Æt’ så meget sniksnak
© Foto: AU
Unge AU-forskere besidder et helt fantastisk talent for at fatte sig i korthed. For andet år i træk løber Aarhus Universitet med sejren i en stor, international konkurrence om at forklare sit forskningsprojekt på den tid, det tager at køre i letbane fra Østbanetorvet til Risskov Strandpark.
Vi lever i accelerationssamfundet. Faster is better.
Universiteterne har dog set skriften på væggen, og der arbejdes på højtryk med at modernisere og versionere forskningsoutputtet til de kommende TikTok-generationer, der har grumme svært ved at fastholde opmærksomheden mere end et par minutter ad gangen.
Et af disse formater hedder 3MT. Det lyder som en robot fra “Stjernekrigen” – det er nok også hensigten – men er en forkortelse for “Three Minute Thesis”.
Det går i al sin enkelhed ud på, at man formidler sit forskningsprojekt på maksimalt tre minutter og desuden kun med brug af en enkelt planche eller slide.
Et praktisk format. Med en treminuttersgrænse vil man for eksempel kunne nå at formidle sit projekt for en bilist, der tanker benzin på samme tankstation, eller for en medpassager i Letbanen mellem Østbanetorvet og Risskov Strandpark.
Sure myretær
I Danmark kender de fleste konkurrenceformatet i Ph.d. Cup’en, hvor deltagerne også har omkring tre minutter. Dog tager man lidt afslappet på tiden – årets vinder, Rune Hasselagers oplæg, varede således tre et kvart minut.
Den går imidlertid ikke i 3MT-konkurrencen, hvor den formidlende forsker ledsages af et stort digitalur, der tæller ned, så oplægget ikke går et sekund over tid. Det giver også lidt ekstra nerve på tilskuerrækkerne – når hun det mon?
I modsætning til Ph.d. Cup’en er 3MT en international konkurrence, der blev udviklet af University of Queensland i Australien i 2008 og siden altså blev spredt til universiteter over den ganske verden.
Og hvem er så bedst til at fatte sig i korthed? Det er aarhusianerne. For andet år i træk går AU sejrrigt ud af den internationale 3MT-finale. Det er den ph.d.-studerende myreforsker Ida Cecilie Jensen fra Institut for Ecoscience, der vandt finalekonkurrencen i Köln med et oplæg om myrer, hvis sure tæer kan bruges som alternativ til pesticider i frugttræer og andre afgrøder, fordi de overfører deres fodbakterier, når de spadserer rundt på planterne.
Sidste år var det Omeed Neghabat, læge og ph.d.-studerende ved Institut for Klinisk Medicin, der tog sejren med sin fortælling om brugen af en scanner, der kan lave billeder af hjertet til brug ved ballonbehandling ved åreforkalkning.
De har sgu fat i den lange ende på AU: Æt’ så meget sniksnak!