Corona-forsker fra AU vinder Forskningskommunikationsprisen
© Foto: Søren Kjeldgaard
Michael Bang Petersen, professor i statskundskab ved Aarhus Universitet, er årets vinder af Forskningskommunikationsprisen 2022 og de 200.000 kroner, der følger med.
Som leder af forskningsprojektet HOPE er han blevet kendt som en sober, nuanceret formidler af sine forskningsresultater, og han har kastet lys over coronapandemien og undersøgt, hvordan tilliden mellem stat og borger udviklede sig i en mørk tid, hvor sygdom, nedlukninger og hurtigt udviklede vacciner vendte vores hverdag på hovedet.
Juryen, der består af formandsgruppen i Danmarks Frie Forskningsfond og et ekspertpanel fra Videnskab.dk, fremhæver, at Michael Bang Petersen utrætteligt har stillet op i medierne, hvor han roligt og sagligt har formået at sætte ord på danskernes tanker om og reaktioner på pandemien, som vi alle kan forstå, med afsæt i resultaterne fra HOPE-projektet. Gang på gang har prisvinderen sat fokus på væsentligheden af tillid og god kommunikation, hvis krisehåndtering skulle lykkes, og han har selv optrådt som eksponent for begge dele.
Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen udtaler i forbindelse med prisuddelingen:
”Det er en vanskelig opgave at formidle kompleks forskning. Men vi har brug for, at forskningen slår rod og kommer ud i samfundet. Derfor hylder vi dem, der gør forskning relevant og bringer den tættere på alle dem, den handler om. Michael Bang Petersen har dedikeret sin forskning til demokratiets tilstand i en pandemitid, hvor det har været allervigtigst. Utrætteligt og roligt har han afdækket og sat ord på følelser, vi gik rundt med, da nedlukninger, fraværet af vores nære, bekymringer for hurtigt udviklede vacciner eller frygt for at miste sit arbejde ramte mange af os. Michael Bang Petersen forskede, formidlede og rådgav beslutningstagere på en og samme tid med HOPE-projektet. Det skylder vi ham stor tak for, og jeg er meget glad for at overrække ham dette års Forskningskommunikationspris.”
Forskningskommunikationsprisen blev uddelt første gang i 2004. Formålet er at hædre forskere, der har gjort en særlig indsats for at kommunikere deres forskning til en bred offentlighed. Prisen skal således skabe større opmærksomhed om og anerkendelse af forskeres populærvidenskabelige formidling. Prisen skal samtidig bidrage til at skabe debat i befolkningen om forskning og forskningens betydning for vores samfund og hverdag.
Sidste år gik prisen til en anden corona-forsker i skikkelse af professor Lone Simonsen fra Roskilde Universitet.