Spring menu over
Dansk Magisterforening

Magisterbladet nr. 1, 2020

Tema om ledere

Download magasin

Månedens gang på #SoMe

Magisterbladet har været på internettet og bringer her højdepunkter fra nytårets små og store retoriske kampe på de sociale medier.

Læderbolde har ikke tænder

Arkæolog Sidsel Wåhlin er glad for at være kendt som hende med kranierne. “Jeg tror ikke, folk ringer til Nationalmuseet på samme måde – vi er allerbedst til at være Vendsyssel Historiske Museum. Det er en specialitet at være lokalt museum, og det er konteksten, der gør et fund til kulturhistorie”.

6 gode råd: Sådan kommer du godt fra start i dit nye job

Du har fået et nyt arbejde, og du vil gerne bedst muligt fra start. Her er derfor seks råd til, hvordan du får det bedste ud af dit nye job.

Faste elementer

30 % af lederne har været syge med stress

18 procent eller knap hver femte leder har været sygemeldt med stress som officiel begrundelse. Derudover har 12 procent haft sygedage med symptomer, de selv mener skyldes arbejdsrelateret stress. Dårlige rammer for arbejdet og mangel på støtte fra topledelsen betyder, at mange ledere har problemer med stress, påpeger ekspert.

Ledere er trods alt glade for deres arbejde

Mere end syv ud af ti højtuddannede ledere er tilfredse med jobbet. Ledere føler, at de har et bedre arbejdsmiljø og er mindre stressede end medarbejderne, viser ny undersøgelse om psykisk arbejdsmiljø. Men der er også problemer – som ensomhed, overarbejde og stress.

Ledere arbejder over uden at få løn for det

Ledere arbejder i gennemsnit mere end 44 timer om ugen, men kun hver fjerde leder får betaling for at arbejde over, viser ny rundspørge. Job uden loft over arbejdstid kan udgøre et alvorligt problem for udvikling af stress, påpeger ekspert.

Kokken, der blev kommunal leder og gik ned med stress

Cand.mag. i pædagogik Kim Veggerby Nicolajsen blev sygemeldt med stress som leder i Aalborg Kommune. Forløbet har lært ham at kræve klare rammer for arbejdstid og opgaver, og det har hjulpet.

Tema om ledere

Pensionsselskab vil tage opgør med selskaber, der ikke betaler skat

MP Pension varsler offensiv mod skattesvindel og aggressiv skatteplanlægning. Selskaber risikerer eksklusion.

Jens arbejder hårdt, men tjener meget, så hvad er problemet?

Jens har ikke været styret af penge, men han får en bedre løn end de fleste. Han er privatansat i branchen “farma, biotek og kemi”, hvor lønningerne ligger i top. Nogle af vennerne kan ikke helt forstå, at han vil arbejde for “kapitalen”. Men den 41-årige historiker er glad for sin karrierevej, selv om han arbejder mere end 50 timer om ugen.

Seks ud af ti har sundhedsforsikring

DM har undersøgt udbredelsen af personalegoder blandt de privatansatte medlemmer. Målet er at give jobsøgende et værktøj til lønforhandlingerne med en ny arbejdsgiver.

Dansk stjerneforsker: KU er ødelagt. Giv magten tilbage til forskerne

Med få greb kunne KU opnå den samme videnskabelige kvalitet som eliteuniversitetet Cambridge. Det ville kræve, at de videnskabelige medarbejdere får langt større indflydelse, siger dna-professor Eske Willerslev. I fire år har han splittet sit professorat mellem Cambridge og KU. Erfaringen fra Cambridge vil han bruge i bestyrelsesarbejdet på KU, hvor han lige har opnået genvalg.

Unge akademikere er hårdt ramt af tidsbegrænsede ansættelser

Ingen anden faggruppe er så hårdt ramt af tidsbegrænsede ansættelser som de unge akademikere, viser nye tal.

#Vihylderhumanister

I efteråret blev humanister kritiseret for at være dovne, forkælede og virkelighedsfjerne. I december satte Magisterbladet fokus på alt det gode, humaniora bringer med sig. Hver dag frem til jul har vi spurgt en humanist, hvilken forskel vedkommende gør, under hashtagget #vihylderhumanister. Her er et udpluk af de 24 svar.

Forskere skabte millionforretning på humanistisk viden

Virksomheden LEAD er blevet kåret til Gazellevirksomhed to år i træk, har fået 30 ansatte og omsætter for ca. lige så mange millioner kroner. LEAD’s produkt: humanistisk viden.

Humaniora på SDU gør de studerende klar til job

Syddansk Universitet har udviklet et onlineværktøj, så underviserne på humaniora nemt og overskueligt kan få inspiration og konkrete ideer til at integrere arbejdsmarkedsparathed i undervisningen.

Løngab i privatsektoren: Højtuddannede mænd tjener 105.204 kr. mere end kvinder

Privatansatte mænd med en lang videregående uddannelse får 8.764 kr. mere i bruttoløn hver måned end privatansatte kvinder med en lang videregående uddannelse, viser ny lønstatistik. Barsel er stadig den største årsag til lønforskel mellem mænd og kvinder, påpeger ekspert.

Ledere får oftere efteruddannelse end medarbejdere

Inden for det seneste år har mere end hver anden leder i den private sektor været på efteruddannelse, mens det gælder for knap 40 procent af medarbejderne, viser ny undersøgelse. Overraskende høje tal, for graden af efteruddannelse har været faldende de senere år, forklarer arbejdsmarkedsforsker.

Dette netværk blev en kæmpesucces på dage: Sådan sikrer det faglig sparring

Det tog et LinkedIn-opslag og tre dage, så var medlemsnetværket MARKO for unge i kommunikation og marketing overstrømmet med medlemmer. “I og med at vi er så forskellige, kan vi trække på hinanden”, siger netværksdanner Anja Christensen.

Opråb: Status quo er farligt – medarbejderne skal eje virksomhederne

Medarbejdereje af virksomheder er en af nøglerne, hvis verden skal reddes, mener et netværk af unge økonomer. En af dem er Matthew Lawrence. Han kræver forandring og siger, at status quo er det farlige alternativ.

Bagmanden

Mens statslederne holder brandtaler for åbne mikrofoner, lister embedsmænd og diplomater rundt bag tæppet, klinker skårene og indgår aftalerne. Det kræver gode menneskelige egenskaber, fortæller Kim Jørgensen, der i høj grad har haft gavn af sin historikeruddannelse, først som diplomat og nu som chef for EU-kommissær Margrethe Vestagers nye kabinet.

CBS får skarp kritik for røgslør om samarbejde med Danske Bank

Mens Danske Bank fortsat efterforskes for overtrædelse af hvidvaskloven, besluttede Copenhagen Business School i al hemmelighed at blåstemple nye samarbejder mellem banken og universitetet. Fremgangsmåden møder nu kritik.

Kvotelove for bestyrelser forbedrer ligestillingen

Island indførte i 2018 kvotelove for bestyrelser i virksomheder med mindst 50 ansatte for at sikre en bedre kønsbalance, og det har virket, viser ny forskning. Men ligestillingen i bestyrelserne breder sig ikke ned til andre ledelseslag i virksomhederne.

Nyheder

At være tvillingemor giver kompetencer

Af Azadeh Sayedmirza, cand.soc. i socialvidenskab og arbejdslivsstudier og hjemmegående mor

Demokratiet er sat under pres

Af Mogens Nygaard Christoffersen, mag.scient.soc.

Debat