AU-forsker får EU-bevilling til at undersøge alternative klimaløsninger
© Foto: AU
Det Europæiske Forskningsråd har tildelt den prestigefyldte ERC Synergy-bevilling på 70 mio. kr. til et forskningsprojekt ledet af professor Benjamin Sovacool ved Aarhus Universitet i Herning. Bevillingen skal bruges til at undersøge alternative teknologier til at bekæmpe den globale opvarmning.
Forskningsprojektet, som udføres i samarbejde med to andre europæiske topforskere, kommer til at have fokus på to områder, nemlig Negative Emissions Technologies (NETs) og den kontroversielle geoengineeringteknologi. Førstnævnte handler om at trække CO2 ud af luften, hvor den mest velkendte tilgang er noget så basalt som genplantning af træer. Geoengineering er derimod en mere ekstrem teknologi, hvor man går ind og ændrer eller modificerer selve jordkloden eller dens atmosfære til bedre at kunne modstå klimaforandringer.
Ifølge den seneste udmelding fra FN’s Klimapanel skal der tages helt nye midler i brug, hvis menneskeheden skal forhindre en global klimakatastrofe. Løsninger som vindenergi, solceller eller lovgivning om CO2-udledning kan ikke længere afværge temperaturstigningen tids nok, og derfor efterlyser Klimapanelet radikalt alternative teknologier.