Spring menu over
Dansk Magisterforening

Hver tredje studerende kræver grøn profil hos virksomheder

© Patrick Hendry

Del artikel:

Næsten en tredjedel af de studerende mener, at det er afgørende for deres valg af fremtidig arbejdsplads, om den har en grøn profil.

Hele 30 procent af de studerende mener, at det er vigtigt for dem, at deres fremtidige arbejdsplads har en grøn profil. Det viser den årlige studieundersøgelse, der er foretaget af Dansk Magisterforening. 

Jeppe Svan Sørensen er en af de studerende, der mener, at det er vigtigt, at hans fremtidige arbejdsplads har en grøn profil. 24-årige Jeppe Svan Sørensen læser til daglig kultur- og sprogmødestudier på Roskilde Universitet og arbejder for Den Grønne Studenterbevægelse, som er en samling af unge på tværs af uddannelser og byer, der kæmper for at hjælpe klimaet.

“Jeg synes, at vi skal sætte fokus på, at det er vigtigt, at arbejdspladserne er grønne. Vi skal ud og blande vores arbejde med vores ideologi. Jeg kan ikke forestille mig, at jeg vil få et job et sted som McDonald’s, fordi de går imod det, jeg har lært og brænder for”, siger han.

For Jeppe Svan Sørensen er det at leve bæredygtigt blevet en livsstil. Han påpeger, at han ikke vil pege fingre ad folk, men han synes, at det er noget, folk bør tænke over.

“For mig handler det mere om at være informeret. Jeg kan ikke se noget, der er mere værd at kæmpe for. Det, der gør mig glad i hverdagen, er at møde folk med nye spændende ideer, i forhold til hvordan man kan gøre verden mere bæredygtig. Det er det fedeste, når man kan få rykket på noget”.

Lektor på Sociologisk Institut på Københavns Universitet Anders Blok mener, at studerende begynder at tage klimabevidstheden med ind på arbejdspladsen.  

“Jeg synes, at det er et rimelig markant tal. Hvis du havde spurgt for fem år siden, så havde andelen ligget en del lavere. Det er rimeligt at antage, at det er et udtryk for, at flere er begyndt at tænke et grønt parameter ind i deres fremtidige arbejdsliv”.

Linda Duncan Wendelboe, Dansk Industris chef for Global Talent, fortæller, at det er en udvikling, som de selv har lagt mærke til. Det gælder internationalt såvel som Danmark. Hun siger, at danske virksomheder burde brande sig mere med deres fokus på bæredygtighed.

“Rigtig mange danske virksomheder har en klar holdning til bæredygtighed og grøn omstilling. Det er dog noget, som de måske ikke tager med ind i fortællingen om deres arbejdsplads. Det burde de gøre i endnu højere grad, fordi det er noget af det, der tiltrækker de unge medarbejdere. De kan måske bedre se sig selv i virksomheden på længere sigt, hvis den lever op til at have en grøn profil”.

Ronja Rose Ravnskov, forkvinde for DM Studerende, er positiv over for denne undersøgelse. Det siger ifølge hende meget om denne generation.

“Det giver et positivt signal fra de studerende. Det viser helt klart, at de studerende prioriterer, at virksomheden tager et socialt ansvar, og at de har en grøn profil. Det vidner om en generation, der tager et socialt ansvar”.

Klimaet er blevet en større del af de studerendes bevidsthed

Selv samme undersøgelse viser også, at studerende tager mange aktive valg i deres hverdag for at skåne klimaet. Og det er især, hvis man kigger på studerendes forbrugsvaner.

Undersøgelsen viser, at over halvdelen fravælger kød. Næsten otte ud af ti sorterer skrald. Over syv ud af ti fravælger plastik, og over halvdelen af de studerende køber mindre tøj.

At så mange studerende gør noget for klimaet, er ikke noget, der undrer Ronja Rose Ravnskov.

“Det er da enormt positivt og ikke så overraskende, at de efterlever mange af de paroler, som de bruger i klimakampen”.

Jeppe Svan Sørensen har ændret sin hverdag på grund af klimaet. Grunden er ifølge ham simpel.

“Det er en reaktion på, hvor ked af det det har gjort mig. Jeg havde en følelse af, at jeg lige så godt kunne droppe ud af mit studie og stoppe med at arbejde. Det gør mig glad at gøre noget aktivt, hvor jeg kan gøre en forskel”.