Dansk Magisterforening

DTU-lektor får millionbevilling til forskning i slangebid

© Foto: Privat

Del artikel:

Lektor Andreas Hougaard Laustsen, som er leder af forskningsgruppen Tropical Pharmacology Lab ved DTU Bioengineering, har modtaget en bevilling på 25 millioner kroner fra Wellcome, der er en politisk og økonomisk uafhængig global velgørende fond.

Andreas Hougaard Laustsen er specialiseret i antistofteknologier og toksikologi og har i en årrække været førende inden for den internationale forskning i modgifte. Han er kendt for at have ført an inden for udviklingen af de første fuldt humane antistoffer mod både slange- og edderkoppetoksiner og for at være den førende ekspert i gift fra den sorte mamba.

De modgifte, der findes i dag, kan fremstilles til at være effektive til at neutralisere slangegift. Men fordi modgiftene er baseret på blandinger af antistoffer, der typisk stammer fra blod fra immuniserede heste, kan de være forbundet med stor risiko for bivirkninger, og de er dyre at fremstille.

Derfor har forskere fra DTU Bioengineering siden 2016 arbejdet hårdt på at udvikle en ny generation af modgifte. Disse nye modgifte, som kaldes rekombinante modgifte, er baseret på 100 procent humane antistoffer og nanostoffer, som kan fremstilles ved hjælp af fermenteringsteknologi, og som ikke er forbundet med samme sikkerhedsrisici som konventionelle modgifte.