Spring menu over

Fucker AI med kunsten og kulturen – eller gør AI den bedre?

Unspalsh

Af Sabrine Mønsted
Del artikel:

DM Digi sætter fokus på, hvordan AI påvirker kulturen og kunsten? Hvordan AI integreres på kulturinstitutionerne, og hvad AI kan betyde for fremtidens kultur- og kunstformidling? Kom med 26. feb. kl.16.

AI har gjort sit indtog i kunsten og i kulturinstitutionerne lige fra museer, forlag til biblioteker. Der er derfor mere end nogensinde brug for kuratorer, der er garant for kvalitet i en digital verden, hvor man ikke ved, om et kunstværk, et fotografi, et litterært værk eller et maleri er skabt af AI, et menneske eller i et samspil. 

Deltag i en faglig eftermiddag i DM, hvor vi har inviteret tre aktuelle oplægsholdere, der vil give os indblik i, hvordan den kunstige intelligens gør sit indtog også i kunst- og kulturverdenen.

Kunstmaler Anna Pedersen, Statens Museum for kunst.

På Statens Museum for Kunst har de f.eks. brugt algoritmer til at bringe glemte kvindelige malere "til live" i udstillingen Against All Odds – Historiske kvinder og nye algoritmer. Bag udstillingen står digital kurator Majken Overgaard, der den 26. februar vil gøre os klogere på, hvordan generativ AI kan anses for at være en historisk teknologi, der kan bruges som et prisme eller en fremkaldervæske for fortidens prioriteter, men også f.eks. omskrive kunsthistorien, fordi vi får et nyt indblik gennem AI-modellerne, der kan dykke ned i alt den information vi kollektivt har produceret gennem de seneste 30 år og gemt på nettet, som et fælles arkiv.

(Læs artiklen: AI kan omskrive kunsthistorien) 

Du får også indblik i, hvordan et lokalt bymuseum aktiverer byens historie med AI. Sebastian Gyrst-Longsig Christensen, Leder af Museum Helsingør, viser gennem konkrete eksempler såsom verdens første byhistoriske AI-assistent og børneguiden "Musen Malte", hvordan museet arbejder med AI i sin byrumsformidling.

Illustration Pernille Mühlbach

På litteraturområdet oversvømmes især det amerikanske og britiske bogmarked af AI-genereret litteratur - og også i Danmark er forlagene udfordrede. Tascha Lynggaard, metadataspecialist hos WeDoBooks, fortæller om, hvordan man arbejder med at løfte kvaliteten af bøgers metadata vha. AI. Hun gør os også klogere på forholdet mellem bøger og teknologi og om gråzonerne ved brug af AI i litteraturen.

(Læs artiklen: AI ændrer spillereglerne i litteraturbranchen

 

Tid og sted:

Onsdag den 26. februar 2025 kl. 16.00 – 18.00 i Akademikertårnet, Lindevangs Allé 2, 2000 Frederiksberg (Lokale: Rådhustårnet, 1. sal)

Tilmeld dig i DM-kalenderen. Tag en kollega med, arrangementet er åbent for alle.

 

Seneste artikler

Læs alle artikler

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje