5 spørgsmål, du skal stille, hvis du vil arbejde et sted, hvor der er plads til alle
"Hold øje med, om virksomheden kan sætte ord på deres værdier," siger ph.d. og seniorkonsulent Sarah DiMuccio, der rådgiver virksomheder i at skabe inkluderende, mangfoldige arbejdspladser.
Sådan spotter du de arbejdspladser, der sikrer plads til mangfoldighed og inklusion.
Det er på mange måder en vanvittig tid for dansk-amerikanske Sarah DiMuccio.
Som seniorkonsulent i konsulenthuset ’Above and Beyond’ er det hendes primære opgave at hjælpe internationale virksomheder med Diversity, Equity og Inclusion (DEI).
Det er selvsamme begreb, som den amerikanske præsident har indledt et frontalangreb imod, og som har fået en række større virksomheder til at ændres deres tilgang.
”Jeg bruger meget tid på at finde ud, hvad han bare siger, og hvad der rent faktisk er efter loven,” siger Sarah DiMuccio, der har en ph.d. i socialpsykologi fra New York University og har forsket i diversitet i flere år.
”Det interessante er, at lovgivningen ikke har ændret sig det mindste, hverken i USA eller Danmark. Så man skal holde hovedet koldt og filtrere i alt det kaos, der kommer frem,” opsummerer hun.
”Og det positive er, at jeg oplever, at rigtig mange virksomheder siger: Det er, når vores værdier bliver truet, vi skal stå stærkest på dem.”
Og måske har Trump sat alle sejl ind mod mangfoldighed og inklusion, men det behøver du ikke.
Sarah DiMuccio har selv nogle helt enkle greb, som du kan bruge til at finde de arbejdspladser, der sætter pris på inklusion og mangfoldighed.
Det hele handler om at stille de rigtige spørgsmål.
Her er de spørgsmål, du skal stille virksomheden – og dig selv
1. Hvad er jeres vigtigste værdier?
”Hold øje med, om virksomheden kan sætte ord på deres værdier. Det er ikke, fordi der er noget klart facit for, hvad de skal svare. Men i den måde, de taler på, kan du mærke, om det er værdier, der lever i virksomheden, eller om de bare lirer noget af.
Diversitet handler ikke bare om køn, race og uddannelse. For mig handler det om at give plads til forskellighed i alle sine former. Jeg sætter personligt pris på værdier som samarbejde og gensidig respekt, at alle bliver hørt, og at der er plads til åben kritik.”
2. Hvordan rummer I forskelligheder på arbejdspladsen?
”Gode arbejdspladser tiltrækker forskellige slags mennesker, og de har et miljø, hvor forskellighederne kan komme i spil. Derfor er det et vigtigt parameter at kigge på.
Du kan også spørge: Hvad sker der, når nogen kommer med en ny idé? Hvordan spørger I ind til forskellige perspektiver på en sag? Hvordan håndterer I uenigheder?”
Gratis webinar
Den 21. maj holder Sarah DiMuccio et gratis webinar for medlemmer af DM. Lær at spotte en arbejdsplads, der virkelig værdsætter inklusion – og få de rette spørgsmål til din jobsamtale.
3. Hvordan vil du beskrive arbejdskulturen?
”Svaret skal virke autentisk. Det er et grønt flag, hvis virksomheden taler om, at de er gode til at lytte til hinanden, at de forsøger at lære hinanden at kende personligt for at forstå hinandens styrker, at det er ok at begå fejl, og der bliver sat pris på ærlighed.
Det er også vigtigt, at der er en accept af friktion – altså at der opstår uenigheder og modsætninger, når vi er forskellige og arbejder sammen. Det er faktisk en god ting, at alle ikke er enige med hinanden hele tiden. Det skal virksomheden forstå.”
4. Hvilke fordele og ressourcer tilbyder I medarbejdere?
”Hvad kan du gøre for mig? Det spørgsmål var tidligere ikke tilladt at stille, men det er det i dag. Gode arbejdspladser tænker også i, hvad de kan gøre for, at medarbejderne trives som individ.
Derfor bør du holde øje med, hvad de tilbyder udover lønnen. Det kunne være:
- Har de forhold, der tilgodeser familier?
- Har de mentorprogram for nye på arbejdsmarkedet?
- Arbejder de aktivt med at fremme psykologisk tryghed?
- Hvordan håndterer de barns sygedage?
5. Kan du komme med et eksempel på, hvordan I har I har tilpasset kulturen eller virksomhedens politik for at blive mere inkluderende?
”Det kan være et faresignal, hvis virksomheden bare siger, at der ikke nogen problemer med diversitet og inklusion hos dem – for der vil altid være udfordringer, der skal tages hånd om.
Derfor kan det være klogt at høre om konkrete erfaringer og tiltag, så vi bevæger os væk fra et abstrakt plan, hvor nemt kan fyre nogle uspecifikke floskler af.
Når det bliver konkret, kan du nemmere selv kan vurdere, om de så lever op til de værdier, de taler om, og hvordan de lærer af problemer, der opstår på alle arbejdspladser.”
Det er ikke nok at snakke med chefen
Sørg for at researche en kommende arbejdsplads på flere fronter, råder Sarah DiMuccio.
- Tal med andre nuværende eller tidligere ansatte. Du kan finde dem via LinkedIn og stille dem de samme spørgsmål, du ville stille arbejdsgiveren.
- Læs jobopslaget og virksomhedens website godt igennem. Hvordan taler de om værdier, normer og indsatser?
- Store virksomheder skal afrapportere om deres arbejde med bæredygtighed – det kan være et godt dokument at læse igennem (CSRD).
- Brug Jobindex eller Glassdoor (særligt internationale virksomheder) til at tjekke anmeldelser af arbejdspladsen.