Dansk Magisterforening

Janne Gleerup er DM’s næste forperson

"Medlemmerne gør en kæmpe forskel i mange brancher på arbejdsmarkedet hver eneste dag. Men det kniber med den samfundsmæssige anerkendelse af værdien af viden,” siger Janne Gleerup, der er blevet valgt som DM's næste forperson. © Foto: Søren Rønholt.

Del artikel:

Medlemmerne har talt. Der er nu valgt nye politiske repræsentanter til posten som forperson, til hovedbestyrelsen og til bestyrelserne i de ni sektorer.

For første gang i 24 år har der været kampvalg til posten som den øverste leder i DM. 

Det står nu klart, at medlemmernes stemmer faldt til fordel for den 51-årige forsker og tillidsrepræsentant Janne Gleerup, der også er forkvinde for Akademikerpension.

Hun er nu officielt valgt som DM’s forperson i perioden 2025-2027.

Janne Gleerup havde på forhånd fået opbakning fra en række fremtrædende medlemmer og politisk valgte i DM og endte med at få 71 procent af de afgivne stemmer.

”Jeg glæder mig enormt meget til at stå i spidsen for DM. Vi udgør et stærkt fællesskab, og medlemmerne gør en kæmpe forskel i mange brancher på arbejdsmarkedet hver eneste dag. Men det kniber med den samfundsmæssige anerkendelse af værdien af viden,” siger Janne Gleerup i en pressemeddelelse. 

”Faktisk oplever vi en udbredt akademikerbashing, som vi skal tage et opgør med. For der er brug for akademikeres kompetencer i dagens og fremtidens Danmark,” fortsætter hun.

Hvem er den nye forperson?

Da Janne Gleerup startede sin akademiske karriere, var hendes fokus på de lavtlønnede grupper i samfundet.

Hun skrev speciale på Roskilde Universitet om lønsystemet Ny Løn i det offentlige, og hvad det gør ved HK’ernes arbejdsliv, mens ph.d.-afhandlingen handlede om social- og sundhedsansattes oplevelse af mangel på anerkendelse.

Internationale studier i prekarisering, fleksibilisering og konsekvenserne af usikre ansættelser fra blandt andre Guy Standing fik hende sporet ind på akademikernes arbejdsliv som forsker.

”Jeg vil gerne bidrage til, at man som højtuddannet får muligheden for at bruge sin faglighed og omsætte den til meningsfuldt arbejde, der har værdi for samfundet,” sagde Janne Gleerup til Akademikerbladet, da hun i fjor fyldte 50 år.

”Og man kan sige: Hvis akademikerne brænder ud, så får vi som samfund heller ikke nogen glæde af den investering, man lægger i deres uddannelse.”

Janne Gleerup

Født 29. oktober 1973.

Uddannet cand.mag. og ph.d.

Forkvinde for Akademikerpension.

Hovedbestyrelsesmedlem i DM.

Lektor og arbejdslivsforsker ved Institut for Mennesker og Teknologi på Roskilde Universitet.

Forsker i blandt andet prekarisering, atypiske ansættelser og fleksible arbejdsformer, for eksempel den firedages arbejdsuge.

Janne Gleerup overtager stafetten fra den nuværende forperson, Camilla Gregersen, der før sommerferien gik på orlov efter problemer med arbejdsmiljøet i DM's sekretariat og senere valgte ikke at genopstille

Det gør hun i en tid, hvor DM på mange måder står et godt sted. Det viser sig blandt andet ved, at der er kommet flere medlemmer – ikke mindst på grund af en række fusioner med mindre fagforeninger, der får medlemstallet op på omkring 83.000, når Gleerup træder til.

Hvis akademikerne brænder ud, så får vi som samfund heller ikke nogen glæde af den investering, man lægger i deres uddannelse

Janne Gleerup, DM's næste forperson

Men der venter også en række udfordringer og dilemmaer for den nye politiske leder, som Akademikerbladet tidligere har beskrevet.

Hvor ligger balancen mellem de faglige og kommercielle interesser for DM? I hvor høj grad skal foreningen arbejde for et mere fleksibelt arbejdsliv for den enkelte? Og er det egentlig billigt nok at være medlem?

Det er den type spørgsmål, som Janne Gleerup nu er ansvarlig for at håndtere.

Det politiske lag er valgt

Medlemmerne har også valgt nye repræsentanter til hovedbestyrelsen og de ni sektorer, der hver dækker forskellige grupper af medlemmerne.

Den nye hovedbestyrelse fra 2025 ser således ud:

  • Janne Gleerup (Forperson)
  • Tine Segel
  • Anders Dalsager
  • Pia Nyberg
  • Vibe Maria Martens
  • Sune Bach
  • Karina Heuer Bach
  • Brian Arly Jacobsen
  • Olav Wedege Bertelsen
  • Tommy Dalegaard Madsen
  • Lea Trier Krøll
  • Britt Vodstrup Andersen
  • Anne-Mette Wehmüller
  • Rikard Elefsen Frølund Jensen
  • Mathilde Benedikte Bolt

De nye sektorbestyrelser kan ses på dm.dk/valg.