Dansk Magisterforening

Se listen: 184 kvindelige eksperter, som medierne kan ringe til i dag

"En virkelig sejlivet myte er, at kvinder ikke tør stille op til ekspertinterviews og i debatter," siger kulturrådgiver Jane Mylenberg. © Foto: Erling Brodersen/Gonzales Photo/Ritzau Scanpix.

Del artikel:

Jane Mylenberg er træt af, at kvindelige eksperter ikke fylder mere i mediebilledet. Nu har hun lavet sin egen ekspertliste og sendt til landets medier.

Sidste år var der 5 kvinder blandt de 50 mest citerede eksperter i danske medier, viser Akademikerbladets seneste opgørelse. Året før var det 3 ud af 50.

Opgørelsen giver et billede af, hvilke eksperter der bliver eksponeret mest i mediebilledet, og den flugter med det, som to forskere fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole dokumenterede forrige år: Kun 22 procent af dagbladenes ekspertkilder er kvinder.

Den kønsfordeling har fået Jane Mylenberg, der er selvstændig kulturrådgiver og tidligere museumsdirektør for blandt andet Enigma, Trapholt og Øregaard Museum, op ad stolen. På en måneds tid har hun lavet en liste over 184 kvinder, der gerne vil udtale sig som eksperter på en lang række fagområder.

Listen er indsamlet af Jane Mylenberg, der har stået for at kuratere den, og den er baseret på personernes egen vurdering af, om de er eksperter på området.

Listen er hendes bud på, ”hvordan vi kan gøre 2024 til året, hvor mange flere kvindelige eksperter kommer mere til orde, og vi nærmer os ligestilling også på det felt,” som hun skrev på LinkedIn, da hun satte projektet i gang for en måned siden.

"En virkelig sejlivet myte er, at kvinder ikke tør stille op til ekspertinterviews og i debatter. Jeg synes, at listen viser, at der er ret mange kvinder, der ikke har det sådan,” siger hun til Akademikerbladet.

En virkelig sejlivet myte er, at kvinder ikke tør stille op til ekspertinterviews og i debatter

Jane Mylenberg, selvstændig kulturrådgiver

”Jeg har som mangeårig klummeskribent i dagblade selv oplevet, hvor ubehageligt det er, når debatten på sociale medier stikker af. Så jeg forstår godt, at mange både mænd og kvinder vælger debatten fra. Men det betyder ikke, at den ikke er vigtig. Derfor håber jeg, at nogle af de mange yngre kvinder, som har skrevet sig på listen, også kan finde støtte i hinanden, for det er et temmelig ensomt sted at stå, når debatten raser på SoMe,” siger Jane Mylenberg.

”Nu er det mediernes ansvar”

Sidste år lancerede en række universiteter ekspertlister, der profilerede de kvindelige forskere, mens flere fremtrædende chefredaktører lovede, at der nu skulle gøres op med problemet.

Der findes også ekspertdatabaser som diverseeksperter.dk og pluralisterne.dk, der forsøger at profilere forskelligartede eksperter.

Så hvorfor er der overhovedet brug for, at også en kulturpersonlighed som Jane Mylenberg blander sig?

"Hvorfor lige mig? Ja, hvorfor egentlig ikke? Jo ældre jeg bliver, jo mere bevidst bliver jeg om, hvor vigtigt det er, at alle, som har mulighed for at påvirke i retning af et mere ligestillet samfund, bør gøre det. Jeg har 30 års toplederfaring og et stærkt netværk. Nogle gange oplever jeg ovenikøbet, at der bliver lyttet, når jeg ytrer mig. Alene derfor føler jeg mig forpligtet,” siger Jane Mylenberg.

Arbejdet med at indsamle navne til listen har været overvældende for hende. Det har overrasket hende, hvor hvor mange forskellige ekspertområder, den færdige liste repræsenterer, og hvor mange kvinder der har budt ind.

”Og så har jeg selvfølgelig også tænkt, at det er ærgerligt, hvor mange stemmer og perspektiver, vi indtil nu er gået glip af,” tilføjer hun.

I anledning af kvindernes kampdag har Jane Mylenberg sendt sin ekpertlisten til en række danske medier.

"Det er mit håb, at listen kommer til at ligge i skuffen hos enhver nyhedsredaktion i Danmark. Jeg har ikke tjekket kvindernes baggrund. Det må være mediernes opgave. Men jeg har tilvejebragt deres navne, ekspertområder og gjort det nemt at kontakte dem. Nu må medierne gøre resten af arbejdet. Kvinderne på listen er i hvert fald klar,” siger hun.

Se listen over de 184 eksperter her

Hvis du ikke kan se listen nedenfor, kan det skyldes cookie-indstillinger eller adblocker. I så fald kan du se listen her.