Dansk Magisterforening

Priserne stiger, men lønnen står stille:"Nu må Wolt til lommerne", mener det aktivistiske bud Rasmus "Gazellen" Hjort

"Vi har et rimeligt krav: At Wolt betaler 45 frem for 35 kr. for en ordre. Det er det eneste. I modsætning til fx Wolt-bude i Tyskland får vi ikke løn under sygdom, pension eller feriepenge, så vores krav er ganske rimeligt", siger Rasmus Emil Hjort..

Del artikel:

Selvom lønnen ikke er prangende, er Rasmus Emil Hjort glad for sit job som Wolt-bud: ”"Jeg synes det er sygt grineren at køre rundt med mad og give kunderne en god oplevelse".

De drøner derudad med blå Wolt-uniform og termotaske for at levere mad til sultne københavnere.

Det er mageligt for kunderne, men hvad med budene?

For Wolt-buddet Rasmus Emil Hjort – eller "Gazellen", som han kalder sig – er det en glimrende ordning. Han er vild med sit job.

"Jeg elsker den friske luft og fleksibiliteten, for jeg kan tjekke ind og ud, som det passer mig. Og så synes jeg helt ærligt, at det er sygt grineren at få lov til at køre rundt med mad i en taske på skulderen og give kunderne en god oplevelse", siger Wolt-buddet, der også er historiestuderende på KU.

Den positive indstilling ændrer ikke på, at "Gazellen" er knap så tilfreds med lønnen. Derfor har det aktivistisk indstillede bud, der er medlem af Wolt Worker’s Group, slået sig sammen med argentinske kolleger, der med en underskriftsindsamling forsøger at skabe opmærksomhed om deres krav om højere løn.

"Kurérpartnerne", som Wolt kalder budene, får 35 kr. per ordre og 5 kr. for hver 500 meter kørt på cyklen. Og mens forbrugerpriserne er steget med 10 pct. på bare et år, har Wolt i samme periode ikke øget lønnen med én krone.

Det kan mærkes på madindkøbene.

"Inflationen har gjort det dyrere at købe basale dagligvarer. Og vi snakker ikke om luksus eller Irma. Jeg bor oven på en Aldi, og her er ting som grøntsager og æg blevet dyrere".

Rasmus Emil Hjort lægger 700 kr. om måneden i det fælles madbudget, han deler med fire andre beboere i sit kollektiv på Nørrebro.'

"Vi sætter det ikke op, men har besluttet, at vi køber de ting, der er billigst. Så det er slut med fødevarer mærket efter forbrugerstandarder som fx økologi. Så vi tager ikke længere hensyn til bæredygtighed", siger han.

Rasmus Emil Hjort tjener cirka 3.300 kr. månedligt for 19-20 timers arbejde.

"Vi har et rimeligt krav: At Wolt betaler 45 frem for 35 kr. for en ordre. Det er det eneste. I modsætning til fx Wolt-bude i Tyskland får vi ikke løn under sygdom, pension eller feriepenge, så vores krav er ganske rimeligt", siger han.

Ifølge Facebook-gruppen ’Independient Wolt Couriers’ vil selskabet frem til september ”evaluere mulighederne for” en forbedret betaling.

Du er glad for at cykle, men det er vel ikke et så studierelevant arbejde at være bud?

"Min indstilling er, at studerende i dag kommer til at indtræde i et arbejdsliv, hvor vi skal udvise stor fleksibilitet i det, vi beskæftiger os med. Hvor man både er akademiker og kan arbejde som fitnessinstruktør, eller hvad ved jeg. Så for mig er det en fin måde at skabe et afvekslende arbejdsliv på, der ikke kun handler om et AC-job med gode vilkår", siger "Gazellen", der dog i efteråret også starter i ulønnet praktik på et arkiv.