Spring menu over
Dansk Magisterforening

Ukendt legat sendte Eva jorden rundt: "Jeg troede, det var scam"

Eva Bodorf Nielsen i Sydnet

Eva Bodorf Nielen på en vinterdag i Sydney - turen blev finansieret af Rejselegat for Matematikere, der kun kan modtages ved lodtrækning. © Privatfoto.

Debat
Af Eva Bodorf Nielsen
Del artikel:

Eva Bodorf Nielsen vandt bogstavelig talt i et lotteri, hun ikke havde spillet med i. En mail fra Rejselegat for Matematikere sendte hende et et år til Australien, skriver hun.

Det var en ganske almindelig dag, da jeg modtog en noget særpræget mail. En legatsekretær fra noget, der hed Rejselegat for Matematikere, spurgte, om jeg havde modtaget et brev fra dem. I første omgang var jeg overbevist om, at det var et scam, så jeg slog det hen. Dog sad mailen fast i mine tanker, og efter lidt googlen rundt besluttede jeg at svare.

Jeg fik hurtigt svar, at jeg var blevet udtrukket til at modtage et legat til et års studierejse i udlandet. De havde forsøgt at sende et anbefalet brev, som dog krævede en underskrift fra modtageren ved aflevering. Jeg havde misset det, da jeg på det tidspunkt gik på arbejde hver dag.

Jeg var paf, for jeg havde jo ikke søgt et legat og havde i mine mange år på matematikstudiet ikke hørt et eneste ord om dette utrolige legat.

Rejselegat for Matematikere mikser matematisk læring med kultur

Rejselegat for Matematikere blev stiftet af mag.scient. Valdemar Andersen og hans hustru, der i sine testamenter havde besluttet at efterlade sin formue til et rejselegat for matematisk uddannede. Legatet blev oprettet kort efter Valdemar Andersens død i 1963.

Formålet med legatet var at give kandidater muligheden for fortsætte deres matematiske læring og samtidig møde nye kulturer.

Legatet er meget specielt, i og med at man ikke søger det. I stedet trækkes en eller to gange lod...

Legatet er meget specielt, i og med at man ikke søger det. I stedet trækkes en eller to gange lod blandt personer, der siden seneste uddeling har færdiggjort en kandidat inden for et matematisk fag. Legatet er desuden yderst gavmildt, da det dækker samtlige omkostninger til opholdet - herunder tuition, mad og bolig, fly, ferier med videre.

Efter at have talt i telefon med legatsekretæren, have fået tilsendt materiale og adskillige google-sessioner blev jeg dog overbevist om, at jeg vitterligt ud af det blå havde fået tilbudt en helt unik mulighed.

Mulighed for at udforske nye fagligheder

Legatet uddeles som nævnt til færdige kandidater, og jeg havde egentlig ikke planlagt at skulle læse videre. Dog havde jeg i slutningen af min kandidat set, at der var oprettet en ny bachelor i datavidenskab på Aarhus Universitet, og jeg havde sagt, at hvis jeg ikke kunne finde et job, så ville jeg starte på denne. Skæbnen ville dog, at jeg hurtigt fik et arbejde.

Rejselegatet gav mig pludselig en mulighed for at udforske nye fagligheder, som jeg nok ellers ikke var kommet i gang med.

Jeg brugte derfor et år på University of Sydney, hvor jeg læste data science. Det faglige niveau var højt, og skulle man følge med, krævede det en høj indsats i løbet af semestret. Dette skyldes bl.a., at semestrene er korte, da der både er lang sommer- og vinterferie. Læringsforløbene var altså meget koncentrerede.

Samtidig blev 50-60 procent af den endelige karakter givet på baggrund af gruppeprojekter og midtvejseksamener i løbet af semestret. Selvom det gjorde presset i løbet af semestret højere, synes jeg, det fungerede godt, og jeg ville ønske strukturen i mine kurser på Aarhus Universitet havde været mere lig dette.

At være langt væk hjemmefra under en pandemi

Man kommer ikke uden om, at corona ændrede en hel masse i forhold til vores planer.

Oprindeligt havde min kæreste og jeg planlagt et halvt år i Australien og derefter et halvt år i USA. Pandemien gjorde, at vi i stedet blev i Sydney hele året. Selvom vi ikke fik muligheden for at opleve to lande, gjorde det dog også, at vi for alvor nåede at føle os hjemme i Sydney og kunne skabe nogle mere meningsfulde relationer.

I slutningen af marts, lidt over en måned efter vi ankom, medførte coronaen også nedlukninger i Sydney. Det var naturligvis meget skræmmende og uvist, hvad der skulle ske, når vi var så langt væk hjemmefra. En simpel ting som, hvem der skulle handle ind til os, hvis vi skulle isoleres, fyldte i vores tanker. Heldigvis lykkedes det delstaten New South Wales, hvor vi boede, at få kontrol med epidemien hurtigt og undgå flere bølger.

Så selvom der var afstandsrestriktioner og forsamlingslofter, så fyldte corona ikke meget i dagligdagen, efter den første nedlukning var overstået. Jeg vil gå så langt som at sige, at det nok har været et af de bedste steder i verden at opholde sig i denne usædvanlige tid. Vi fik heldigvis også mulighed for at opleve en masse af den smukke australske natur, som vi havde planlagt.

Tilbage i Danmark fortrød vi næsten, at vi overhovedet tog hjem - fra en verden, hvor corona mest bestod i en masse håndsprit, lidt ekstra afstand og en lukket statsgrænse i ny og næ, til et samfund i total nedlukning i starten af januar.

Nu går det heldigvis fremad, og jeg har håber, at andre også snart vil kunne få glæde af de unikke muligheder, det giver at modtage Rejselegat for Matematikere.