Dansk Magisterforening

"Jeg ønsker at tilbyde klienterne noget andet"

© Foto: Thomas Lekfeldt

Af Majken Søndergaard Eliasen
Del artikel:

"Mennesker er forskellige og har individuelle behov. Det er en del af mit afsæt for, hvad jeg tilbyder," siger Annemaj Ree Bengtson, som er ivrig vinterbader og har været selvstændig siden 2021.

Hvorfor blev du selvstændig?

"Blandt andet af den klassiske årsag, at jeg gerne vil være min egen. Men også fordi det både i det offentlige og i det private har været andre, der valgte rammerne og vilkårene, jeg arbejdede under. Andre, der bestemte, hvad jeg fik i løn, hvilke mennesker der arbejdede der, og hvordan man arbejdede sammen.

Det ønsker jeg selv at være herre over, og jeg ønsker at tilbyde klienterne noget andet end det, jeg oplevede, man kunne tilbyde i de rammer. Mange steder har du et bestemt antal minutter til klienterne, og så skal de ud af vagten, men det er ikke altid, det giver mening for det enkelte menneske. Mennesker er forskellige med individuelle behov. Det er en del af mit afsæt for, hvad jeg tilbyder."

Hvordan greb du opstarten an?

"Min researchfase startede, mens jeg stadig var i job, hvor jeg udarbejdede en plan for, hvordan jeg kunne springe ud som selvstændig. Den intense del tog et år. Jeg havde et trygt lønmodtagerjob, hvor jeg fik en fin løn. Det sagde jeg op, og så brugte jeg faktisk et helt år på at planlægge, hvordan det kunne lykkes for mig. I det år levede jeg dels af det, jeg selv havde sparet op, dels et halvt år på dagpenge."

Blå bog

Hvem: Annemaj Ree Bengtson, 48 år

Hvad: Stressrådgiver, coach og NLP-psykoterapeut i sit firma ARee Coaching & Terapi siden 2021

Uddannelsesmæssig baggrund: Cand.pæd.soc.

Tidligere ansættelse: Udviklingskonsulent hos anden uddannelsesaktør og Region Hovedstaden

Hvad er dit produkt?

"Jeg yder stressrådgivning, coaching og terapi og har mange forskellige klienter og kunder. Jeg tager også konsulentopgaver. Jeg yder mest en til en-terapi til par og familier."

Hvornår starter din arbejdsdag?

"Min arbejdsuge ligger på cirka 20 timer. Jeg starter meget tidligt om morgenen, lige efter at jeg er stået op ved 6.30-tiden. Jeg tilstræber at være tilgængelig og møde mine klienter, når de kan. Nogle gange kan de først klokken 19.30 om aftenen, nogle gange er det over telefonen, og så har jeg dem derhjemme om morgenen.

Jeg har 5 til 20 samtaler om ugen. Siden september har jeg haft et deltidsjob ved siden af mit selvstændige firma, men det er en kontrakt, der har udløbsdato, så det er for at prøve det af."

Selvstændig

Allan J. Christensen, Annemaj Ree Bengtson og Heidi Buur Holbeck har startet egen virksomhed.

De arbejder ikke mere, end de gjorde før. De tjener ikke alle helt så meget, som de gjorde, men det betyder ikke alverden.

Det gør til gengæld roen og begejstringen for at gå på arbejde, at blive klogere hver dag og lave det, man synes er sjovt.

Læs interview med Allan, Annemaj og Heidi, og få deres gode råd.

Hvordan prissætter du dine ydelser?
"Det er et vigtigt element, for jeg synes, det har været svært at fastsætte en takst. Jeg har lavet et stort researcharbejde for at undersøge, hvad andre tager og for hvad. Så har jeg fastsat mig efter, hvad jeg har at tilbyde. Jeg har en timetakst, der hedder 875 kroner."

Er der nogle opgaver, du siger nej til?
"Ja. Der skal være et godt match, og der skal være god kemi. Jeg siger ikke ja, hvis jeg tror, der er andre, der vil være bedre til det end mig.

Hvis kunden er en stor virksomhed, kan der være alt muligt på spil i en stresssammenhæng, og det er der andre firmaer, som ikke er enkeltmandsvirksomheder som mig, der er bedre til at løse, fordi
de har flere ressourcer og et bagland, de kan trække på.

Jeg har blandt andet sagt nej til en rigtig stor kunde, som økonomisk ville være god for mig, men som ville være
for stor en mundfuld."