AU-arkæolog skal undersøge, hvordan pyramide blev bygget
© Foto: Line Broen
Professor i arkæologi på Aarhus Universitet Søren Sindbæk og et team af danske arkæologer skal deltage i et forskningsprojekt ved Keops-pyramiden.
De har i januar været i Egypten for at deltage i The Giza Plateau Mapping Project. Her har de bidraget til Ancient Egypt Research Associates’ (AERA) undersøgelse af, hvordan den omtrent 4.500 år gamle, enorme Keops-pyramide blev bygget.
At det netop er et team af danske arkæologer, som AERA har inviteret til at bistå udforskningen, skyldes deres særlige ekspertise med 3-d-laserscannere.
“Vi er blevet inviteret med på grund af de teknikker, vi udviklede, da vi for et par år siden gennemførte projekt Northern Emporium om Ribe i vikingetiden. Da vi gravede dernede, havde vi brug for en metode til at holde styr på de meget tynde lag af gulve, som vi gravede frem. Der fandt vi frem til at bruge 3-d-laserscannere, som ikke har været brugt på arkæologiske udgravninger før. De udsender laserstråler, som foretager en opmåling af flere millioner punkter af ens overflade. Det er en ekstremt præcis og detaljeret fremgangsmåde,” forklarer Søren Sindbæk.
Området ved Keops-pyramiden, de har opmålt, er på størrelse med et par fodboldbaner og er for nylig blevet ryddet og gjort tilgængeligt for forskning.
Søren Sindbæk og hans forskerteam har modtaget 81.000 kroner fra Carlsbergfondet til projektet.