Løstansat og selvstændig: Jeg savner mulighed for efteruddannelse
Det kan være svært at finde tid til at søge tilskud til efteruddannelse som selvstændig, fortæller Christian Eiming. © Foto: Privat
I Christian Eimings karriere har efteruddannelse været en by i Rusland. Folk i atypiske ansættelser har dårlige muligheder for efteruddannelse og skal prioriteres i langt højere grad, mener formand.
Hele arbejdsstyrken skal have lige muligheder for efteruddannelse, og systemet for voksenuddannelse (VEU) skal udlignes, så flere kan få efteruddannelse. Det er nogle af Kompetencerådets nye anbefalinger til en ny national strategi for livslang læring i hele arbejdsstyrken.
Og det er savnet hos de løstansatte, selvstændige og freelancere, der oplever dårlige muligheder for efteruddannelse. Det siger Christian Eiming, der er selvstændig og ekstern konsulent på Syddansk Universitet.
Som cand.mag. i kunsthistorie og dramaturgi har hans karriere været fyldt med løse ansættelser, hvor efteruddannelse ikke har været en del af ansættelsen. Og han har oplevet at blive valgt fra til et job, fordi han manglede et kursus i projektledelse.
"Jeg blev superærgerlig. Jeg ville jo meget gerne have den kompetence, som kurset kunne give mig, men jeg havde ikke råd til at betale den selv", siger 54-årige Christian Eiming.
Som selvstændig oplever han, at kunderne efterspørger et fyldt cv, også i forhold til uddannelse. "Hvis jeg havde fået mere efteruddannelse, havde jeg haft flere salgsargumenter. Lige nu læner jeg mig op ad min oprindelige uddannelse og min erfaring", fortæller han.
Burde prioriteres
Hvis du vil efteruddannes som selvstændig, freelancer eller løstansat, skal du selv punge ud af både tid og penge. Og det kan gøre det til en udfordring at opkvalificere sine kompetencer.
"Det er sjældent, at efteruddannelse er skrevet ind i en arbejdsaftale eller kontrakt. Sådan er det, fordi efteruddannelse ofte handler om at vedligeholde den viden, der allerede er i virksomheden, og om at fastholde de gode medarbejdere, der er fastansat", siger Helle Idland, formand for DM’s landsklub for selvstændige og freelancere.
Jeg løber panden mod muren, allerede når jeg skal til at søge tilskudChristian Eiming, selvstændig og ekstern konsulent på Syddansk Universitet
Det kan have store konsekvenser for ens karriere, hvis ikke man er fulgt med arbejdsmarkedets udvikling. Derfor håber Helle Idland på, at efteruddannelse prioriteres i højere grad fra politisk side, da mulighederne lige nu er dårlige for folk i atypiske ansættelser.
"Man kan argumentere for, at den opdatering af viden, som efteruddannelse giver en, er endnu vigtigere for dem, som hele tiden skal ud og sælge sig selv. De er i højere grad nødt til at være opdaterede, for ellers får de ikke det næste job eller den næste opgave", siger hun.
Savner bred løsning
Man kan søge tilskud til efteruddannelse gennem VEU-systemet, hvis ikke man får løn under sit kursus, men det er ikke altid ligetil at søge midlerne.
"Der er systemer til efteruddannelse på plads, men VEU-systemet er rettet mod grupper med kortere uddannelse. Men akademikere har også brug for opdatering af kompetencer", siger Helle Idland.
Christian Eiming har brugt flere af DM’s gratis tilbud såsom workshops og netværk til at vedligeholde sine kompetencer.
"Jeg løber panden mod muren, allerede når jeg skal til at søge tilskud, da det er min fornemmelse, at det vil tage meget lang tid. Jeg er selvstændig, så jeg bruger min tid på at sælge mig selv eller lave mit produkt, så det handler om at prioritere min tid rigtigt", siger han.
Helle Idland peger på en løsning, der skal være af generel karakter, da fx DM’s medlemmer er spredt ud over mange forskellige brancher: "Man kunne tænke sig en bred kompetencefond, hvor alle havde adgang til at søge og ikke kun i kraft af en ansættelse".
Få hjælp til efteruddannelse
DM tilbyder individuel og professionel sparring om karriere og kompetenceudvikling. Ring til Karrieretelefonen på tlf. 38 15 66 00, eller tjek nogle af DM’s mange gratis kurser på dm.dk/kalender.