Spring menu over
Dansk Magisterforening

Akademi uddeler industri- og ph.d.-pris

Ali Salanti
Del artikel:

Danmarks Naturvidenskabelige Akademi har tildelt Akademiets industripris for 2021 til professor Ali Salanti, Institut for Immunologi og Mikrobiologi, Københavns Universitet. Prisvinderen beskrives som en pioner inden for etablering af samarbejde mellem private virksomheder og Københavns Universitet. Hans karriere inden for innovation startede med præklinisk og klinisk udvikling af en malariavaccine til gravide kvinder i Afrika, et udviklingsprojekt i tæt samarbejde med industrielle partnere. Samarbejdet med private selskaber er i høj grad også sket via etablering af succesfulde spinoutvirksomheder. Bland andet har Ali Salanti stiftet VAR2pharmaceuticals og VARCT Diagnostics, som i et offentlig-privat samarbejde finansieret af innovationsfonde, EU og businessangels udvikler nye kræftterapier og kræftdiagnostiske værktøjer.

Ligeledes har Ali Salanti været med til at stifte NextGen og AdaptVac, som i samarbejde med Københavns Universitet har udviklet og klinisk afprøvet en Sars-COV-2-vaccine.

Akademiet har ved samme lejlighed tildelt ph.d.-prisen for 2021 til Mikkel V. Larsen, der dimitterede i 2021 fra DTU Fysik med ph.d.-afhandlingen “Continuous Variable Cluster State Computation”. Han er nu ansat ved Xanadu Quantum Technologies, Toronto, Canada, og er videre i en international karriere inden for kvanteteknologi.

Mikkel V. Larsen har leveret videnskabeligt arbejde på internationalt allerhøjeste niveau og udvist en høj grad af forskningsmæssig modenhed. Hans arbejde har resulteret i otte publikationer, heraf fem som førsteforfatter i high impact journals som Science og Nature Physics. Hans publikationer er allerede på nuværende tidspunkt blevet citeret usædvanligt hyppigt. Han er desuden en af tre opfindere på et patent, som beskriver arkitekturen for en optisk kvantecomputer.