Spring menu over
Dansk Magisterforening

Dokumentation: Humanister ansættes i disse private brancher

Studerende læser i læsesal

I 2010 blev 32 procent af alle nyuddannede humanister ansat i private virksomheder. I 2020 var andelen vokset til 51 procent, viser ny undersøgelse fra DM. © Michael Bothager/Ritzau Scanpix

Del artikel:

Størstedelen af nyuddannede humanister ansættes modsat tidligere nu på det private arbejdsmarked, og andelen stiger støt. I nogle brancher er væksten betydelig, viser tal fra Danmarks Statistik.

Engang blev humanister fra landets universiteter primært uddannet til at varetage job i undervisningssektoren. Sådan er det ikke mere.

Tværtimod tegner en ny undersøgelse af alle nyuddannede humanisters beskæftigelse i 2020, lavet af fagforeningen DM baseret på tal fra Danmarks Statistik, et helt andet billede. Undersøgelsen omfatter alle humanister højest to år efter færdiggjort uddannelse. 

Og jo, der fortsat brug for humanister i gymnasier, tekniske skoler, erhvervsakademier og ikke mindst på universiteterne, men antallet er stærkt faldende.

I 2010 var det 42,9 procent af alle de nyuddannede, der havnede i undervisningssektoren. I 2020 var andelen faldet til 26,3 procent. I de to årgange blev der ellers uddannet næste lige så mange humanister – i nærheden af 8.000.

Allerede i 2010 fandt humanisterne beskæftigelse i andet end offentlige job, men siden da har der være en markant bevægelse mod det private arbejdsmarked.

I 2010 var det 32 procent af de nyuddannede, der blev ansat af private virksomheder. I 2020 var andelen vokset til 51 procent.

I nogle brancher har væksten været betydelig: