Silke sørger for, at du kan finde papirkunst på nettet
Silke Jolly Engberg er netop startet som kunsthistoriker på Statens Museum for Kunst i København: "Der er få ledige job i kunstbranchen, så det er heldigt, at jeg ikke skal være på dagpenge, men kan fortsætte på SMK i en periode, efter at jeg er blevet færdiguddannet. Det er privilegeret at få lov til at håndtere kunstværker hver dag". © Foto: Peter Bidstrup
Silke Jolly Engberg sætter pris på, at hun som nyuddannet kunsthistoriker til dagligt har kunst mellem hænderne - selv hvis det betyder, at hun skal sidde i en projektansættelse.
Fra 1400-tallets værker til den nutidige samtidskunst i papirform. Det er det, Silke Jolly Engberg møder på sit arbejde som kunsthistoriker ved Statens Museum for Kunst (SMK) i København, hvor hun startede 1. august i år.
29-årige Silke Jolly Engberg har en kandidat i kunsthistorie fra Københavns Universitet. Sideløbende med sin uddannelse arbejdede hun som studentermedarbejder hos SMK, hvor hun nu arbejder i en projektansættelse. Hun føler sig heldig over at kunne fortsætte på en arbejdsplads, som hun har været glad for, og hvor der er skønne kolleger.
"Der er få ledige job i kunstbranchen, så det er heldigt, at jeg ikke skal være på dagpenge, men kan fortsætte på SMK i en periode, efter at jeg er blevet færdiguddannet. Det er privilegeret at få lov til at håndtere kunstværker hver dag," siger hun.
Arbejdet består hovedsageligt af at digitalisere Den Kongelige Kobberstiksamling på SMK, som har Danmarks største samling af kunst på papir.
Der er omkring en kvart million værker. Det er alt fra ældre, mere ukendt grafik til værker af Dürer, Rembrandt, Goya, Matisse eller kunst fra dette årti, som Silke Jolly Engberg finder frem fra den fysiske samling og registrerer digitalt.
På SMK Opens hjemmeside kan man se SMK’s digitale samling. Her kan du søge værker frem efter kunstner, motiv eller endda specifikke farvekombinationer.
Al papirkunst helt tilbage fra 1400-tallet skal på et tidspunkt ligge online. Det kommer til at tage nogle år endnu, og derfor lægger Silke Jolly Engberg sammen med omkring 13 andre kolleger i kobberstiksamlingen et stort arbejde i at finde de korrekte oplysninger om værkerne. Noget, hun håber kan bidrage til at gøre kunsten mere tilgængelig.
"Det, folk møder, når de besøger SMK, er vores udstillinger. Men SMK har en kæmpe samling, som ikke hænger fremme. Digitaliseringsprojektet kan være med til at gøre samlingen tilgængelig for flere mennesker og udbrede kendskabet til, hvad museets samling rummer," siger hun.
Projektansættelser skaber usikkerhed i forhold til ens fremtid og indkomst samt dårlige muligheder for at forhandle løn eller få indflydelse på arbejdspladsen.Silke Jolly Engberg, kunsthistoriker på Statens Museum for Kunst
Projektansættelsen er Silke Jolly Engberg glad for, men hun mener ikke, at projektansættelser generelt er en god ting:
"Projektansættelser skaber usikkerhed i forhold til ens fremtid og indkomst samt dårlige muligheder for at forhandle løn eller få indflydelse på arbejdspladsen."
Hun vil gerne have et fast arbejde, men det er på den anden side godt at få erfaring som nyuddannet – noget, man kan få gennem projektansættelser. For hende er vilkårene ved en korttidsansættelse fine for nu, fordi hun er nyuddannet og skal finde sit ståsted på arbejdsmarkedet.
Hvad der så skal ske bagefter, er stadigvæk lidt for stort et spørgsmål.
"Det kræver tid at vænne sig til at være færdiguddannet og finde ud af, hvad man egentlig kan og har lyst til at lave. Derfor tager jeg fremtiden sådan et skridt ad gangen."