Mathias følte sig fanget i sit job på grund af familien: ”Jeg tog frustrationerne med hjem”
4 ud af 10 småbørnsforældre føler sig låst til arbejdspladsen, fordi de skal forsørge familien. Det viser Akademikerbladets Forældrebarometer 2025.
Mathias og hans kone havde gjort alt for at finde en god balance mellem arbejdet og familien. Derfor havde de i en årrække valgt at skrue ned for arbejdstid og dermed indtægt.
Men med tiden begyndte han at føle sig fanget, fordi opsparingen var ”banket ret langt ned.”
”Det gjorde det svært at sige op,” fortæller Mathias, ”det var lidt en situation, hvor det at sige jobbet op ville være som at tisse i bukserne for at holde varmen.”
Mathias er ikke alene. Faktisk føler 4 ud af 10 småbørnsforældre sig fanget i deres job, fordi de skal forsørge familien. Det viser Akademikerbladets ’Forælderbarometer 2025’, der er en spørgeundersøgelse foretaget af analyseinstituttet Norstat.
For Mathias – hvis rigtige navn i øvrigt er et andet, da han ønsker at være anonym – begyndte situationen at tære på både ham og familien. Først begyndte han at føle sig mere og mere uengageret på sit arbejde.
”Jeg lavede noget, som jeg var god til, og som jeg på papiret sagtens kunne lave. Men jeg havde ingen motivation,” siger han.
”Jeg blev ikke mødt i mine drømme på arbejdet. Til sidst var min indstilling, at jeg bare skulle passe arbejdet. Jeg havde ikke gejst til at bidrage med mere end et minimum.”
Mathias var bevidst om, at familien skulle forsørges, og kunne ikke gennemskue, hvordan han kunne ændre sin situation. Det påvirkede ham også, når han havde fri.
”Min følelse af at være fanget gik udover min familie, fordi jeg nogle dage tog frustrationer og irritation med hjem,” siger han.
Del af et større billede
At 4 ud af 10 føler sig fanget er ”ret vildt”, men man kan ikke se tallene isoleret. Det mener Silas Longfors Pind, der arbejder som karriererådgiver hos DM, og som støder på problemstillingen i sine samtaler med medlemmerne.
Det er ofte afledt af, at de savner at blive udfordret i jobbet, og at der er meget på spil i forhold til at prøve nye ting af.
”En hel del har det udgangspunkt, at de er okay glade for deres job, men at de kunne være bekymrede for at skifte lige nu, fordi familien er afhængig af deres indkomst,” siger Silas Longfors Pind.
Han gætter på, at kun et mindretal af forældrene i undersøgelsen er egentlig økonomisk bundet og ville sige op, hvis de virkelig ikke kunne lide deres job. Det kommer an på, hvordan man fortolker ’fanget’.
”Man kan føle, at man sidder fast i sin karriere, eller man kan være i tvivl om sine muligheder for at skifte branche. Det er også en følelse af at sidde fast i jobbet,” siger han.
Netop det at have et arbejde, man føler sig fastlåst i, har Rie Thomsen forsket i. Hun er professor MSO i karrierevejledning ved Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse (DPU), og i 2022 foretog hun sammen med Iben Trebak en undersøgelse af ’fastbrændthed’ i jobbet.
Fastbrændthed i jobbet er, når man er i en arbejdssituation, som man ikke kan se sig ud af, forklarer Rie Thomsen. Hun vurderer, at det kunne det være det, der er på spil hos forældrene i Akademikerbladets undersøgelse. Og her er der meget, der kan føre til den situation.
”Måske er man blevet ved med at tage ’det næste naturlige karriereskridt’. Pludselig føler man sig fastbrændt i arbejdslivet uden at have oplevelsen af at have siddet i førersædet på vej derhen,” siger hun.
Andre oplever at blive ufrivillige eksperter på et område, hvilket kan føre til et arbejdsliv med ensformige opgaver. Oplevelsen af at sidde fast kan også forklares med manglende kendskab til sine muligheder, forklarer Rie Thomsen.
”For at komme ud af sin fastbrændthed kræver det en undersøgelse af, hvordan situationen er opstået. Karrierevejledning kan indgå i det, selvom det ikke er en ’one size fits all’,” siger Rie Thomsen.
For Mathias skete det, at han i løbet af årene følte sig mere og mere fastlåst, fordi han ved siden af det daværende job tog små kurser og også startede et selvstændigt sidejob.
”I kraft af at jeg uddannede mig, lærte jeg, at jeg kunne mere, end det var muligt at lave i det daværende job. Det bidrog meget til min følelse af at føle mig fastlåst,” siger han.
Et forløb hos en karrierementor gjorde udslaget. Karrierementoren hjalp Mathias til at ”åbne sig mod omverdenen”, siger han.
”Jeg turde pludselig at spørge rundt omkring, om nogen kendte til et job inden for mit interesseområde,” fortæller Mathias, der med den metode fandt et nyt job og i dag arbejder inden for et felt, han brænder for.
Gode råd: Hvad kan du gøre, hvis du føler dig fanget i dit job?
- Overvej, om du er kommet til at ”specialisere dig op i et hjørne”, som du ikke trives i, fordi du ufrivilligt er blevet ekspert på et område.
- Undersøg andre muligheder. ”De gyldne lænker af privilegier,” kalder Iben Trebak og Rie Thomsen det, når man hellere vil blive i det arbejde, man kender, fordi man ikke ved, hvad der venter én. Men det kan alligevel være gavnligt at udforske sine muligheder, lyder anbefalingen.
- Vid, at karriere kan være mere end en opadstigende proces med højere løn, flere privilegier og mere ansvar, selvom mange organisationer har den proces bygget ind i sig med karriereprogrammer og internt hierarki. At få øje på det kan være en påmindelse om, at du kan gøre noget andet end at følge den traditionelle forståelse af karriere, for eksempel ved at tage et skridt til siden eller nedad.
- Undersøg arbejdsmarkedet gennem karrierevejledning.
Kilde: Rie Thomsen, professor MSO i karrierevejledning, DPU.
Du har stadig muligheder
Nogle gange taler Silas Longfors Pind med et DM-medlem, der har en mere alvorlig følelse af at være fanget i jobbet. Hvis nogen for eksempel bliver syge af stress, er det en vigtig overvejelse at gøre sig, om de kan komme videre derfra, eller om der kan findes andre løsninger, siger han.
Hvis situationen mere handler om stilstand på jobbet, foreslår Silas Longfors Pind, at man taler med en eventuel partner og prøver at finde en løsning sammen. Måske indebærer det, at man i en periode afsøger nye muligheder på én indkomst i stedet for to.
Og selv hvis økonomien ikke er til et jobskifte eller orlov, er der stadig noget at gøre, siger Silas Longfors Pind. Ofte kan man finde en løsning inden for de eksisterende rammer ved at snakke med chefen om nye arbejdsopgaver eller mulighed for at rokere rundt på arbejdspladsen, oplever han.
”Måske mange af dem, der føler sig fanget, endnu ikke har afsøgt mulighederne for at udvikle sig på arbejdspladsen, og måske skal de ikke væk. Det kan være, jobbet kan blive spændende igen,” siger Silas Longfors Pind.
Professionel karrierevejledning kan nedbringe antallet af forældre, der føler sig fanget i jobbetRie Thomsen, professor MSO i karrierevejledning, DPU
Inden for den holistiske forståelse af karrierebegrebet, som Rie Thomsen arbejder med, kigger man på alle livsområder. Vi skal opretholde et liv og få mad på bordet, men vi kan også kigge på, om der er noget andet, vi kan frigøre os fra ud over arbejdslivet, siger hun.
”Spørg dig selv, om du tilpasser dit liv til arbejdet eller den anden vej rundt,” siger hun.
Ingen beslutninger er mere rigtige end andre, understreger Rie Thomsen. Men hvis 4 ud af 10 føler sig fanget, så er der måske et problem, som er værd at undersøge nærmere, mener professoren.
”Mit bud er, at professionel karrierevejledning kan nedbringe antallet af forældre, der føler sig fanget i jobbet, blandt andet ved at gøre opmærksom på relevante karrieremuligheder,” siger Rie Thomsen.