Dansk Magisterforening

Ministeren: ”Ligegyldigt hvor mange penge man putter ind i systemet, giver det ikke flere studerende”

”Jeg vil ikke skrue mig så højt op i dramaretorikken, at jeg frygter for uddannelsernes fremtid. Men jeg er fuldstændig bevidst om, at den drastisk dalende søgning er en udvikling, vi skal have vendt, og det betragter jeg som en bunden opgave," siger Christina Egelund. © Foto: Kenneth Lysbjerg Koustrup/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix.

Af Rane von Benzon
Del artikel:

Hvis der ikke gøres noget politisk, vil der komme flere besparelser på professionshøjskolerne. Regeringen er på vej med en reform, men det er ikke kun et spørgsmål om penge, siger Christina Egelund.

Regeringen har lagt op til en reform af professionsuddannelserne. Vi har spurgt uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (Moderaterne), hvad planerne er set i lyset af de aktuelle besparelser.

”Det er ikke nogen nyhed, at professionshøjskolerne står i en svær situation, hvor de seneste års faldende søgning har efterladt en del tomme stole. Det ser vi jo konsekvensen af,” siger hun.

Kan du lufte nogle af tankerne bag reformen af professionshøjskolerne?

”Når professionshøjskolerne tilpasser deres økonomi, hænger det sammen med den faldende søgning mod deres uddannelser. Det er den udvikling, vi skal have vendt.”

Du har tidligere sagt, at en del af løsningen er at ændre synet på uddannelserne. Hvordan vil I gøre det?

”Det handler om rent faktisk at gøre dem bedre. Give dem et kvalitetsløft. Er de indrettet på den rigtige måde? Er de fleksible nok? Hvad skal der egentlig til for at gøre dem attraktive for flere studerende? Forhåbentlig vil den energi, som reformarbejdet i sig selv afføder, også føre til en større interesse for uddannelserne.”

En hurtig måde at få flere studerende på kunne være med internationale studerende igen. Overvejer I det?

”Ja, jeg er i hvert fald inspireret af den form for uddannelse, vi sætter skub i på universiteterne, hvor man uddanner sig, samtidig med at man arbejder. Vi skal finde en pendant til den model for professionshøjskolerne, så de studerende bliver i Danmark og arbejder. Det skal vi absolut kigge på.”

Hvornår kan de internationale studerende vende tilbage?

”Det kan jeg simpelthen ikke give en dato på. Vi arbejder benhårdt på et større reformudspil i regeringen, og så skal det først forhandles med Folketingets partier.”

Politik tager tid, men de grundlæggende problemer er så store, at vi ikke bare skylder uddannelsesinstitutionerne, men hele samfundet, at gå grundigt til værks

Christina Egelund (M)

Hvornår starter forhandlingerne?

”Det gør de hen over vinteren. Der er et stort forberedende arbejde i ministeriet, som jo også indbefatter en inddragelse af sektoren. Politik tager tid, men de grundlæggende problemer er så store, at vi ikke bare skylder uddannelsesinstitutionerne, men hele samfundet, at gå grundigt til værks.”

Har I tid til at vente på en reform?

”Bevillingerne hænger sammen med antallet af studerende, og det er den udvikling, vi skal have vendt med reformen. Men vi gør også andre ting løbende og har besluttet at afsætte penge til et løft af de velfærdsrettede professionsuddannelser. Vi har også lempet på udflytningskravene til de fire store professionsrettede velfærdsuddannelser. Alt venter ikke på den store reform, men hvis vi skal løse det grundlæggende problem, skal vi have ordentligt fat.”

I mellemtiden kunne I hæve grundbeløbet, så uddannelser ikke var så påvirket af tendenserne.

”Det grundlæggende problem handler ikke om bevillingssystemet, og derfor er det heller ikke en ændring af det, der vender udviklingen. Ligegyldigt hvor mange penge man putter ind i systemet, giver det ikke flere studerende. Derfor kræver det en mere grundlæggende reform af uddannelserne.”

Frygter du for professionshøjskolernes fremtid, hvis I ikke får vendt de her tendenser?

”Jeg vil ikke skrue mig så højt op i dramaretorikken, at jeg frygter for uddannelsernes fremtid. Men jeg er fuldstændig bevidst om, at den drastisk dalende søgning er en
udvikling, vi skal have vendt, og det betragter jeg som en bunden opgave.”