Dansk Magisterforening

Ny guide til frivilligt arbejde: Sådan undgår du skrækhistorierne

”Frivillige skal ikke bruges som erstatning for rigtige medarbejdere, som man ikke har råd til at lønne,” siger Kamma Overgaard Hansen. © Foto: Mette Ovgaard.

Guide,
Del artikel:

Frivilligt arbejde kan være godt for både den enkelte og fællesskabet, men det må ikke erstatte lønnet arbejdskraft. Kamma Overgaard Hansen står bag en ny guide, som sikrer rammerne for god frivillighed.

40 procent af danskerne arbejdede frivilligt i 2020.

Det har blandt andet den fordel, at frivilligt arbejde fordobler chancen for høj mental sundhed. Men der er også en række faldgruber ved det frivillige arbejde.

Det mener Kamma Overgaard Hansen, der er bestyrelsesmedlem i DM Kultur og Medier. Hun har været med til at udvikle 10 principper for god frivillighed, der er samlet i udgivelsen 'Vejen til den gode frivillighed'.

”Frivilligt arbejde er et eller andet sted organisk. Og derfor kan det også blive ustyrligt og ureguleret. Det holder vi øje med i DM,” siger hun.

Hun skynder sig at understrege, at meget frivilligt arbejde fungerer godt. Men ikke alt.

Desværre kan frivilligt arbejde også skabe løndumping

Kamma Overgaard Hansen, DM Kultur og Medier

”Desværre kan frivilligt arbejde også skabe løndumping og blive brugt til at løse reelt arbejde.”

Derfor har DM Kultur og Medier og DM Studerende sammen udarbejdet folderen om den gode frivillighed, så både frivillige og institutioner kan få en god ramme om det frivillige arbejde.

”Vi vil undgå skrækhistorier, hvor frivillige bliver pålagt at arbejde flere timer, producere mere eller får faste mødetimer. Hvor man begynder at behandle dem, som om man er arbejdsgiver, og de er lønnede medarbejdere,” siger Kamma Overgaard Hansen.

De 10 principper for god frivillighed:

  1. Frivillighed skal bidrage til institutionen på måder, der rækker ud over den mest basale daglige drift. Frivillighed skal ikke være uundværligt for driften af institutionen, medmindre institutionen er oprettet og udelukkende drevet af de frivillige selv.
  2. Frivillighed skal skabe en værdi for den frivillige og for arbejdsgiveren, som ikke kan skabes gennem lønnet arbejde. Frivillighed skal ikke være håbsarbejde, den enkelte påtager sig for at blive belønnet med et lønnet job.
  3. Frivilligt arbejde skal skabe en ekstra værdi for institutionen. Frivilligt arbejde skal ikke udkonkurrere lønnet arbejde i institutionen.
  4. Frivilligt arbejde kan godt generere indtægter, men disse indtægter skal føres tilbage til de frivillige eller et større formål, der ligger ud over institutionens drift. Frivilligt arbejde skal ikke tjene penge til institutionen.
  5. Frivillige kommer ofte med en viden, som kan skabe værdi for institutionen. Frivilligt arbejde skal ikke undervurderes.
  6. Frivillige skal vejledes ordentligt i at varetage deres frivillige arbejde og have mulighed for støtte fra lønnet personale. Frivillige skal ikke overlades til sig selv.
  7. Frivillige skal have adgang til de redskaber, det kræver at varetage det frivillige arbejde, f.eks. bil, computer, arbejdstøj eller sikkerhedsudstyr. Frivillige skal ikke være afhængige af at bruge egne faciliteter.
  8. Frivillige skal vide, hvor og hvornår deres frivillige arbejde finder sted, og have en rimelig idé om forventningerne til deres tidsforbrug. Frivilligt arbejde skal ikke være grænseløst.
  9. Frivillige skal kunne føle sig trygge i fællesskabet af frivillige og i løsningen af de frivillige opgaver. Det kræver blandt andet, at de er omfattet af arbejdsmiljøtilsyn og forsikringer på arbejdspladsen. Frivilligt arbejde skal ikke være utrygt.
  10. Det skal være værdifuldt for den enkelte at være frivillig! Frivilligt arbejde skal udføres med udgangspunkt i de frivilliges egne interesser og målsætninger.

Kilde: Vejen til den gode frivillighed - DM Kultur og Medier og DM Studerende

Læs mere

Man skal ikke arbejde gratis i jagten på netværk

DM Kultur og Medier og DM Studerende er særligt opmærksomme på, at det frivillige arbejde for nogle studerende kan blive såkaldt håbsarbejde.

”Håbsarbejde er, når den studerende håber på, at det frivillige arbejde giver dem større netværk og i sidste ende en ansættelse,” siger Kamma Overgaard Hansen.

Det er problematisk af flere årsager, mener hun. For det første er det ikke meningen med frivilligt arbejde.

”Den gode frivillighed giver de frivillige perspektiver, kompetencer og fællesskaber. Den favner det hele menneske, men hjælper også med at forme. Den gode frivillighed er ikke en søgen efter et job,” siger hun.

Det er jo kun bestemte slags studerende, som har råd til at droppe studiejobbet og arbejde gratis i jagten på netværk

Kamma Overgaard Hansen, DM Kultur og Medier

For det andet skaber det klasseskel, mener Kamma Overgaard Hansen.

”Det er jo kun bestemte slags studerende, som har råd til at droppe studiejobbet og arbejde gratis i jagten på netværk. Det bliver en elite.”

Når det er sagt, er der mange gode eksempler på kulturinstitutioner, der har ordentlige forhold for deres frivillige, siger Kamma Overgaard Hansen. 

”De gode forhold er der, hvor de frivillige bliver inddraget og har ordnede forhold. Hvor de ved, hvem der har ansvar for hvad, og hvor de har rettigheder og forsikring.”

Kom med til arrangement

Fremtidens frivillighed: Skab et bæredygtigt frivilligmiljø
Lær, hvordan man tiltrækker og fastholder nye generationer af frivillige gennem trivsel og nytænkning.

🕒 Tid: 23. oktober 2024, kl. 09:00 - 15:30
📍 Sted: Akademikerhuset, Peter Bangs Vej 30, 2000 Frederiksberg