DM: "Vi er forbløffede over Arken"
"Jeg håber, at vi kan få en dialog i gang igen om overenskomst og gode rammer for arbejdsmiljøet," siger Anders Dalsager, der er formand for DM Kultur.
"Det er ekstremt, at medarbejdere ikke tør udtale sig åbent om deres forhold af frygt for fyring," siger DM's Anders Dalsager om situationen på kunstmuseet ARKEN.
Arbejdsmiljøet på kunstmuseet ARKEN har i årevis været helt i bund, men ifølge museets direktør er museet i dag et godt sted.
Men ti nuværende og tidligere medarbejdere deler nu et helt andet billede af virkeligheden.
Til Akademikerbladet fortæller de historien om en leder, der blev hentet ind for at redde arbejdsmiljøet og tændte et håb i de hårdtprøvede medarbejdere, men som har fejlet og i dag har efterladt et arbejdsmiljø, hvor utryghed, kaos og mistillid regerer.
Vi har spurgt formanden for DM Kultur, Anders Dalsager, hvordan han forholder sig til medarbejdernes beretninger.
Anders Dalsager, kan du genkende forløbet, medarbejderne beskriver?
"Ja, jeg har løbende været i kontakt med medarbejderne på ARKEN og kan fuldt ud genkende begivenhederne. Medarbejderne har gentagne gange forsøgt at indgå i dialog med ledelsen om overenskomsten, men ledelsens reaktioner har skabt stor utryghed.
Det er ekstremt, at medarbejdere ikke tør udtale sig åbent om deres forhold af frygt for fyring. "
Hvad tænker du om fyringen af fire medarbejdere, der alle i en eller anden grad havde involveret sig i arbejdet for de ansattes arbejdsforhold?
"Jeg er meget opmærksom på, at de fyrede medarbejdere havde forsøgt at samle kollegerne for at diskutere arbejdsforhold med ledelsen. Det ville have været mere positivt, hvis de var blevet inviteret til dialog i stedet for at blive fyret. Nu er mange medarbejdere bange for at søge dialog om deres arbejdsforhold."
Medarbejdere må aldrig opleve det som forkert, at de drøfter deres forhold med fagforeninger
Hvad tænker du om deres beskrivelse af en situationen, hvor Marie Nipper skældte ud på medarbejdere efter et møde med fagforeningerne?
"Det er ekstremt problematisk. Medarbejdere må aldrig opleve det som forkert, at de drøfter deres forhold med fagforeninger uden at deres ledelse er til stede.
Det understreger behovet for en overenskomst med en beskyttet tillidsrepræsentant på ARKEN , medarbejderne ikke på samme måde skal frygte, bliver fyret."
Hvad tænker du om deres oplevelse af, at Marie Nipper har ændret sig fra at give håb til at skabe utryghed?
"Jeg var oprindeligt positivt indstillet, da Marie Nipper kom til. Men hendes tiltag varer kun, indtil Arbejdstilsynet har været på besøg. At fjerne tiltag kort efter er virkelig problematisk, især når medarbejdere, der ønsker en overenskomst, bliver fyret."
En kilde siger, at Marie Nippers tilgang har gjort folk bange for at tale sammen. Hvad tænker du om det?
"Ingen vinder på den utryghed, som medarbejderne beskriver. Det er nødvendigt med godt arbejdsliv, for det skaber både gode oplevelser for museumsgæsterne og tryghed mellem ledelse og medarbejdere.
Ledelsens nuværende tilgang har tydeligvis skabt dårlige relationer. Medarbejdernes beretninger viser, at forholdene på ARKEN er meget værre end andre steder på danske museer."
Hvor står DM i dag i jeres arbejde med forholdene på ARKEN?
"Vi havde et møde med ARKENs ledelse tidligere på året om at få en overenskomst, og det blev afvist. De ønskede simpelthen ikke en overenskomst for akademikere. Siden da har der ikke været dialog, og jeg må bare sige, at jeg er forbløffet over den linje fra ARKENs side.
Jeg håber, at vi kan få en dialog i gang igen om overenskomst og gode rammer for arbejdsmiljøet – vi er fra DM's side i hvert fald klar."
Deler du arbejdslivsforsker Henrik Lambrecht Lunds holdning om, at ”hvis det er, hvad det ligner, er det svært at se, hvordan Arkens direktør kan fortsætte som leder”?
"Vores mål er ikke at få fyret ledere. Vores mål er at få sikret, at medarbejderne har en ordentlig repræsentation med ordentlige arbejdsvilkår."