Dansk Magisterforening

Flere partier vil lette presset på studerende med børn

"De seneste uger har landets politikere efterlyst, at vi føder flere børn. Men at være mor og studerende er ikke særligt lukrativt," skriver studerende Amalie Luther. Men hvad mener politikerne? Vi har spurgt Sandra Elisabeth Skalvig (LA), Sofie Lippert (SF), Mai Villadsen (Ø) og Trine Bramsen (A). © Foto: Marie Hald/pressefoto.

Del artikel:

Har politikerne gjort nok for at sikre gode vilkår for dem, der både vil være forældre og læse på universitetet?

"Kan studierne ikke kan indrettes bedre, så man faktisk får lyst til at få børn? Hvor man kan tage sygedage med sit barn og måske endda være berettiget flere SU-klip efter endt barsel?"

Sådan spurgte Amalie Luther, der er studerende og mor, i en klumme på alt.dk.

Hvis politikerne vil have hende til at ”opnå den magiske 2,1-barnskvotient”, bør de gøre det mere attraktivt for studerende at få børn, mener hun. 

Og det er flere politiske partier faktisk enige i. 

“Det skal gøres nemmere at få børn som studerende. Der skal være så få barrierer som muligt,” siger Sofie Lippert, der er ordfører for SF.

Studerende kan få ekstra SU-klip, hvis de får et barn under studiet, men hvis de får det midt i et semester, bliver man højst sandsynligt så forsinket, at man skal betale tre SU-klip selv, bemærker hun.

“Jeg er rigtig ked af, at regeringen har skåret det ekstra SU-år væk.  Det fjerner blandt andet fleksibilitet for folk, der får børn under studiet,” siger Sofie Lippert.

Svært at finde tid til studiejob som forælder

I Enhedslisten mener man, at studerende bør kunne få en dagpengelignende ydelse, hvis de får et barn.

Som forælder er det svært at finde tid til et studiejob, lyder forklaringen.

“I dag får man ekstra SU-klip, hvilket er fornuftigt, men vi så gerne, at satsen blev noget højere, og at man som forælder under studiet bliver ved med at få flere penge, og at man får ret til dobbelt-SU den resterende studietid," siger Enhedslistens ordfører på området, Mai Villadsen.

For Mai Villadsen er det afgørende, at det bliver fleksibelt på studierne. Det kan gøres gennem lovgivning, men det bedste vil være, at de studerende og institutionerne er med til at bestemme, hvordan det skal gøres.

Det bedste vil være, at de studerende og institutionerne er med til at bestemme

Mai Villadsen, uddannelsesordfører for Enhedslisten

Hun har dog selv et par ideer.

“Det kunne jo være, at man på studier med mødepligt ophævede den for dem, der har børn, fordi barnets sygdom kan gøre, at man får rigtig meget fravær. Det kunne også være, at man får lov til at tage eksaminer senere," siger Mai Villadsen.

Gode vilkår allerede

Det er ikke alle, der er enige i, at der er behov for at gøre det lettere at få et barn som studerende.

”Vi har virkelig gode vilkår i dag for at få børn som studerende i form af fødselsstøtte og muligheden for, at man som forælder kan tage et supplerende SU-lån," lyder det fra Liberal Alliances Sandra Elisabeth Skalvig.

Hvis man er enlig forsøger eller to forældre på SU, er der mulighed for at få et forsørgertillæg. Og hvis man løber tør for SU-klip, vil det i helt særlige tilfælde være muligt at søge dispensation til ekstra klip. pointerer hun.

"Jeg mener, at man under det nuværende uddannelsessystem har rigtig gode muligheder for at gennemføre studiet på normeret tid, selvom man får børn,” siger Sandra Elisabeth Skalvig.

De fleste studier har mødepligt udover i særlige situationer som eksamen. Det giver en høj grad af fleksibilitet til at tage sygedage med børnene, mener hun.

“Jeg ser det ikke som en hindring, at man med børns sygedage ikke har mulighed for at gennemføre sit studie på normeret tid.”

Vi har virkelig gode vilkår i dag for at få børn som studerende

Sandra Elisabeth Skalvig, uddannelsesordfører for Liberal Alliance

I Socialdemokratiet, der ellers kritiseres for at have fjernet det sjette SU-år, er man åbne over for at finde løsninger på nogle af de problemer, Amalie Luther påpeger i sin klumme.

“Der er brug for alle gode forslag til, hvordan vi styrker balancen mellem familie og arbejdsliv. Det gælder også under studielivet," skriver Trine Bramsen i en mail til Akademikerbladet.

Hun vil dog ikke give et konkret bud på, hvad der skal ændres. 

"Om løsningerne lige skal være dem, som Amalie peger på, vil jeg ikke lægge mig fast på. Der kunne også være andre modeller. Men jeg synes, det er vigtigt at få fokus på, hvor vi kan lette presset på de unge familier,” skriver Trine Bramsen.