Spring menu over
Dansk Magisterforening

5 måder, du kan være ensom i dit arbejdsliv - og hvad du gør ved det

Faglig ensomhed

"Nogle mennesker kan trives i lang tid ved at være i deres eget selskab, mens andre har større behov for at være i nogle sociale sammenhænge," udtaler psykolog Annemette Hasselager.  Foto: Johner Images/Johner/Ritzau Scanpix

Guide
Af Majken Søndergaard Eliasen
Del artikel:

Føler du dig ensom på arbejdet? Psykolog Annemette Hasselager forklarer, hvad arbejdsrelateret ensomhed er, og kommer med sine bedste råd til at håndtere den.

At være ensom på arbejdspladsen er aldrig en bestemt slags ensomhed. Der findes forskellige årsager til, at følelsen opstår.

 "Det er en vigtig pointe at skelne mellem alenehed og ensomhed," udtaler psykolog Annemette Hasselager, der i sit arbejde beskæftiger sig med faglig ensomhed. 

"Alenehed er muligheden for at kunne være alene og samtidig føle sig værdsat som den, man er, og at føle en glæde og ro ved at være i selskab med sig selv," forklarer psykologen.

At være ensom er det modsatte. Vi føler os ensomme, når vi føler os uønsket afskåret fra kontakt med andre, eller når vi ikke føler os set eller værdsat. Du kan for eksempel sagtens føle dig ensom, selvom du er sammen med andre. 

"Nogle mennesker kan trives i lang tid ved at være i deres eget selskab, mens andre har større behov for at være i nogle sociale sammenhænge," udtaler Annemette Hasselager. 

Hun peger på tre ting, du selv kan gøre ved ensomheden. 

1. Træn din alenehedsevne

Jo bedre du er til at nyde dit eget selskab, des bedre er du rustet til at håndtere ensomhed.

Du kan træne alenehedsevnen ved at lære dig selv bedre at kende. Det er en bevidstgørelse:

  • Lær dine reaktionsmønstre, din bagage og dine skyggesider at kende.
  • Lær dine behov at kende.
  • Lær at omfavne det hele så godt som muligt.

De 5 typer af faglig ensomhed

Groft sagt er der fem forskellige typer af faglig ensomhed, man som akademiker typisk kan opleve: 

1. Den strukturelle ensomhed

Hvis du arbejder alene og ikke har kolleger, fordi du for eksempel er freelancer, kan strukturen omkring hverdagen medføre ensomhed. Der er ingen kantine, personalemøder, fælles kontor eller kolleger, der kan give fællesskab og socialt samvær. 

2. Den gruppebaserede ensomhed

En gruppe fordeler og projicerer ubevidst rollerne. Det kan være roller, der har en gran af sandhed i sig, for eksempel hvis du er den, der altid stiller kritiske spørgsmål, altid kerer dig om andre eller altid bliver syndebuk. Men den ubevidste rollefordeling kan betyde, at du ikke føler dig set som et helt menneske og dermed føler dig isoleret og ensom. 

3. Den rollebaserede ensomhed

Hvis du har en bestemt funktion eller profil på arbejdspladsen, der fastlåser dig i en grad, så du føler dig ensom. Det kan være, at du er den eneste akademiker eller den eneste biolog på en arbejdsplads fyldt med HK’ere, håndværkere eller ufaglærte. 

4. Den kontekstbaserede ensomhed

Den frihed og individualisering, vi nyder godt af i nutidens arbejdsliv, kommer med en pris. Kludetæppekarrierer, korte ansættelser og hyppige jobskift har deres fordele, men prisen kan være, at det i længden kan medføre en ensomhedsfølelse i arbejdslivet, fordi vi ikke hører til et sted. 

5. Lederens ensomhed

En leder er qua sin rolle mere ensom end de ansatte. Som leder kan du ikke dele dine følelser eller dit humør på samme måde som de andre eller deltage i socialt samvær på samme niveau som de andre. Det er en ensomhed, der kommer med jobbet.

2. Få gruppen til at tage ansvar

Hvis din faglige ensomhed er gruppebaseret, skal gruppen tage ansvaret på sig. Tal eventuelt med din leder eller dine kolleger og få dem til at involvere sig.

Det er altid også lederens ansvar, men det er aldrig kun lederens ansvar. Spørg jer selv, hvad kollegafællesskabet kan gøre? Hvordan kan gruppen undersøge, hvem det er, der bliver ensom, og med hvad?

3. Anerkend ensomheden

Forsøg at anerkende, at de følelser, der knytter sig til arbejdslivet, er mangefacetterede.

Det er også en måde at forebygge ensomhedsoplevelser på: at gøre det legitimt at tale om de ting, der er vanskelige. Vi lever i en tid, hvor vi helst ikke skal have for meget modgang.

Vi har professionaliseret de negative følelser: Vi går til psykolog og skal have det håndteret og få det væk, som om modgang, kriser og besvær er noget, vi helst skal undgå.

Det gør os mere ensomme, for der er masser af dage, hvor man ikke føler sig specielt fantastisk, og så bliver man alene med helt almindelige følelser af, at livet også er besværligt.