Som nyuddannet antropolog var Louise tæt på at give op. Nu uddanner hun andre i at byde unge velkommen
For unge under 30 har der indlejret sig nogle helt særlige logikker, siger projektleder Louise Wind Nielsen. ”De er præget af en skoletid, hvor en del måske foregik under corona-nedlukningen, hvor reformpolitikken gik amok, og hvor de hele tiden gennem nationale tests blev fortalt, hvor de lå placeret i forhold til andre."
Det er ikke, fordi arbejdspladserne ikke har fokus på onboarding af nyuddannede, men ofte rammer deres indsats skævt, siger Louise Wind Nielsen, der leder projektet Ung Styrke.
Arbejdspladser knækker halsen på at gøre, som de plejer, hvis de skal onboarde unge nyuddannede med succes.
Det er baggrunden for, at fonden Velliv i et års tid har udbudt et pilotprojekt – Ung Styrke - der skal hjælpe unge og virksomheder med at møde hinanden. Og blive sammen.
”Unge i dag finder det svært at træde ind på arbejdsmarkedet, og der er udbredt mistrivsel blandt unge i deres første job. Det ved vi fra flere forskningsprojekter,” siger Louise Wind Nielsen.
”Det er ikke, fordi arbejdspladserne ikke har fokus på onboarding. Men ofte rammer deres indsats skævt, fordi de unge kommer med nogle logikker, som arbejdspladserne kan være blinde for.”
Kurset retter sig både mod små virksomheder og store organisationer. Og det retter spotlyset mod nogle af de ting, der har ændret sig markant og som HR-ansvarlige skal være særligt opmærksomme på, hvis matchet skal fungere.
Det er ikke, fordi arbejdspladserne ikke har fokus på onboarding. Men ofte rammer deres indsats skævtLouise Wind Nielsen, antropolog og projektleder
Nok har man altid sagt, at den nye generation er anderledes. Men for unge, der kommer ud på arbejdsmarkedet i de her år, har der indlejret sig nogle helt særlige logikker, påpeger antropologen.
”Unge under 30 er præget af en skoletid, hvor en del måske foregik under corona-nedlukningen, hvor reformpolitikken gik amok, og hvor de hele tiden gennem nationale tests blev fortalt, hvor de lå placeret i forhold til andre. De er blevet pisket til at skynde sig hurtigst muligt igennem uddannelsessystemet og forholde sig til næste skridt i deres eget forløb, allerede fra folkeskolen,” forklarer Louise Wind Nielsen.
Med den ballast er det svært at begå sig, hvis rammerne er uklare, arbejdet foregår hybridt, og du i høj grad skal være leder for dine egne opgaver.
”Det er vigtigt at forstå den ballast. Så bliver man som chef mindre provokeret over, at de unge har et stort behov for feedback på deres individuelle præstationer, eller at de nærmest fra første dag vil tale om udviklingsmuligheder, forfremmelse og lønforhøjelse,” siger Velliv Foreningens projektleder.
Et kompliment at være 'office mum'
En af dem, der har gennemført kursusforløbet Ung Styrke, er Gro Ørting Jørgensen, der er office manager i konsulenthuset Kopenhagen Konsulting.
Virksomheden, der rådgiver inden for cybersikkerhed og digitalisering, er gået fra 14 til 42 ansatte på få år. Langt de flest er unge under 30 år og nyuddannede kandidater.
Med Gro Ørting Jørgensens ord er de alle ambitiøse, ressourcestærke og selvkørende.
”Vi bruger lang tid på at ansætte og forventningsafstemme, for vi ønsker at beholde vores ansatte i lang tid. Vi bruger også mange kræfter på at sikre den enkeltes personlige trivsel,” siger Gro Ørting Jørgensen.
Hun tager det som et kompliment, at hun bliver kaldt ’office mum’.
”Udover at have tæt kontakt til mig i onboardingprocessen får alle tildelt en mentor, der sammen med den nærmeste leder har ansvar for at skabe den psykologiske tryghed og trivsel på arbejdspladsen, som alle kan have brug for,” siger Gro Ørting Jørgensen.
På Ung Styrke-forløbet fik Kopenhagen Konsulting et sprog for, hvad det er virksomheden vil opnå med sin onboarding og en værktøjskasse, der har bekræftet den 52-årige office manager i, at hendes arbejdsplads egentlig gør det meget godt.
”Det særlige ved os er, at vores partnergruppe og ledelse stort set tilhører samme generation som de nyansatte. Så der bliver både tænkt i proteindrikke, sunde snacks, sociale arrangementer og en stor felksibilitet. Og behovet for feedback skræmmer ikke nogen hos os,” siger Gro Ørting Jørgensen fra Kopenhagen Konsulting.
3 ting du kan gøre for at få nyuddannede med ombord
1. Prioriter opstarten
Det er ikke nok med en åben dør. Onboarding skal i kalenderen og ind i en struktur.
2. Husk, at de ikke er anderledes end andre
Lad være med at tænke på under 30-generationen som anderledes. Vær til gengæld nysgerrig på, hvor de kommer fra og hvad de har brug for.
3. Fokusér på få ting
Det er vigtigere at gøre få ting godt end at sætte 100 skib i søen på én gang. Et mål kan for eksempel være en ugentlig rammesætning.
Bygger på egne erfaringer
Ideen til Velliv Foreningens kursusforløb opstod hos Louise Wind Nielsen, fordi hun selv havde en svært start på arbejdsmarkedet for seks år siden. Og det endda i en organisation, der arbejder med arbejdsmiljø.
”Jeg blev ansat som 25-årig i Velliv Foreningen, der dengang var en helt nystartet fond. Jeg havde seks kolleger. Efter fælles morgenmaden den første dag gik min chef til møde, og de andre havde også travlt. Jeg havde ingen opgaver, så jeg sad og læste lidt på hjemmesiden, før jeg gik hjem igen kl 17:30,” fortæller hun.
Efter en måned var hun ved at opgive ævred.
”Jeg følte, jeg forstyrrede mine kolleger, når jeg havde spørgsmål. Samtidig følte jeg ikke at jeg levede op til arbejdspladsens forventninger, for jeg anede ikke hvad jeg skulle lave. Og jeg tænkte at det var mig, der var noget galt med,” siger Louise Wind Nielsen.
Opstart tager tid. Overgange er sværeLouise Wind Nielsen, antropolog og projektleder
En samtale med hendes chef ændrede perspektivet for hende.
”Jeg valgte at være ærlig, selv om det var sårbart, og det blev vel modtaget. Jeg bad om at få samtaler med ham sat i system og om mere strukturerede rammer for mit arbejde. Han havde troet, at alt gik godt, fordi jeg ikke stillede ret mange spørgsmål. Det blev meget tydeligt, at vi var ved at køre i grøften, fordi ledelsen ikke på det tidspunkt havde det fornødne blik for min onboarding”, fortæller hun.
Hele det første år i det første job var svært for Louise Wind Nielsen. Og virksomhedernes onboarding-ansvarlige skal ikke forvente, at Ung Styrke-forløbet giver opskriften på et quick fix.
”Opstart tager tid. Overgange er svære. Sådan vil det altid være. Men man kan hjælpe de unge på vej med nogle ret enkle greb. Og ikke mindst en åbenhed over for, hvad de kommer med og er formet af”, siger hun.