Algoritme hjælper studerende med at finde studiekammerater
© Foto: John Schnobrich
Mindre frafald og flere venner – din trivsel på universitetet afhænger ofte af, om du har en studiegruppe at læse med. Virksomheden UniHelpr har udviklet en algoritme, som gør det lettere at matche studerende i grupper, når de starter på en uddannelse.
Allerede inden Jacob Nielsen startede med at læse på Aarhus Universitet i 2015, fik han et vigtigt råd:
“Få dig en studiegruppe så hurtigt som muligt”, havde de ældre studerende sagt, og det tog han til sig:
“Jeg dannede en gruppe med dem, som jeg tilfældigvis sad ved bord med den første dag. Nu kan jeg sige, at jeg nok ikke havde gennemført studiet, hvis ikke det var for dem”.
I dag er Jacob Nielsen medstifter af og direktør for it-virksomheden UniHelpr, som sørger for, at alle nye studerende har mulighed for at få en studiegruppe fra første dag på deres uddannelse.
Ideen til virksomheden opstod, efter at han selv oplevede, hvordan de studerende, som ikke havde en studiegruppe, i højere grad faldt fra på uddannelsen:
“Efter det første år var mere end hver femte faldet fra. Jeg kunne se, at alle, der ikke trivedes, ikke var med til det sociale og også haltede bagefter ift. det faglige, havde én ting til fælles: De havde ingen studiegruppe,” siger han og forklarer, hvorfor det netop er vigtigt at etablere grupperne ved studiestart.
“Det kan godt være meget overvældende at starte på et nyt studie omgivet af nye mennesker og måske endda i en helt ny by. Studiegruppen kan gøre det lettere for dig at overskue det faglige, danne et netværk og få nogle venner.
Det perfekte miks
Dette semester har UniHelpr hjulpet 1.900 studerende fordelt på 19 uddannelser på Aarhus Universitet med at komme i den perfekte studiegruppe.
Systemet fungerer således, at de studerende udfylder et spørgeskema digitalt, som UniHelprs algoritme så bruger til at finde frem til en studiegruppe baseret på de studerendes ambitionsniveau og kompetencetype.
“Vi sigter efter at danne grupperne så forskelligt som overhovedet muligt ud fra de deres kompetenceprofiler, så alle kan bidrage til gruppen på hver deres måde. Der er også både introverte og ekstroverte typer i alle grupper”, siger Jacob Nielsen.
I spørgeskemaet skal de studerende for eksempel svare på, hvordan de vægter det faglige og det sociale, hvilke forventninger de har til arbejdsindsatsen, og hvor mange timer de er villige til at bruge på arbejdet i studiegruppen.
Grupper til både kemi og japanstudier
UniHelpr begyndte som et pilotprojekt sidste år og er i dag bredt ud til alle Aarhus Universitets fire fakulteter.
Indtil nu er systemet kun blevet brugt på Aarhus Universitet, men Jacob Nielsen og hans tre medstiftere er sikre på, at landets andre uddannelsesinstitutioner vil gøre brug af deres hjælp.
“De andre institutioner har gerne villet se det virke først, så nu er vi startet på Aarhus Universitet. Først havde vi kun en aftale med få uddannelser, men vi er nu endt med 19 forskellige fag, fordi underviserne har anbefalet os til hinanden. Vi tror på, at algoritmen kan danne et godt grundlag, når man starter på et studie”.
UniHelpr har blandt andet dannet grupper på bioteknologi, kemi, ruslandsstudier og kinastudier i år.
Det er uddannelsernes studievejleder eller fagansvarlige, som tilmelder holdene til UniHelpr. Virksomheden får derefter 100 kroner fra Aarhus Universitet for hver studerende, de har matchet i en gruppe.
Men det handler ikke om pengene, siger Jacob Nielsen.
“Vi startede ikke virksomheden for at tjene penge, men derimod for at optimere chancen for, at de studerende har det fantastisk på studiet”.
“Hvis du ønsker hjælp fra UniHelpr på dit studie, skal du derfor kontakte din studievejleder, ellers kan du selv skrive til os via vores hjemmeside”, siger Jacob Nielsen.
“Vi håber på at kunne hjælpe mange flere i 2020, så skriv endelig til os, hvis det er noget, I går og mangler på dit studie”.