Dansk Magisterforening

Årets EliteForsk-priser uddelt

Vinderne af Eliteforsk-prisen 2022

© Foto: Søren Kjeldgaard

Del artikel:

H.K.H. Kronprinsesse Mary og uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen har i Moltkes Palæ i København uddelt EliteForsk-priserne for 2022 til fem forskere i international særklasse.

De fem forskere modtager hver især 1,2 mio. kr. som anerkendelse af deres arbejde. 1 mio. kr. går til prismodtagernes forskningsaktiviteter, mens de resterende 200.000 kr. er en personlig hæderspris.

”Jeg er virkelig glad for at kunne hylde fem forskere, som viderefører en flot tradition med dansk forskning i verdensklasse. Det er svært at træde nye stier ud uden nødvendigvis at vide, hvor de fører hen. Men det gør årets fem prismodtagere. På imponerende vis bidrager de fem prismodtagere til, at vores viden vokser, vores helbred bliver styrket, at vejen bliver banet for den grønne omstilling og døre bliver åbnet for nye eksporteventyr. Det kan de være stolte af, og det skal vi fejre”, udtaler uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen.

Prismodtagerne er fra venstre:

Anne Ladegaard Skov, professor ved Institut for Kemiteknik, Danmarks Tekniske Universitet, og leder af Dansk Polymer Center.
Fagområde: Materialevidenskab. Forsker i at lave avancerede silikoneelastomerer til anvendelse i bløde robotter, medicin-frigivelse og andre applikationer.

Anton Pottegård, professor i farmakoepidemiologi og klinisk farmaci ved Institut for Sundhedstjenesteforskning, Syddansk Universitet, og forskningsleder på Sygehusapotek Fyn.
Fagområde: Farmakoepidemiologi, altså studier af brugen af lægemidler i store befolkningsgrupper, typisk via danske eller internationale sundhedsregistre

Felix Riede, professor i forhistorisk arkæologi ved Institut for Kultur og Samfund på Aarhus Universitet.
Fagområde: Forsker i kulturel evolution og miljøarkæologi, arbejder meget tværdisciplinært og inddrager både miljøhumaniora, klimavidenskab, økologi, evolutionsbiologi og geologi i sin forskning.

Naja Hulvej Rod, Professor i epidemiologi og leder af Afdeling for Epidemiologi ved Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet.
Fagområde: Epidemiologi, særligt inden for social ulighed i sundhed og komplekse helbredsproblemer som mentalt helbred, type 2-diabetes og hjertekarsygdomme.

Sune Lehmann, professor i Complexity and Network Science, DTU Compute, Danmarks Tekniske Universitet og professor ved Center for Social Data Science (SODAS), Københavns Universitet.
Fagområde: Data Science, altså søger efter mønstre og lovmæssigheder i store datasæt – ofte netværksdata, specielt datasæt der beskriver menneskers adfærd

Derudover blev der uddelt 20 EliteForsk-rejsestipendier til talentfulde ph.d.-studerende på hver 200.000 kr. Stipendierne er øremærket udlandsophold, hvor de ph.d.-studerende kan besøge nogle af de bedste forskningsinstitutioner i verden for at dygtiggøre sig indenfor deres felt.