Spring menu over
Dansk Magisterforening

Arkæologer bag digital database for detektorfund hædres med pris

Grafik af vindere

© Foto: Privat

Del artikel:

Tre arkæologer er blevet hædret med den prestigefyldte Erik Westerby-pris på 100.000 kroner for deres banebrydende arbejde med databasen DIME. Den rummer 115.000 metaldetektorfund og vækker international opsigt som et af verdens største citizen science-projekter.

Amatørarkæologer kan selvuploade billeder og info om deres fund, hvilket skaber oversigt over landets mange fund og effektiviserer arbejdsprocessen med at registrere og vurdere fund som danefæ.

Nu hædres de tre hovedkræfter bag databasen Andres S. Dobat, lektor og ph.d. ved Aarhus Universitet og adjungeret kurator ved Moesgaard Museum, Torben Trier Christiansen, museumsinspektør, ph.d. ved Nordjyske Museer, og Peter Jensen Maring, ph.d. ved Moesgaard Museum og Aarhus Universitet.

“DIME er et beundringsværdigt samarbejde mellem amatører og fagfolk, som kommer alle til gavn. Arkæologerne bag databasen har udført et enestående bidrag til arkæologien i Danmark, som tilmed inspirerer internationalt. Det er imponerende og al anerkendelse værd”, siger Rane Willerslev, direktør for Nationalmuseet og formand for Erik Westerby-Fondet.

Erik Westerby-Fondet er oprettet til minde om Erik Westerby (1901-1981), der ydede en banebrydende indsats ved udforskningen af den ældre stenalders levn i Danmark. Erik Westerby-Fondet har uddelt Westerby-prisen næsten hvert år siden 1983. Sidste uddeling var i 2019.