Dansk Magisterforening

SDU satser på Vejle-campus i 2026

Vejle med den ikoniske bygning Bølgen i forgrunden

Vejle med den ikoniske bygning Bølgen i forgrunden. Hvis alt går efter planerne skal byen være universitetsby i 2026. © Foto: Mette Mørk/Ritzau Scanpix

Af Lasse Højsgaard
Del artikel:

Trekantsområdet skal være nyt centrum for IT- og ingeniøruddannelser. Men rekruttering af både studerende og undervisere er en udfordring, og især de første år vil man være afhængig af folk fra udlandet, siger SDU’s prorektor Helle Waagepetersen.

Der var glæde i Vejle, da Uddannelses- og Forskningsministeriet i december meddelte, at byen bliver hjemsted for et nyt SDU-campus med  8 engelsksprogede bachelor- og kandidatuddannelser inden for IT- og ingeniørvidenskab. Byens store virksomheder har hårdt brug for kandidater med de kompetencer, og kommunen har i flere år lobbyet målrettet for at blive ny universitetsby.

”Jeg kan huske, at vi lod champagnepropperne springe, da Vejle fik politiskolen. Dette er endnu større,” udtalte Vejles borgmester Jens Ejner Christensen til Vejle Amts Folkeblad.

Et bredt flertal i Folketinget har bevilget 19,7 millioner til at finansiere det videre arbejde frem mod de nye uddannelser i henholdsvis kunstig intelligens, datalogi, software engineering og spil- og aktionsteknologier. Planen er en campus med 1500 studerende, der skal uddanne 400 kandidater om året.

Ifølge virksomhedernes meldinger bliver der ingen problemer med at afsætte kandidater. Til gengæld kan rekrutteringen blive en udfordring, både i forhold til studerende og undervisere. Det anerkender SDU’s prorektor Helle Waagepetersen.

”Ja, det kan godt blive svært. Uddannelserne ligger på nogle fagområder, hvor der generelt er et underskud af arbejdskraft i Danmark og ikke mindst på universiteterne. Så opbygningen af SDU i Vejle vil delvist være afhængig af international rekruttering af undervisere,” siger hun.

Fylder op med udenlandske studerende

I foråret kom en rapport om udbud og efterspørgsmål af STEM/IT-studerende i Trekantsområdet. Den fortæller blandt andet, at man ville have 210 ekstra studerende årligt på de områder, hvis man havde samme fastholdelsesprocent som i de store bykommuner.

Men også de potentielle STEM/IT-studerende er der stigende konkurrence om. Blandt andet fra SDU selv, der til sommer åbner en engelsksproget kandidatuddannelse i data science, der fuldt indfaset kan have 150 studerende. Samtidig vil Erhvervsakademiet IBA i Kolding fra 2025 oprette fire nye engelsksprogede masteruddannelser i samarbejde med Coventry University. Også her er der tale om IT- og ingeniøruddannelser i henholdsvis cyber security, grøn energi, kunstig intelligens og produktion. VIA University College i Horsens har også både engelske og danske uddannelser i eksempelvis software engineering.

Samtidig kan et fag som datalogi i Odense melde om faldende optag på bacheloruddannelsen gennem flere år.

Så også i forhold til studerende, anerkender Helle Waagepetersen, at rekruttering i udlandet bliver afgørende.

”Det er rigtigt, at det lokale rekrutteringsgrundlag af studerende ikke er overvældende. Derfor har vi været meget tydelige om, at vi især i starten har brug for betydeligt internationalt optag. Så vi satser på et stærkt internationalt miljø, men ambitionen er at gøre det til et knudepunkt for IT-uddannelser, som tiltrækker studerende fra hele Danmark,” siger hun.

Er der en øvre grænse for, hvor stor andel af de studerende, der kan være udenlandske, hvis de også skal integreres i dansk kultur og samfund?

”Det er i hvert fald en opmærksomhed, vi har. Det er meget vigtigt for os, at de studerende integreres i det danske samfund og får studiejobs og jobs i Danmark. Men det er en opgave, som vi skal løfte i samarbejde med vores partnere – Vejle kommune og virksomhederne i området,” siger Helle Waage Pedersen.

Blød IT i Kolding, hård i Vejle

Selv om man om to år vil have et IT-campus i Vejle, giver det stadig giver god mening at begynde data science-uddannelsen i Kolding.

”Det er en væsentlig anderledes uddannelse end dem i Vejle. Det vi satser på i Vejle er kunstig intelligens og datalogi inden for det naturvidenskabelige fagområde. I Kolding har vi i forvejen cand.it, som er humanistiske fag på SDU. Kolding er groft sagt de mere bløde IT-fag, og data science skal så bygge bro til Vejle og skabe synergi mellem de to miljøer.

Vejle-campusen skal have sine egne forskningsgrupper, og det er som udgangspunkt ikke meningen, at undervisningen skal varetages af forskere fra Odense, der pendler til Vejle. Men Helle Waagepetersen kan godt forestille sig, at der på sigt vil være undervisere, der kan undervise både i Vejle og Kolding.

Hvis alt går vel, bliver de første studerende optaget i Vejle i sommeren 2026. Men først skal uddannelserne akkrediteres, forskningsmiljøerne etableres og – måske endnu vigtigere – økonomien skal på plads. SDU har selv vurderet, at det vil koste 250 millioner kroner at opbygge den nye campus.

”Der er stadig mange små og store toppe, vi skal over. Og den primære er nok økonomien. Det skal være økonomisk bæredygtigt for SDU. Vejle kommune har allerede afsat et væsentligt beløb på budgettet i årene frem til at understøtte realiseringen af SDU Vejle og er i dialog med virksomheder og fonde for at løfte det resterende.” siger Helle Waagepetersen.

Byrådet i Vejle har for nyligt afsat 100 millioner kroner til etableringen af SDU Vejle. Men hvordan de penge skal bruges, er endnu ikke besluttet.