Dansk Magisterforening

DTU med i stort EU-projekt, der skal udvikle teknologier til CO2-fangst

Del artikel:

Indtil videre finder CO2-opsamling, -anvendelse og -lagring kun sted nogle få steder i verden, og det sker ofte ved brug af fossile brændstoffer til kedlerne, der regenererer det CO2-absorberende materiale.

Et nyt konsortium, der går under navnet ConsenCUS, ønsker at muliggøre CO2-fangst, -anvendelse og -lagring (Carbon Capture, Utilization and Storage – CCUS) med strøm fra vedvarende kilder, så det kan gøres mere bæredygtigt og endda klimaneutralt.

DTU skal koordinere konstruktionen af mobile demonstrationsanlæg, som skal testes tre forskellige steder i EU; hos cementfabrikken Aalborg Portland, hos det græske mineselskab Grecian Magnesite og hos det rumænske raffinaderi OMV Petron. De tre virksomheder har det tilfælles, at deres produktion uomgængeligt medfører en stor CO2-udledning. Demonstrationsanlæggene forventes at kunne opsamle omkring 100 kg CO2 i timen, som derefter omdannes til brugbare kemikalier.

“Vi skal have sat en prop i skorstenene. CO2’en skal fanges, og der er ingen vej udenom: Vi skal bruge strøm, og den skal komme fra vedvarende energikilder. Kemi i det 21. århun­drede kommer til at være baseret på strøm, så selvfølgelig skal CO2-anvendelse og -lagring også være det”, siger Philip Loldrup Fosbøl, lektor ved AT-CERE på DTU Kemiteknik.