Dansk Magisterforening

Jeg har fået så meget energi af at være selvstændig

"Jeg kan tydeligt huske, at jeg i måned nummer to havde en omsætning på nul kroner," siger ledelsrådgiver Allan J. Christensen. © Foto: Thomas Lekfeldt

Af Majken Søndergaard Eliasen
Del artikel:

"Det var ikke nogen let beslutning at blive selvstændig. Jeg havde en meget høj løn og en god bil," siger Allan J. Christensen, som dog besluttede sig for at give sig selv den gave at lave noget, han synes, han er god til.

Hvorfor blev du selvstændig?

"Jeg fik sådan en midtvejskrise i midten af 40’erne, hvor jeg begyndte at gå til en god coach, der stillede mig et ret afgørende spørgsmål: Hvornår var du egentlig allermest glad for at arbejde?

Efter at jeg havde tænkt mig grundigt om, kunne jeg svare, at jeg var allermest glad for at arbejde, da jeg var med til at starte Rambøll Management i Norge og fik det firma til at vokse fra en til 50 medarbejdere. Så spurgte coachen mig, om jeg ikke skulle tilbage til det?

Det var ikke en let beslutning, for jeg havde en meget høj løn og en god bil, men jeg tog beslutningen, at den gave ville jeg give mig selv: at lave noget, hvor jeg synes, jeg er god."

Hvad er dit produkt?

"Jeg rådgiver rådgivningsfirmaer og ledere om udvikling af deres virksomhed, og så har jeg en kursusforretning, hvor jeg arbejder for de akademiske fagforeninger."

Blå bog

Hvem: Allan J. Christensen, 54 år

Hvad: Ledelsesrådgiver og indehaver af firmaet Cambiamento siden 2016

Uddannelsesmæssig baggrund: Cand.comm. fra Roskilde Universitet

Tidligere ansættelser: Direktør i Niras og i Rambøll

Hvor lang tid gik der, fra du først tænkte tanken, og indtil du blev selvstændig?

"Der gik 18 måneder, for det var ikke en nem beslutning, og jeg var heller ikke alene om den, for jeg har også en familie, jeg skal stå til ansvar over for."

Hvordan greb du opstarten an?

"Jeg tog hele mit LinkedIn-netværk og lavede to kolonner. I den første kolonne var der 200 navne, der kunne være potentielle kunder for mig. I den næste kolonne skrev jeg navnene på dem, jeg rigtig godt kunne lide, af de 200 mennesker. Der kom jeg ned på 40 personer. Jeg har altid ment, at med rådgivning køber man tillid, og man køber den, man godt kan lide. De 40 mennesker tog jeg fat i, og sådan fandt jeg mine første kunder.

I dag har jeg nogle gode faste kunder. Jeg har cirka 12 kernekunder, som bruger mig igen og igen. En gang imellem får jeg så nogle nye muligheder, som måske kan blive til kernekunder eller bliver til enkeltopgaver."

Hvor lang tid gik der, inden du begyndte at tjene penge?

"Det er en udfordring for alle, der starter op. Jeg havde en opsparing, da jeg startede, men allerede efter tre måneder var jeg oppe på at kunne levere det budget, jeg havde sat for mig selv, så det gik ret hurtigt med at få kunder og få opgaver. Men jeg kan tydeligt huske, at jeg i måned nummer to havde en omsætning på nul kroner."

Kan du matche din gamle løn, da du var ansat som direktør?

"Ja, nu kan jeg."

Hvis det havde vist sig, at du ikke kunne tjene det samme, ville du så stadig være selvstændig?

"Ja, jeg har fået så meget energi af at være selvstændig, af at blive klogere hver dag og lave det, jeg synes er sjovt, og det er også rigtig meget værd. Og hvis det skulle gå helt galt, kan jeg altid søge et arbejde."

Selvstændig

Allan J. Christensen, Annemaj Ree Bengtson og Heidi Buur Holbeck har startet egen virksomhed.

De arbejder ikke mere, end de gjorde før. De tjener ikke alle helt så meget, som de gjorde, men det betyder ikke alverden.

Det gør til gengæld roen og begejstringen for at gå på arbejde, at blive klogere hver dag og lave det, man synes er sjovt.

Læs interview med Allan, Annemaj og Heidi, og få deres gode råd.

Hvor meget arbejder du?
"Jeg arbejder mindre, end jeg gjorde tidligere. Min arbejdsdag starter mellem klokken 8 og 9 og slutter normalt ved tretiden. Jeg har en enorm frihed i forhold til det, der i lønmodtagerarbejde kan føles som ikkeproduktive timer, for eksempel mange interne møder. Det er jeg fri for i dag. Jeg holder længere ferier, end jeg gjorde tidligere."

Er der nogle opgaver, du siger nej til?
"Ja, det er der. Jeg er kommet til det punkt, hvor jeg siger nej til opgaver, som ligger uden for min kompetence. Hvis man er sulten, kan man godt komme til at sige ja til opgaver, der ligger på kanten af ens faglighed."