Dansk Magisterforening

Firedagsuge: Det føles som en lille ferie

Odsherred Kommune

Bent Holmegaard Hansen konstaterer, at opgaverne stadig er de samme, selv om arbejdsugen er kortere. Han er en af de 13 magistre, der arbejder i Odsherred Kommune, som i september indførte firedagesuge. © Foto: Ulrik Jantzen

Af Marianne Bom
Del artikel:

Alle 300 medarbejdere på rådhuset i Odsherred Kommune kastede sig i september ud i et treårigt forsøg med firedagesuge. For medarbejdere med små børn og hunde er det en hård omvæltning, fortæller to magistre. For andre føles det som at have en miniferie hver uge.

Fri hver fredag på fuld løn. “Wow, bare det var mig”.

Sådan lyder den spontane reaktion fra venner og bekendte, når de hører, at det er sådan, naturgeograf Gry Annika Jensen arbejder. For hende er det “helt vildt fedt” at have fri hver fredag.

Midt i september indførte Odsherred Kommune firedagesuge for alle 300 medarbejdere på rådhuset i Højby, heriblandt 13 magistre. Nu skal det afprøves, om lønmodtagere, arbejdsgivere og borgere alle kan få noget godt ud af, at rådhusets telefoner er slukket og skydedøren lukket på ugens sidste dag. Til gengæld står forvaltningen til rådighed fra kl. otte til atten på ugens fire første dage, hvor hver fuldtidsansat leverer 35 timers arbejde. Det vil sige 8,75 timer om dagen. Derudover har de to “kompetencetimer”, som de selv placerer i løbet af ugen.

“Jeg nyder helt vildt at have fri om fredagen, og jeg har besluttet, at den dag skal jeg bruge på mig selv. Jeg tager på udflugter og ser på fugle og sten, for det er noget, jeg elsker at gøre. Jeg har været ved Stevns Klint, og det kan lyde fjollet, men jeg har også kørt op til Odsherred på min fridag. For her er gode strande”, siger Gry Annika Jensen med et smil efterfulgt af et lidt fjernt blik.

Det er nemt at følge hendes tanker ud af mødelokalet hen til strandkanten og mærke den glæde, hun oplever i sit nye frirum.

Første frifredag blev en arbejdsdag

Hendes kollega Bent Holmegaard Hansen er mindre henført over de muligheder, som firedagesugen byder på. Han er kultur- og fritidskonsulent og bosiddende i området, og for ham flyder arbejde og fritid sammen. Nu som før.

“Opgaverne er stadig de samme, og de foreninger, vi arbejder med, er stadig de samme. Det handler jo om kultur og fritid, så jeg får af og til et spørgsmål over køledisken i Brugsen om, hvornår der er ansøgningsfrist eller noget andet. Hvis jeg kan svare, så svarer jeg. Ellers fortæller jeg, hvem de kan ringe til”, siger han, der i 32 år har understøttet foreningslivet i området med sit arbejde.

Stik imod hensigten i det treårige forsøg, som arbejdsgivere og fagforeninger er enige om, låste Bent Holmegaard Hansen sig ind på rådhuset allerede den første fredag i forsøgsperioden. Der var noget, han skulle nå.

“Den fredag var jeg meget effektiv, for der var ikke nogen kolleger og telefoner. Så hvis du har en opgave, hvor du skal lukke dig inde, for eksempel skrive en sagsfremstilling, så giver det god mening på en fredag med en time eller tre”, siger han.

Både Gry Annika Jensen og Bent Holmegaard Hansen har aftalt med deres chefer, at de kan tilrettelægge arbejdet fleksibelt. Det kan være o.k. at arbejde om fredagen, selv om en af hensigterne er, at medarbejderne har tre dage i træk til at restituere. Det er også o.k. med hjemmearbejdsdage, men der er ikke carte blanche. Det skal aftales fra gang til gang.

Bent Holmegaard Hansens chef har dog bedt ham om ikke at løse borgerrelaterede opgaver på ugens sidste dag. Det er meningen, at borgerne skal vænne sig til at tale med kommunen på de andre dage.

De to øvrige fredage, der hidtil er passeret i kalenderen i forsøgsperioden, har Bent Holmegaard Hansen holdt fri.

“Det var fint nok”, siger han. “Den morsomme udgave er, at så har fruen lagt arbejdsplaner for mig derhjemme. Det er den tid på året, hvor havemøblerne skal sættes ind, og brændet skal på plads”.

Til gavn for hele familien

Gry Annika Jensen er i forsøgets tre første uger gået “all in” på ideen. Hun er vant til at arbejde fra kl. 7.30 til 18 hver anden uge, når hendes to børn er hos deres far. Når de to teenagere bor hos hende, plejer arbejdstiden at ligge mellem 8.30 og 15.30.

“Men det har ændret sig nu. Jeg har forklaret mine børn, at jeg er nødt til at komme senere hjem. Det passer faktisk rigtig godt med, at den yngste har lektiehjælp til kl. 17, og den ældste er selvkørende”, siger Gry Annika Jensen, der har 37 minutter i bil hjem til Roskilde.

Hun oplever, at de nye fredage er til gavn for familien.

“Når de kommer hjem om fredagen, har jeg jo nået en masse af det, jeg plejer at gøre i weekenden. Jeg har også været ude på tur og er fuld af energi. Næste fase er at få dem til at købe ind til hverdag”, siger hun.

Til hverdag vil hun gerne have middagen på bordet kl. 19, selv om hun først er retur i Roskilde ca. kl. 18.

Fleksibilitet er afgørende

Det er længe siden, fagbevægelsen vandt kampen om otte timers arbejde, otte timers fri og otte timers hvile.

I Odsherred ruller de nu den udvikling tilbage – eller frem – alt efter øjet der ser. Mange medarbejdere bor i Storkøbenhavn. For dem betyder de nye vilkår 8,75 timers arbejde, tre timers pendling, fire timers fri og – hvis de har tid – otte timers hvile i ugens fire første døgn.

“Dem med små børn har svært ved at få tingene til at hænge sammen. Nogle er allerede i underskud på timer nu. De siger: “Åh nej, nu er jeg nødt til at arbejde derhjemme om fredagen”. Men jeg siger, at det er da ikke værre end før, og så om nogle år, når børnene er store, kan I måske få glæde af fredagen”, siger Gry Annika Jensen.

“Nej, dem med hunde og små børn har det ikke så nemt”, siger Bent Holmegaard Hansen.

Odsherred-forsøget kort

Aftalen mellem Dansk Magisterforening og Odsherred Kommune løber i tre år. Den kan opsiges med tre måneders varsel.

Medarbejderne står til rådighed for borgerne – altid efter forudgående aftale – mellem kl. 8 og 18 – i særlige tilfælde fra kl. 7 til 19.

De arbejder 35 timer fordelt på ugens fire første dage og har fri om fredagen. Dertil kommer to ugentlige timer til kompetenceudvikling.

Hvis en medarbejder ikke kan få arbejds- og privatliv til at hænge sammen, kan dialog med lederen føre til vilkår, så det kan lykkes. Alternativt kan ansættelsen fortsætte på femdagesuge.

Det er ikke intentionen, at medarbejderne gentagne gange ønsker sig ind og ud af forsøget.

Aftalen evalueres første gang i foråret 2020.

Kilde: Aftale vedr. en firedages arbejdsuge mellem DM og Odsherred Kommune

 

En af hans kolleger er bekymret for, om hun kan klare at vende tilbage efter barsel. Hun bor i området, men manden pendler til København, og hvordan skal hun nå at hente og bringe sine børn?

Det er helt afgørende for forsøget, at cheferne er indstillede på at give medarbejderne fleksibilitet i arbejdets tilrettelæggelse, siger de begge.

Det er op til hver enkelt medarbejder og chef at aftale hvordan. Men selv om medarbejderne har flekstid, kan det være svært at få kræfter til det hele. Hvis man for eksempel går kl. 15.30 for at nå at hente børn, er man velkommen til at flekse ind på arbejdet igen om aftenen. Det vil så være efter afhentning, ulvetime, indkøb, madlavning, oprydning og madpakkesmøring, at der skal findes energi til at tænde computeren igen.

Det er der nogle, der kan. Gry Annika Jensen er en af dem. Andre trives ikke med det.

Batterierne skal jo lades op

Også for en årgang som Bent Holmegaard Hansens kan de lange dage være en tand for anstrengende. Han er 65 år og sammenligner sig selv med en mobiltelefon af lidt ældre dato. Han er lidt længere om at lade op.

“Jeg vil ikke arbejde så hårdt, at jeg ikke kan andet end at gå død foran tv’et om aftenen”, siger han. “Jeg vil også have kræfter til at være en del af et team på tre, som træner 30 fodbolddrenge på 10-11 år to gange om ugen. De har krav på, at jeg møder op og er frisk”.

Derfor tilrettelægger han arbejdet, så han har batteri til det hele. I går betød det, at han gik hjem kl. 15 for at slappe af, så han kl. 18 var klar til et aftenmøde til kl. 21.

Her til morgen var han ved skrivebordet igen kl. 7.30. Så helt udpint er hans batteri nu ikke.

“Jeg er i den heldige situation, at jeg har en kattelem. Jeg kan gå på pension eller delpension, hvis jeg vil. Men jeg vil faktisk gerne være her og passe mit arbejde”, siger han.

Forandringer tager tid

Begge understreger flere gange, at det hele endnu er meget nyt. Det er for tidligt at dømme. Først efter et års tid kan medarbejderne vurdere firedagesugen. Det tager nemlig tid at forandre vaner. Men det er på vej. Der er kommet flere biler på parkeringspladsen kl. 7 om morgenen, så medarbejderne er ved at ændre deres rytmer.

Men det nye bookingsystem, hvor borgerne kan bestille tid til samtaler, er endnu ikke rigtigt oppe at køre. Her annoncerer medarbejderne, hvornår borgerne kan få et telefonmøde på de forskellige sagsområder. Medarbejderne har et varsel på 48 timer, om de skal stå til rådighed eller ej, og arbejdsgiverne er i princippet ligeglade, om samtalerne føres fra rådhuset eller et andet sted.

Endelig er der nyskabelsen kompetencetiden. De to timer om ugen, som medarbejderne må bruge på at opdatere sig. Hvad vil det sige i praksis?

For Gry Annika Jensen var det forleden at tage til præsentation af nye maskiner til vandløbsvedligeholdelse, hvor hun også mødte en række kolleger fra andre kommuner. Bent Holmegaard Hansen tog til Folkemødet i Odsherred. Det var en lørdag med omkring 40 debatter og arrangementer, heraf flere inden for hans arbejdsområde.

De to magistre er begge opmærksomme på at cleare kompetenceaktiviteterne med cheferne. Det skulle nødig hedde sig, at det er spildtid og ikke noget værd. Slet ikke i en sparetid, hvor der er fyringer i luften.

Det skal helst ikke ende med, at arbejdsgiverne vil spare kompetencetimerne væk.

Det føles som en lille ferie

Når arbejdsgiverne er med på forsøget, skyldes det blandt andet, at de vil undersøge, om Odsherred Kommune bliver en mere attraktiv arbejdsplads. Det kan være svært at tiltrække den rette arbejdskraft til Højby, der ligger ca. 100 km fra København.

Før forsøget gik i gang, var der allerede mange, der afspadserede eller arbejdede hjemme om fredagen. Rådhuset lukkede allerede kl. 12.30, og det var en kort dag at køre efter. Efter sigende var det et fredagstomt rådhus, der fik borgmester Thomas Adelskov til at foreslå, at kommunen lukkede helt.

Gør det kommunen til en attraktiv arbejdsplads? Jo, måske for folk på 50+, der kan overveje at sælge lejligheden i byen og flytte efter et job heroppe, mener Bent Holmegaard Hansen.

Eller folk som mig, der har store børn og derfor godt kan pendle og arbejde længe, tilføjer Gry Annika Jensen:

“Jeg nyder i hvert fald helt vildt at vågne om lørdagen og tænke: “Gud, det er kun lørdag. Jeg har fri både i dag og i morgen”. Det føles som en hel lille ferie”.