Forskerforum nr. 1, 2023
Tema om dårligt arbejdsmiljø
Download magasinStadig åbent, hvor mange kandidater der skal være 1-årige
Universiteterne får mulighed for at påvirke, hvor stor en del af kandidatuddannelserne der skal omlægges til 1-årige uddannelser. Det bekræfter Moderaternes uddannelsesordfører. SF håber, man kan trække regeringen i retning af mere frivillighed og mindre tvang.
DTU styrer mod trecifret millionunderskud – afskedigelser kan ikke undgås
Krisen kradser på Danmarks Tekniske Universitet, hvor høje energipriser og regningen for oprydningen på øen Lindholm har ført til et underskud på 390 mio. kr. i 2022. Det tegner til den største fyringsrunde i DTU’s historie, siger tillidsrepræsentant.
Historiker tog selv initiativ til tv-succes: “Det er den ultimative platform”
Professor Poul Duedahl vil gerne så bredt ud med historieforskning som muligt, og derfor løb han selv DR på dørene for at lave en dokumentarserie om Poul Nyrup Rasmussens far, Oluf, der blev anbragt på åndssvageanstalten på Livø. Men man må acceptere, at tv giver et forsimplet billede.
AAU-professor arbejder for B&O
Erhvervslivet efterspørger flere forskere som Søren Bech, der vil dele deres ansættelse mellem universitetet og en privat virksomhed, men mange forskere er stadig forbeholdne, og det er et problem bl.a. i forbindelse med den grønne omstilling.
Niels Bohr-forsker: Bohr havde en “dansk” tilgang til forskningen
Et miljø med overskud og en tid, hvor nye ideer fik lov til at brydes. Det var Niels Bohrs baggrund, og det blev afgørende for hans habitus som menneske og videnskabsmand, siger amerikansk professor, som er taget med Forskerforum i biffen for at se en ny film om legenden Bohr.
På vej mod det ultimative forskningsresultat måtte Anna bukke under – nu kæmper hun for oprejsning
Anna Xaviers forskning er udgivet i Science og fejres på KU som et gennembrud. Selv gik hun ned med stress, og mens hun gik derhjemme, blev artiklen indsendt uden hendes navn, og rygter spredtes om uredelige data. Hun føler sig undergravet og hængt ud af sin chef, som afviser kritikken.
De bedste kvindelige forskertalenter flygter fra universiteterne
De dygtigste kvindelige forskere fravælger i stor stil en karriere på universitetet til fordel for det private erhvervsliv. Dårlig løn, usikkerhed i ansættelsen, et konkurrencepræget arbejdsmiljø og ringe rammebetingelser er blandt forklaringerne.
Eksperter efterspørger politisk fokus på tabet af kvindeligt talent
Vi ved alt for lidt om, hvorfor talentfulde kvindelige forskere forlader akademia, siger to eksperter, der efterspørger politisk fokus på problemet. Ellers sakker Danmark agterud internationalt.
Gamechanger
En uudslukkelig energikilde. Ingen affaldsproblemer, ingen klimabelastning, kræver blot en smule brint – universets mest almindelige grundstof. Mirakelmidlet er fusionsenergi, og vi er nu kommet et stort skridt nærmere utopia.
Grønlændere er selv blevet som de danske kolonialister
“Den undertrykkelse og marginalisering, som vi har kæmpet i mange år for at komme ud af, udsætter vi nu østgrønlænderne for. Det undrer mig, at vi ikke har lært noget af vores egen historie”, siger ph.d.-studerende Ulunnguaq Markussen på baggrund af sine undersøgelser i Østgrønland.
Kunstig (u)intelligens bag sensation
Chatbot udnævner afdød nobelprisvinder til Danmarks mest succesfulde nulevende forsker.