Spring menu over
Dansk Magisterforening

63-årige Torsten og 34-årige Simone tror ikke på generationskløften

34-årige Simone Billing er kollega med 63-årige Torsten Jensen. Vi taler med dem om generationskløfter - eller manglen på samme. © Foto: Ingrid Riis.

Del artikel:

Det er personkløfter mere end generationskløfter, der en sjælden gang får samarbejdet til at slå knuder i Teknik og Miljø i Vordingborg Kommune, mener to ansatte.

13 kilometer uden for Vordingborg, midt imellem markerne på den lige landevej mod Kalvehave og Møn, ligger Vordingborg Kommunes Teknik og Miljøforvaltning i en lav, hvid murstensbygning.

Placeringen på landkortet er ikke helt uvæsentlig, når man skal tale om generationskløfter på arbejdspladsen. En kommunal forvaltning i en ’vandkantskommune’ på Sydsjælland har nemlig en særligt rummelig arbejdspladskultur.

Det mener både 63-årige Torsten Jensen og 34-årige Simone Billing. Han arbejder blandt andet som intern projektleder på miljøopgaver i forbindelse med store anlægsprojekter, hun er ansat som miljømedarbejder på landbrugsområdet.

”Vi er vant til, at mange forskellige typer af mennesker skal arbejde sammen, og vi er langt fra strømlinede. Vi møder også mange slags borgere, så det giver en vis træning i at få tingene til at glide. Når der opstår små bump i samarbejdet, skyldes det mere personlighedskløfter end generationskløfter," siger Torsten Jensen.

Når der opstår små bump i samarbejdet, skyldes det mere personlighedskløfter end generationskløfter

Torsten Jensen, intern projektleder.

Han har siden kommunesammenlægningen i 2007 været ansat i en forvaltning, der altid har beskæftiget lidt flere kvinder end mænd, og hvor aldersspændet er stort.

Hans kollega Simone Billing blev ansat som helt nyuddannet agronom for fem år siden. På sin første arbejdsplads har hun knyttet venskaber og fået kontakter, som går på tværs af både alder og køn, fortæller hun.

”Jeg har en damegruppe, jeg tager på ture med. Der er både mig og min kontorfælle i 30’erne i gruppen, men der er også kolleger med, som er fyldt 60 år. Det er netop det store aldersspænd, der gør, at vi har det vildt sjovt. Jeg får også mange råd fra mine ældre kolleger."

Den unge agronom

Det er sjældent, at agronomen fra Ringsted tænker på sin alder. Det sker mest, når hun er på besøg hos landmændene i Vordingborg Kommune.

”Som ung kvinde skal jeg have endnu mere styr på mit stof, hvis jeg skal opnå respekt hos en ældre landmand. Nogle af dem kan godt se lidt skeptiske ud, når jeg de første gange kommer på uvarslet besøg," siger Simone Billing.

Jeg får lidt allergi, hvis mine kolleger afviser et forslag med den begrundelse at ’det har vi prøvet’

Simone Billing

Respekten for hendes faglighed er til gengæld stor hos de ældre kolleger. Og den er gengældt, påpeger hun. Hun har selv mærket, at der er en stor styrke i at være på en arbejdsplads med en lang historik.

”Der ligger en kæmpe viden om de lokale forhold hos medarbejderne i vores forvaltning. Til gengæld får jeg lidt allergi, hvis mine kolleger afviser et forslag, jeg kommer med, med den begrundelse at ’det har vi prøvet’," siger Simone Billing.

"Et af de få steder, hvor jeg mærker generationskløften, er, når medarbejdere med høj anciennitet bliver meget rigide. Der er Torsten heldigvis meget mere sådan: ’Okay, vi prøver’! Så kan det godt være, at han, hvis det flunker, bagefter siger: Det kunne jeg godt have fortalt jer”, griner hun.

Torsten Tejlgaard Jensen, 63 år, intern projektleder på miljøopgaver i forbindelse med store anlægsprojekter. Og Simone Billing, 34 år, miljømedarbejder på landbrugsområdet. © Foto: Ingrid Riis.

Anciennitetsdiskrimination

Ifølge planen skulle de godt 70 ansatte i Teknik & Miljø allerede i oktober sidste år være flyttet ind i et nybygget rådhus midt i Vordingborg, men tidsfristen for byggeriet er overskredet, så også denne fredag er parkeringspladsen godt fyldt op foran den lave murstensbygning fra slut 70’erne.

Når flytningen sker, bliver det uden Simone, der har fået nyt job i Landbrugsstyrelsen.

”Som nyansat hernede holdt jeg mig lidt i baggrunden. Jeg oplevede, at det var svært at blive hørt. Man kan måske kalde det for anciennitetsdiskrimination. De mere erfarne fik mere taletid. I dag har jeg ikke problemer med at fylde lidt mere,” siger hun.

I dag er hun heller ikke bleg for at sætte en ældre kollega på plads, hvis der kommer nogle bemærkninger, hun synes er platte eller upassende.

Uden mixet går vi totalt i stå

Det er kun sjældent, at Torsten Jensen tænker over sin alder i arbejdsmæssig sammenhæng.

Det hænder, at han giver det en ekstra tanke, hvordan han skal formulere nogle ting, når han er sammen med sine unge kolleger. Men så vanskeligt er det heller ikke at navigere i.

”Verden er blevet mere krænkelsesparat, så jeg passer generelt lidt mere på. Men det er ikke noget, jeg forbinder specifikt med mine yngre kolleger eller kolleger i det hele taget. Det kan ikke sættes i bås med en bestemt gruppe,” siger han.

Forvaltningen kan ikke udvikle sig, hvis vi kun ansætter nogen som os selv

Torsten Jensen

Selv om han med alderen er blevet mere striks med at holde privatliv og arbejdsliv adskilt, synes han, det er vildt vigtigt, at de nye unge medarbejdere i Teknik & Miljø har det så godt, at de ikke smutter for hurtigt videre. Der er brug for et godt miks, både når det gælder køn og alder.

”Forvaltningen kan ikke udvikle sig, hvis vi kun ansætter nogen som os selv. Så går vi jo totalt i stå,” påpeger projektlederen.