Dansk Magisterforening

Ingen medhold til forsker, der blev strøget som forfatter til Science-artikel

Anna Xavier, tidligere adjunkt ved KU

Anna Xavier måtte se sin forskningside i Science uden sit navn på forfatterlisten, men det var ikke plagiat, siger NVU. © Foto: Ingrid Riise

Del artikel:

Det var ikke uredeligt, at Anna Xaviers chef indsendte et manuskript, der byggede på hendes forskning, uden at kreditere hende. Det har Uredelighedsnævnet afgjort. Men Xavier mener ikke, nævnet gjorde et oprigtigt forsøg på at nå til bunds i sagen.

Den tidligere adjunkt på KU Anna Xavier håbede, at Uredelighedsnævnet (NVU) ville give hende oprejsning for manglende kreditering af hendes forskningsarbejde bag en opsigtsvækkende artikel i Science.

Men det kommer ikke til at ske. Det står klart efter en afgørelse fra nævnet, der ikke mener, man kan fastslå, at forfatterne har plagieret Xaviers arbejde. Sagen er en forfatterskabstvist, vurderer nævnet, og den slags skal afgøres i universitetets praksisudvalg, der afgør sager om tvivlsom forskningspraksis.

Dermed ryger sagen nu tilbage til KU’s praksisudvalg, hvorfra den kom for lidt over et år siden.

Det ærgrer Anna Xavier, der sidder tilbage med den følelse, at NVU ikke har gjort et oprigtigt forsøg på at nå til bunds i sagen.

”I deres afgørelse skriver nævnet, at de ikke kan afgøre, hvilke forskere, der står bag hvilke figurer og tekstafsnit. Men de kunne have bedt om en forfatterskabserklæring, hvor det ville fremgå. Det valgte de ikke at gøre, selv om det blev anbefalet af praksisudvalgets screening-komite. Så jeg synes ikke, de har gjort, hvad de kunne,” siger hun.

Ingen ville give sig

Sagen, som Forskerforum skrev om i begyndelsen af 2023, handler om Anna Xavier, der var adjunkt og tilknyttet Center for Translational Neuromedicine på KU. Her arbejdede hun med forsøg, der viste eksistensen af en ukendt struktur mellem de allerede kendte hjernehinder. Sammen med hjerneforskeren Kjeld Møllgård forfattede hun et manuskript til Nature, som dog ikke mente, tesen var tilstrækkelig underbygget.

Jeg synes ikke, de har gjort, hvad de kunne

Anna Xavier

I den efterfølgende arbejdsproces blev Anna Xavier syg af stress – en sygemelding der blev efterfulgt af en barselsorlov. I mellemtiden satte hendes chef professor Maiken Nedergaard tre andre forskere til at arbejde videre med studiet, hvilket førte til et nyt artikelmanuskript med samme titel. Her var oplægget, at Xavier skulle krediteres som hovedforfatter med de tre forskere og Møllgård som førsteforfatter. Hun mener imidlertid, at studiet i høj grad baserer sig på hendes ide, forarbejde samt det første manuskript, og at et hovedforfatterskab delt mellem fem personer ikke yder hende retfærdighed. Hendes forslag var et delt hovedforfatterskab mellem hende og Mølgaard alene, alternativt at hun stod som førsteforfatter. Det ville Maiken Nedergaard ikke acceptere, og efter flere mæglingsforsøg endte sagen med, at Nedergaard indsendte manuskriptet til Science uden Anna Xaviers navn.

Kan det virkelig være rigtigt? Det ville Xavier undersøge ved at klage til praksisudvalget på KU, der efter nogle måneder valgte at lod sagen prøve ved Nævnet for Videnskabelig Uredelighed (NVU). Og nu efter godt et år er nævnet altså kommet frem til, at der ikke er belæg for uredelighed.

Dårlige odds

Udfaldet ærgrer Anna Xavier, men overrasker hende ikke. Det falder nemlig i tråd med det, hun efterhånden har hørt fra mange: Yngre forskere, der føler sig kørt over af deres overordnede i forbindelse med forskningspublicering, har meget dårlige odds for at få oprejsning.

”Der er en del yngre forskere med tilsvarende sager, der har henvendt sig til mig, efter min sag kom frem. Og de fortæller stort set alle, at de ikke har fået medhold i deres klager. Den eneste, der fik noget ud af det, var en sag, hvor vejlederen var skiftet til et andet universitet end KU. Så jeg var ikke så optimistisk,” fortæller hun.

NVU skriver dog i sin afgørelse, at sagen ”kan indeholde forhold om tvivlsom forskningspraksis”, og at man derfor sender sagen tilbage til KU. Spørgsmålet er så, om praksisudvalget her vil vurdere det som ”tvivlsom forskningspraksis”, at Maiken Nedergaard har indsendt et manuskript, der bygger på Anna Xaviers forskning, uden hendes accept og kreditering.

Anna Xavier har ikke været ansat på KU i flere år og arbejder ikke længere med forskning. Hun har netop fået nyt job i en privat virksomhed, hvor hun tiltræder efter sommerferien. Alligevel vil hun forfølge sagen til det sidste ord er sagt.

”For mit nye liv og arbejde betyder sagen ingenting. Men i forhold til min retfærdighedsfølelse, er det stadig vigtigt for mig. Jeg går stadig med den følelse, at det, der er overgået mig, ikke er retfærdigt. På den måde påvirker det mig stadig,” siger Anna Xavier.

Forskerforum har forsøgt at få en kommentar fra NVU om, hvorfor de ikke indhentede forfatterskabserklæringer. Det var ikke muligt inden artiklens deadline.