Dansk Magisterforening

Direktørens hund var med på job: "Da Vinci løber hen og snuser lidt til tasken, inden han demonstrativt tisser op ad den"

Hunden Da Vinci er med sin ejer Tine Stabell, der er civiløkonom og direktør i Agria Dyreforsikring, på arbejde. © Foto: Trine Bukh

Af Sara Vorre Rothstein
Del artikel:

Hundefri kantine, tis på en kollegas taske og godbidder i skuffen. Tre akademikere fortæller om at have hund med på jobbet.

"Det giver balance i mit liv at have Alba med på arbejde"

Silje Kølln er cand.soc. i uddannelsesvidenskab og adoption og learning manager i virksomheden Learningbank. Hun har Alba, en fem år gammel springerspaniel, der er nysgerrig, energisk og kærlig. © Foto: Trine Bukh

"Vi talte allerede om, at Alba kunne få lov til at komme med på arbejde, da jeg var til jobsamtale. Jeg er alene med Alba og fik hende, da jeg stadig studerede, så praktisk talt kunne mit liv ikke hænge sammen, hvis jeg ikke kunne tage hende med.

Det mest værdifulde ved at have Alba med på arbejde er den balance, det skaber i mit liv. Jeg skal ikke ræse hjem efter arbejde til en hund, der har været alene hele dagen, så jeg kan lave aftaler med mine venner om aftenen.

Jeg sidder mange timer foran computeren i et åbent kontorlandskab med cirka 40 medarbejdere, og Alba får lov til at gå frit rundt på kontoret. Jeg går ikke selv tur med hende i løbet af arbejdsdagen, men ofte vil en kollega gerne låne hende til en gåtur. Nogle gange kan en af de andre endda finde på at lægge sig ned på gulvet for at kæle og lege med Alba.

Jeg går ikke selv tur med hende i løbet af arbejdsdagen, men ofte vil en kollega gerne låne hende til en gåtur

Silje Kølln

Det kan nogle gange være udfordrende at have hende med på arbejde, fordi hun automatisk tager noget af min opmærksomhed i løbet af dagen. Derudover er der startet en ny medarbejder, der er lidt utryg ved hunde, og derfor tænker jeg meget over, at hun ikke skal løbe frit rundt længere.

Et godt råd er at sørge for, at hunden har et trygt og roligt sted at opholde sig. Det hjalp for mig at kaste godbidder ned i Albas kurv på kontoret hver halve time i starten, så vænnede hun sig nemlig til, at det var et fedt sted at ligge." 

Har du allergi?

14 procent af voksne danskere har allergi over for dyr i en eller anden grad. Det kan for eksempel udløse tilstoppet næse, nys og kløe i øjnene, hoste, pibende vejrtrækning eller hudsymptomer.

Astma-Allergi Danmark anbefaler derfor, at du går i dialog med din arbejdsmiljørepræsentant eller arbejdsgiver, hvis du oplever problemer med din allergi på arbejdspladsen.

"Fortæl om din allergi, hvis der medbringes dyr på din arbejdsplads, som for eksempel kontorhunde. Forhåbentlig er det muligt at finde en løsning, hvor du ikke udsættes for allergener på arbejdspladsen," lyder rådet.

"Eddie er en god samtalestarter"

Jens Gwen Stein er cand.mag. i litteraturvidenskab og partner og data scientist i i Analyse & tal. Han har Eddie, en seks år gammel bichon havaneser, der er afslappet, rolig og glad for at sove. © Foto: Trine Bukh

"Jeg tager Eddie med på arbejde, for jeg synes ikke, det er godt for hunde at være alene i mange timer. Og så har jeg jo fået ham, fordi jeg gerne vil være sammen med ham. Det er hyggeligt at have ham med på arbejde, og det skaber også et godt fællesskab. Kollegerne spørger ofte, om jeg ikke snart tager Eddie med igen.

Vi er en demokratisk ejet virksomhed, hvor det meste er muligt, hvis fællesskabet tillader det. Derfor har det også været en fælles drøftelse og beslutning, at Eddie må komme med mig på arbejde. Mine kolleger har været meget åbne over for det, og vi finder løbende ud af, hvordan det fungerer på den bedste måde.

Den eneste regel er, at Eddie ikke må komme med i kantinen, når vi går til frokost, hvilket er en lille begrænsning for mig, men ikke et problem. Derudover tænker jeg selv over at tage hensyn, så Eddie ikke løber hen og snupper en croissant fra en kollega eller forstyrrer til et møde. Han er aldrig med på arbejde, når vi får besøg af eksterne på kontoret.

Den eneste regel er, at Eddie ikke må komme med i kantinen

En arbejdsdag, hvor Eddie er med, er i virkeligheden som de fleste andre arbejdsdage. Det meste af dagen ligger Eddie ved min kontorplads eller på en stol i et mødelokale, når vi har interne møder.

Han er en rolig, midaldrende hund, så han fylder ikke meget. Om morgenen kan han godt lide lige at gå en runde på kontoret og sige godmorgen til mine kolleger.

Og når de andre begynder at gå hjemad, så kan han finde på at stille sig op ad mit ben for at signalere, at vores arbejdsdag også er slut. En positiv ting ved at have Eddie med er, at jeg får talt med nogle af de andre i huset, som jeg nok ikke var faldet i snak med ellers. Han er en god samtalestarter.

Mit råd er, at hvis man har en hund derhjemme, som man kunne tænke sig at have med på arbejde, skal man bringe det op." 

"Jeg har ansat flere medarbejdere, der så det som et vigtigt personalegode"

Tine Stabell er direktør i Agria Dyreforsikring. Hun har Da Vinci, en kvik, opmærksom og omsorgsfuld tibetansk terrier. © Foto: Trine Bukh

"Vi startede med at have én kontorhund, nu har vi ti. Det skyldes blandt andet, at vi brander os som en arbejdsplads, hvor der er højt til loftet og kort vej til skuffen med godbidder. Jeg har ansat flere medarbejdere, der så det som et vigtigt personalegode.

Jeg har Da Vinci med hver dag. Dagene er ofte travle, og derfor er det rart, at jeg bliver tvunget til at tage nogle pauser i løbet af dagen, når Da Vinci skal luftes.

Derudover er han en god ice­breaker, der skaber god stemning
– både på kontoret og når jeg får besøg af eksterne til et møde for eksempel. Det kan dog være lidt krævende, at jeg skal tænke hans behov ind i min planlægning af arbejdsdagen.

Jeg tænker meget over at sætte det gode eksempel, særligt fordi jeg er direktør. Da Vinci sidder for eksempel altid ved min plads, så han ikke forstyrrer de andre hunde, og han er kemisk kastreret, så det ikke går amok inde på kontoret, når hundene er i løbetid.

Netop i dag har jeg sendt nye rammer ud til mine medarbejdere om hunde på vores arbejdsplads. Det er vigtigt at have nogle fælles retningslinjer, der er tydeligt definerede.

Af alle hunde er det Da Vinci, der løber hen og snuser lidt til tasken, inden han demonstrativt tisser op ad den

Tine Stabell, direktør i Agria Dyreforsikring.

Jeg kan huske en lidt pinlig episode. Det var første arbejdsdag for en ny medarbejder, og hun havde sat sin fine taske på gulvet. Af alle hunde er det Da Vinci, der løber hen og snuser lidt til tasken, inden han demonstrativt tisser op ad den. Han skulle lige markere, at her på kontoret er det ham, der bestemmer.

Alligevel vil jeg opfordre andre arbejdspladser til at overveje, om de kunne tillade hunde på kontoret, for det kan bidrage rigtig positivt til arbejdsmiljøet. Og til lederne vil jeg sige, at det er god fastholdelse."