Spring menu over
Dansk Magisterforening

Magisterbladet nr. 10, 2019

Tema om humanister

Download magasin
Redaktørens kommentar

Månedens gang på #SoMe

Magisterbladet har været på internettet og bringer her højdepunkter fra oktobers små og store retoriske kampe på de sociale medier.

Han hjælper forskerne til succes

Torben Vang er kaptajn på forskningsskibet Aurora. Han er også geolog med ­speciale i maringeologi og oceanografi. Han har brugt en stor del af sit liv til søs og forsker i, hvordan teori og praksis på havet kan omsættes til ny viden.

6 gode råd: Sådan får du en bedre work-life-balance

Har du svært ved at balancere dine drømme om karriere med et meningsfuldt liv, hvor jobbet ikke sluger al din fritid? Hvis du har, er du langtfra alene. Her er seks råd til, hvordan du skaber balance.

Faste elementer

Flere humanister får job i it- og konsulentbranchen

Antallet af humanister i it- og konsulentbranchen er steget betydeligt de seneste år, viser en ny analyse fra Dansk Magisterforening. Fagfolk fra it-branchen er begejstrede for udviklingen. Ifølge dem er humanisterne altafgørende for vores fremtidige digitale samfund.

Humanistboom i private virksomheder

Det private erhvervsliv ansætter stadig flere humanister. Særligt i it- og konsulentbranchen er frem­gangen i antallet af humanistiske medarbejdere markant, viser en ny analyse. Både arbejds­giverne og humanisterne selv er blevet bedre til at se guldet i de humanistiske kompetencer, siger fagfolk.

Prognose: Optaget på humaniora er halveret i 2035

Siden 2013 er optaget på de humanistiske universitetsuddannelser faldet kraftigt. En ny analyse fra Dansk Magisterforening afslører, at tallet formentlig kun vil fortsætte med at dykke i fremtiden.

Der er ingen motorvej for humanister – de må selv finde vej

Både uddannelser, arbejdsmarked og individer kan være årsagen til, at dimittenderne fra humaniora har sværere ved at komme i job end andre. Alligevel styrer vi kun uddannelserne, fremgår det af en ny ph.d.-afhandling fra DPU, Aarhus Universitet.

Tema om humanister

Løstansatte føler sig mindre trygge end ledige

Folk i tidsbegrænsede ansættelser oplever markant mere utryghed end andre grupper på arbejdsmarkedet og er sågar mere utrygge end ledige. Det viser undersøgelse fra DM. “Det er voldsomt opslidende”, siger forsker om at være tidsbegrænset ansat.

Analytiker: Det er nu, du skal bede om lønstigning

Kun hver sjette privatansatte magister oplever, at det er nemmere at forhandle sig til en højere løn i dag end for to år siden. Og under halvdelen siger i ny rundspørge, at højere løn motiverede dem til at skifte job. Magistrenes tilbageholdenhed overrasker cheføkonom i Sydbank. Der er god plads i samfundsøkonomien til større lønstigninger, siger han.

Firedagsuge: Det føles som en lille ferie

Alle 300 medarbejdere på rådhuset i Odsherred Kommune kastede sig i september ud i et treårigt forsøg med firedagesuge. For medarbejdere med små børn og hunde er det en hård omvæltning, fortæller to magistre. For andre føles det som at have en miniferie hver uge.

HBO Nordic mailede og spurgte: Hej, vil du hjælpe til med at udvikle et nyt sprog?

Tre norske lingvister har udviklet sprogene i den nye norske HBO-serie “Beforeigners”, hvor folk fra fortiden på uforklarlig vis dukker op af havet ved Operahuset i Oslo og skal finde sig til rette i nutiden.

Digital dannelse skal gælde alle

Der er behov for, at teknologiforståelse og digital dannelse bliver gjort til et obligatorisk fag på alle uddannelser, mener ekspertpanel. Formand for Dansk Magisterforening Camilla Gregersen kalder panelets anbefalinger ambitiøse og nødvendige.

CBS-forskere skal offentliggøre bijob

I kølvandet på sagen om en professors forsvar af Danske Bank kræver CBS nu, at forskere ansat ved universitetet offentliggør deres bijob.

Grønne virksomheder sender ansattes pensionspenge til Chevron og Exxon Mobile

For virksomheder som Novo Nordisk og Ørsted er bæredygtighed væsentligt i konkurrencen om at tiltrække og fastholde medarbejdere. Men de ansattes pensionspenge investeres i verdens mest forurenende virksomheder.

Derfor endte S-regeringens opgør med dyre konsulenter som en død sild

I valgkampen ville Mette Frederiksen spare tre mia. kr. på det offentliges brug af konsulenter, men så fik partiet magten og parkerede ideen i en arbejdsgruppe.

Store nedskæringer på vej i kommuner: Fyringer, firedages arbejdsuge og administrative slankekure

Trods regeringens økonomiske håndsrækning i økonomiaftalen står en lang række kommuner over for drastiske besparelser, fremgår det af budgetaftalerne for 2020.

Sparekur: Endnu en kommune vil indføre firedages arbejdsuge

Esbjerg Kommune har vedtaget spareforslag om at indføre en firedages arbejdsuge. Tiltaget skal veksle en betalt frokost om fredagen til arbejdstid, men tillidsrepræsentant er skeptisk.

Vi bliver syge, når vi taler om jobbet, som om det var elitesport

Det er fejlagtigt at tro, at stress skyldes manglende robusthed. I stedet må vi se på stress som en eksistentiel belastningstilstand, mener filosof og forfatter Mette Vesterager.

Leder af animationsuddannelse fratræder

Morten Thorning, der igennem tre årtier har opbygget en animationsuddannelse i Viborg, fratræder. I sommer fik Morten Thorning en advarsel, efter at en revision afslørede en lang række uregelmæssigheder i økonomiforvaltningen.

Gode kollegaer trumfer løn

Efter at have været på flere forskellige arbejdspladser har cand.mag. i filmvidenskab Maria Knude Oldhøj Nielsen erfaret, hvor vigtigt det er at have gode kollegaer.

Nyheder

Ligestillingen er gået tilbage, siden jeg fik børn

Lotte Lauritzen er tillidsrepræsentant på Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet

Debat