Dansk Magisterforening

AU-forskere vil gøre det lettere at bevise drugrape

Charlotte Uggerhøj Andersen og Jørgen Bo Hasselstrøm
Del artikel:

Rådet for Offerfonden har støttet et nyt forskningsprojekt med 3 millioner kroner, som skal gøre det lettere at identificere brug af stoffet fantasy ved drugrape. Bag projektet står blandt andre klinisk lektor Charlotte Uggerhøj Andersen og seniorforsker Jørgen Bo Hasselstrøm fra Aarhus Universitet.
Rusmidlet GHB (Gammahydroxybutyrat) – også kaldet fantasy – kan bruges i forbindelse med drugrape, da den flydende væske virker bevidstheds- og hukommelsessvækkende, men kan ikke spores i blodet, 12 timer efter at det er indtaget.

AU-forskerne fra Institut for Retsmedicin vil finde frem til alternative biomarkører for GHB end selve stoffet i blodet ved at analysere blod, urin, spyt, hår og tandsten fra 30 personer, som enten indtager GHB eller placebo.

Desuden skal projektet afklare, om mulige biomarkører fundet i Institut for Retsmedicins database med blodprøver fra trafikanter, som har indtaget GHB, bliver i kroppen i længere tid end GHB selv. Hvis det lykkes at finde nye beviser for tilstedeværelsen af rusmidlet, vil det have stor betydning for at afklare brug af GHB og øge retssikkerheden for drugrapeofre.

2,2 mia. kr. til stamcellecenter på KU

Novo Nordisk Fonden har bevilget op til 2,2 mia. kr. til Novo Nordisk Foundation Center for Stem Cell Medicine, reNEW, der bliver et samarbejde mellem Københavns Universitet, der leder centret, og Murdoch Children’s Research Institute i Australien og Leiden University Medical Center i Holland.

Bevillingen er sammensat af en hovedbevilling til den faglige udvikling af centret på op til 2,2 mia. kr. over 10 år, som dække blandt andet lønninger og driftsudgifter, forskningsformidling og administration inklusive økonomistyring og kommunikation i centrets hovedsæde i København samt institutterne i Australien og Holland.

Derudover har Novo Nordisk Fonden givet en tillægsbevilling til at dække strukturelle omkostninger for Københavns Universitet i forbindelse med oprettelse, drift og administration af centret inklusive HR, styring af data og it.

Professor Melissa Little fra Murdoch Children’s Research Institute i Australien er ansat som direktør for hele centret og bliver professor på Københavns Universitet, som leder partnerskabet.