Dansk Magisterforening

Regeringens grænsebomme på uddannelser besværer studerendes europæiske eventyr – Radikale Venstre vil i stedet åbne døren til verden

Sigrid Friis (29) er spidskandidat til Europa-Parlamentsvalget for Radikale Venstre. Hun har tidligere været formand for Radikal Ungdom. Til daglig arbejder hun i Dansk Fjernvarme og har tidligere været ansat i Miljøministeriet. Martin Lidegaard (57) er politisk leder for Radikale Venstre og tidligere udenrigsminister samt minister for klima. Derudover er han medstifter af den grønne tænketank Concito.

Sigrid Friis, spidskandidat til Europa-Parlamentet, Radikale Venstre, og Martin Lidegaard, politisk leder, Radikale Venstre
Del artikel:

En række grænsebomme er ved at sænke sig over unges vej til uddannelse og fællesskab i Europa. Sådan lyder det fra Radikale Venstre, der nu kommer med et opråb.

I løbet af valgkampen op til Europa-Parlamentsvalget på søndag har jeg, Sigrid, besøgt op mod 100 uddannelsessteder for at debattere Europas fremtid. Men paradoksalt nok har uddannelserne selv og hele det europæiske dannelsesprojekt været fraværende i valgkampen. Det er en alvorlig fejl, for en række grænsebomme er ved at sænke sig over unges vej til uddannelse og fællesskab i Europa. Derfor kommer Radikale Venstre nu med et opråb: Vi må og skal ændre kurs i uddannelsespolitikken.

Sidste år besluttede regeringen sammen med SF, Liberal Alliance, Konservative og Danmarksdemokraterne en benhård nedskæring af universitetsuddannelserne. Universiteterne skal lukke næsten hver tredje studieplads på deres 2-årige kandidatuddannelser og i stedet oprette nogle nyopfundne 1-årige uddannelsesforløb, hvor sommerferien inddrages. Det er for os en gåde – nu skal i forvejen presse studerende bruge deres ferie på at skrive opgaver? Og partierne har bevidst ramt de humanistiske og samfundsvidenskabelige uddannelser hårdest – her er det 35-40 procent af de lange kandidatuddannelser, der lukkes. 

Universitetsreformen vil efter alt at dømme få alvorlige konsekvenser for uddannelsernes faglige niveau, de unges trivsel og vores fælles velstand i Danmark

Universitetsreformen vil efter alt at dømme få alvorlige konsekvenser for uddannelsernes faglige niveau, de unges trivsel og vores fælles velstand i Danmark. Regeringens reformer med partier til både højre og venstre vil også svække dansk erhvervslivs mulighed for at skabe nye, højteknologiske jobs, bæredygtige teknologier og konkurrencekraft overfor resten af verden.

Den ungefjendske uddannelsespolitik har ikke kun nationale konsekvenser. Afkortning og komprimering af uddannelserne vil også vil gøre det sværere for fremtidens unge at tage på udveksling, uddannelsesophold eller praktik i Europa og resten af verden. For de får markant mindre tid og fleksibilitet i deres studieliv.

Presset på fremtidens internationale studieliv forstærkes af de nye SU-besparelser, som regeringen har aftalt med højrefløjen

Presset på fremtidens internationale studieliv forstærkes af de nye SU-besparelser, som regeringen har aftalt med højrefløjen. Reformen betyder, at støtten til selv rimelige studieforsinkelser eller studieskift skæres ned fra næste år. Det kan blandt andet medføre, at studieophold i stigende grad bliver for de ressourcestærke unge.

Vi og resten af Radikale Venstre er derfor lodret imod afkortning af uddannelserne og beskæring af SU’en. Vi kæmper for bedre uddannelsesmuligheder både i Europa-Parlamentet og Folketinget.  Med vores nye udspil foreslår vi at tilbagerulle sidste års universitetsreform og SU-aftale. Samtidig vil vi styrke unges europæiske dannelse ved at gøre det gratis for dem at rejse grønt rundt i Europa, når de fylder 18 år, eller hvis de vil på studieophold gennem det europæiske Erasmus-udvekslingsprogram.

Min drøm er, at mange flere studerende fra danske universiteter, professionsuddannelser, gymnasier og erhvervsskoler fremover vil mødes og skabe fællesskaber med unge fra uddannelser i Ungarn, Ukraine, Sverige, Spanien og resten af Europa. For vi tror, det kan skabe til en fredeligere og klogere fremtid for vores fællesskab.