Dansk Magisterforening

”Set fra barnets perspektiv er det jo dejligt, hvis man i nogle år gider tage udgangspunkt i dem”

Svend Aage Madsen er psykolog, formand for Forum for Mænds Sundhed og forskningsleder på Rigshospitalet.

Podcast
Del artikel:

Forældre bør prioritere deres børn over karrieren i de første 10 år af børnenes liv, siger psykolog Svend Aage Madsen i podcasten ’Ha’ en god dag skat’.

Den moderne mand er en god, sød og blød forælder, og så har han et job, der giver mening og forhåbentlig peger i retning af noget, der kan kaldes en karriere.

Det samme gælder i øvrigt for den anden forælder.

Det kræver kompromiser og en god portion institutionstid, hvilket kan udløse dårlig samvittighed og skam, når balancen for to fuldtidsarbejdende forældre tipper til den ene eller anden side.

Det er den til tider skadelige selvkritik, som Caroline Cecilie Olesen forsøger at gøre op med i Akademikerbladets podcast ’Ha’ en god dag skat’. Blandt andet ved at sige, at det er okay at prioritere sin karriere og indimellem være den sidste, der henter børnene i institutionen.

I afsnittet, du kan høre lytte til her, trækker det i en anden retning.

”Set fra barnets perspektiv er det jo dejligt, hvis man i nogle år gider tage udgangspunkt i dem,” siger Svend Aage Madsen, der er psykolog og formand for Forum for Mænds Sundhed.

Vi bliver alle sammen sådan cirka 80 år, og børnene er 100 procent afhængige af forældrene i 10 år ud af de 80 år

Svend Aage Madsen

Han er på grund af ovennævnte formandskab inviteret med i podcasten for at tale om udviklingen i farrollen og leverer ovennævnte mavepuster til lytterne og vært Caroline Cecilie Olesen, da hun rejser spørgsmålet om, hvad det betyder for børnene, at både mor og far forfølger karriere i børnenes unge år.

”Vi bliver alle sammen sådan cirka 80 år, og børnene er 100 procent afhængige af forældrene i 10 år ud af de 80 år. Derfor vil jeg, når man er i tvivl om, hvad man skal prioritere, foreslå, at man i de 10 år prioriterer, hvad der er bedst for barnet,” siger Svend Aage Madsen.

”Resten af tiden kan du køre fuldstændig efter dit eget hoved, men lige i de 10 år er det nok godt at overveje, hvad der er bedst for barnet,” fortsætter han.

Ha' en god dag, skat

Får du nogle gange ondt i maven, når du henter dit barn efter klokken 16? Men også når du smutter tidligere fra jobbet for at nå det hele?

I ’Ha’ en god dag skat’ gør Caroline Cecilie Olesen sit bedste for at fjerne alt, der hedder skam, skyld og skadelig selvkritik – både fra andre fuldtidsarbejdende småbørnsforældre og fra sig selv.

Find podcasten her, eller hvor du normalt hører dem.

Svend Aage Madsen holder fast, da podcastværten spørger, om man som forældre ikke også bør pleje sig selv i stedet for hele tiden at have ’andres bedste for øje’.

”Men det er jo ikke ’andre’. Det er de børn, som du har bragt til verden, og som du som forælder har 100 procent ansvar for. Det, du gør, kommer til at præge hele deres liv,” lyder det fra Svend Aage Madsen.

Øvrige medvirkende i podcasten er Caroline Cecilie Olesens egen mand, som hun har to drenge sammen med, og Stuart Goodale, der er blevet far til fire i to omgange – de to første børn kom for 35 og 39 år siden, og de yngste er 8 og 12 år.

De taler om, hvor meget mere centralt familielivet er blevet for faren, om ”godt-nok-princippet” og om barnets tilknytning til den forælder, der tager sig af det. Uanset køn.

}