Dansk Magisterforening

DM Akademikerbladet nr. 4, 2022

Har du det arbejdsliv, du ønsker?

Den moderne fagforeningskamp handler både om løn, arbejdsforhold og i stigende grad også om tid, skriver DM's formand, Camilla Gregersen.

Leder

Min første opgave som redaktør bliver at holde mig væk fra arbejdet

Akademikerbladet er medlemmernes medie, og vi skal være tættere på jeres arbejdsliv end noget andet medie. Det er ikke let at skabe et fagblad, der er værdifuldt for alle DM’s mange forskellige medlemmer. Hvad du tænker om dit fagblad, både det trykte magasin og vores onlinedækning, spørger ansvarshavende redaktør Troels Kølln .

Redaktørens kommentar

Loft på adgangskvotienter?

Regeringen vil indføre et loft på karakterkravet til videregående uddannelser, så 10 er den højest mulige adgangskvotient. I uddannelsesmiljøerne har udspillet fået en yderst blandet modtagelse. Nogle vil fastholde det nuværende system, mens andre mener, at loftet for adgangskvotienter skal være meget lavere, end regeringen foreslår.

Datid x nutid = fremtid

Når man skal forholde sig til nutiden, er fortiden vigtig. Hvor meget fylder en bil, en telefon? Det er lettere at forholde sig til det, når man ser, hvor meget de ikke fyldte – engang. I Den Gamle By arbejder omkring 25 akademikere til daglig med at fortælle os, der er i nutiden, om dem, der var i fortiden. Akademikerbladet har mødt fire af dem.

Kan jeg få pension som selvstændig?

Flere akademikere bliver i perioder af deres arbejdsliv selvstændige. Som selvstændig er det vigtigt, at du har styr på, hvor pengene kommer fra, hvis du bliver syg eller skal på pension.

Lydsiden til alverdens computerspil designes i Tranbjerg

Lyddesigner Thea Randlev Hundebøl har fået job i den tyske spilgigant Crytek.

Faste elementer

Cheføkonom: Nu skal lønnen op

Inflationen er nu så høj, at den ikke kun medfører et reallønsfald i år, men også risikerer at udhule hele den treårige lønstigning aftalt i OK21. "Ikke en holdbar situation", siger Akademikernes cheføkonom.

Priserne stiger, men lønnen står stille

Selvom lønnen ikke er prangende, er Rasmus Emil Hjort glad for sit job som Wolt-bud: ”"Jeg synes det er sygt grineren at køre rundt med mad og give kunderne en god oplevelse".

På Teater V får chef og ansatte ens løn: Ingen nem vej ud af lønudhuling

Mie Katrine Andersson er pr- og kommunikationsansvarlig hos Teater V. Her tjener alle ansatte inklusive direktøren 29.100 kr. om måneden inkl. pension.

Tema on inflation

Freddy Svane netværker 25 timer i døgnet: Instagram-diplomaten tager utraditionelle midler i brug for at markedsføre danske interesser

Danmarks ambassadør i Indien, Freddy Svane, er lykkedes med noget, som end ikke USA har opnået: at skaffe Danmark tre topmøder på få år med verdens største demokrati. Mød superdiplomaten, der har brugt utraditionelle virkemidler, lige siden han trak lod med sin enæggede tvilling om, hvem der skulle læse historie og jura.

Eksiluniversitet: Her får studerende og undervisere akademisk frihed

I 2004 pressede myndighederne i Belarus et privat universitet i Minsk til at lukke, men i stedet rykkede det til nabolandet Litauen. Her får studerende og undervisere den akademiske frihed, de ikke kan få i hjemlandet.

Cover my ass-strategier løser sjældent problemerne

Politikere, organisationer og arbejdspladser tyr i stigende grad til advokatundersøgelser i sager om krænkelser og dårligt arbejdsmiljø. De løser bare sjældent problemet.

Mere øremærket barsel til fædre

I begyndelsen af august trådte nye regler i kraft på barselsområdet, som øremærker 11 ugers forældreorlov til hver forælder for at sikre mere ligestilling. Forsker tror på hurtig effekt.

Jobcentrets tilbud til ledige akademikere: Flyt til Estland, og arbejd for 12.665 kr. om måneden

Jobcenter København hjælper virksomheden Infomedia med at reklamere for job i Estland, hvor lønnen er under dagpengesatsen i Danmark. Som ledig akademiker skal man "være både fagligt og geografisk mobil", siger Københavns beskæftigelsesborgmester.

Borgmesteren: Det er god borgerservice

Akademikerbladet har spurgt beskæftigelses- og integrationsborgmester i Københavns Kommune Jens-Kristian Lütken (V), hvad han mener om Jobcenter Københavns formidling af job til en løn, der er under dagpengesatsen. Borgmesterens sekretariat har svaret skriftligt.

I en verden tæt på dig

Computerspil har eksisteret i 50 år. De blev skabt til underholdning og leg, men har for længst gennemsyret samfundet både teknologisk, kunstnerisk og kulturelt. Computerspillet er en prisme, der både forstørrer og viser nye facetter af menneskeheden.

Fredeligt fremad

En bæredygtig, mangfoldig fagforening. Det er fremtiden for DM, har medlemmerne besluttet på foreningens øverste demokratiske myndighed, kongressen.

LGBT+-netværk: Nu flyver vi!

En gruppe medlemmer er gået sammen i et netværk, der skal forbedre arbejdslivet for LGBT+-personer. Til kongressen fik de vedtaget to forslag.

Nyheder
}