Spring menu over
Dansk Magisterforening

DM Akademikerbladet nr. 6,2022

Krise kalder på ekspertise

Verden står overfor en klimakrise, en biodiversitetskrise og en fødevarekrise. Vi er stolte af at organisere mange vidende medlemmer, så vi kan løse samfundets udfordringer.

Leder
Redaktørens kommentar

Bør det være stuerent at investere i våben igen?

Efterspørgslen efter stingermissiler, panserværnsvåben og maskingeværer er kun gået én vej i Ukraine, siden Rusland satte sine angreb ind: op. I mange år har våbenindustrien befundet sig på investorernes sorte liste. Det bør være slut nu, mener sektoren. Men det er ikke uden dilemmaer at give los for en øget våbenproduktion.

Hundelort fra stenalderen

Peter Moe Astrup er marinarkæolog ved Moesgaard Museum og har dykket ved to bopladser, som lå på Hjarnø for 6.200 år siden. Han har for første gang fundet hundelort fra stenalderen.

Hvad mener vi, når vi siger, at vi sætter turbo på den grønne omstilling?

Den grønne omstilling er vigtigere end nogensinde, og i AkademikerPension investerer vi i de kommende år flere milliarder i klimavenlige løsninger.

Dorte vinker farvel til 8 timers arbejde, 8 timers fritid og 8 timers søvn

Dorte Grannov Balslev rykker teltpælene op i sit arbejdsliv for anden gang i karrieren. Hun er sprunget ud som selvstændig og er klar til at påbegynde sit "tredje arbejdsliv".

Faste elementer

Adam Holm har fundet hjem med programmet ‘Kampen om historien’ på P1

Historiker Adam Holm troede, han skulle være forsker. Men tilfældigheder førte ham ind i mediebranchen som debattør og studievært. Nu er han vendt tilbage til sin metier i P1-programmet ‘Kampen om historien’ og elsker det.

Trods stort lønhop: Største reallønsfald i 20 år

Selvom privatansatte akademikeres indtægter er drønet i vejret i 2022, sender forbrugerpriserne reallønnen i minus, viser ny DM-undersøgelse.

Vi drømmer om tre fridage om ugen

61 procent af akademikerne i private virksomheder ønsker en firedages arbejdsuge. 62 procent har allerede mulighed for hjemmearbejdsdage.

Diplomati midt i krigen: Til lyden af skud, droner og luftalarmer

Nætter i beskyttelsesrum, missilnedslag i nabolaget og larmen fra droner, der lyder som gamle motorcykler. Krigen er igen rykket helt ind i centrum af Kyiv i Ukraine, men førstesekretær på den danske ambassade Caroline Lichtenberg kunne ikke forestille sig at være noget andet sted lige nu.

Vores identitet ligger (også) i vores bygninger

Nutidens renovering af gamle bygninger minder om plastikoperationer. De mister deres sjæl, mener arkitekt Inge Bisgaard, som er museumsinspektør på Grønlands Nationalmuseum og Arkiv.

Fokuser på din livstilfredshed i stedet for din karriere

Er du fastbrændt? Karriereforskere har udviklet begrebet fastbrændthed, som kan hjælpe os med at gå nye veje i karrieren. Ifølge en erhvervspsykolog skal vi fokusere mere på livstilfredshed end karriere, som har det med at måle succes på det ydre såsom indtægt, magt og ydre succes.

Humanistiske forskere orker ikke offentlig debat

Flere års beskyldninger om "fupforskning" har sat sine spor i de humanistiske forskningsmiljøer, viser rundspørge på Københavns Universitet. Mere end hver tredje forsker i rundspørgen vil ikke diskutere kontroversielle emner offentligt.

Angreb på humaniora: En kølende effekt på formidling

Knap 56 procent af de adspurgte forskere på humaniora på KU mener slet ikke, at kritikken af humaniora som "pseudovidenskab" har noget på sig.

Forskere er uenige om identitets­politik på universitetet

En rundspørge, som 155 forskere på humaniora på KU har deltaget i, viser, at cirka hver femte forsker mener, at den politiske kritik af ‘identitetspolitikken’ på universitetet er berettiget.

Det skabte grobund for religion og konservatisme på Færøerne

Færøerne har ikke fri abort som i Danmark, og i nordisk sammenhæng skiller de nordatlantiske øer sig klart ud. På universitetet i Tórshavn forsker Heini í Skorini i, hvorfor Færøerne er, som Færøerne er.

Hun sætter journalistik om abort under lup

Ph.d.-stipendiat Turið Nolsøe forsker i danske mediers dækning af Færøernes abortlovgivning. Hun ser en tendens til, at journalistikken tager afsæt i forestillinger om ‘dem og os’ og motorveje kontra uldne får.

Akademikere i krig

Den 24. februar 2022 forandrede verden sig. Rusland invaderede Ukraine, og befolkningen greb til våben. Det gælder også for akademikere, der gik fra en hverdag fyldt med bøger og mange timer foran en skærm til at ligge i skyttegrave fyldt med mudder. Akademikerbladet har talt med to ukrainske mænd om, hvordan det er at være i krig.

The Usual Resignation

Under coronatiden opstod der masseopsigelser på det amerikanske og europæiske arbejdsmarked. Tendensen fik navnet The Great Resignation, men ifølge en dansk fremtidsforsker er der mere tale om The Usual Resignation.

Magt er noget, man deler

Når man har fået generøsitet ind med modermælken, når man elsker kollektivtanken og synes, at den bedste studieform er gruppearbejde, så deler man selvfølgelig ud af den magt og indflydelse, man får.

Nyheder