Dansk Magisterforening

Guide: Det kan du kræve af din arbejdsgiver, når du er i fertilitetsbehandling

Barnløse kan i år se frem til at få flere gratis forsøg med reagensbehandling i det offentlige sygehusvæsen, men hvad har du egentlig ret til som medarbejder, der skal i fertilitetsbehandling? © Foto: Maria Albrechtsen Mortensen, Ritzau Scanpix

Guide
Del artikel:

Flere og flere danskere går i fertilitetsbehandling for at få børn. Hvad har du ret og pligt til på arbejdet?

Det bliver mere og mere udbredt at få hjælp til at blive gravid. I dag kommer hvert ottende danske barn til verden efter fertilitetsbehandling.

Barnløse kan i år desuden se frem til flere gratis forsøg med reagensbehandling i det offentlige sygehusvæsen – fra de indtil videre tre forsøg til seks forsøg.

”Vi vil også indføre gratis hjælp til barn nummer to, så der forhåbentligt kan komme en lillebror eller lillesøster. Så endnu flere af jer kan skabe den familie, I drømmer om," som statsminister Mette Frederiksen sagde i sin nytårstale.

Men hvad har du egentlig ret til som medarbejder, der skal i fertilitetsbehandling? Og hvordan håndterer du denne private situation på jobbet?

Rikke Mejlgaard, der er juridisk konsulent i løn og ansættelsesret i DM, forklarer.

Hvem på arbejdspladsen skal have besked om, at du eller din partner skal i fertilitetsbehandling, og hvorfor?

DM anbefaler, at man oplyser sin arbejdsgiver om, at man skal i fertilitetsbehandling.

Ønsker man ikke at oplyse sin arbejdsgiver om, at man er i fertilitetsbehandling - for eksempel fordi man synes, det er en privat sag - så risikerer man at afskære sig fra ret til betalt fravær og forringe beskyttelsen mod opsigelse.

Fertilitetsbehandling kan ofte stå på over længere tid. Hvor meget ret til fravær eller fri fra arbejde har du i forbindelse med, at du selv eller din partner skal i fertilitetsbehandling?

Hvis man skal undersøges eller behandles for barnløshed, som skyldes "sygelige forhold", har man ret til fravær med løn efter de samme regler som ved almindelig sygdom.  

Man skal så vidt muligt forsøge at placere undersøgelserne og behandlingen uden for arbejdstiden, så det er til mindst mulig gene for arbejdsgiver. Dette er selvfølgelig ikke altid muligt.

Retten til fravær med løn er betinget af, at man selv skal undersøges eller behandles. Er dette ikke tilfældet, har man ikke ret til fravær, men kan eventuelt aftale med sin arbejdsgiver at bruge ferie eller afspadsering for at kunne tage med sin partner til undersøgelse og behandling.

Hvilken beskyttelse har du mod opsigelse, mens du eller din partner er i fertilitetsbehandling – både som fastansat og midlertidig ansat?

Medarbejdere i fertilitetsbehandling er på samme måde som medarbejdere, der er gravide, særligt beskyttet efter reglerne i ligebehandlingsloven. Det betyder, at en opsigelse ikke må være begrundet i fertilitetsbehandlingen.

Beskyttelsen begynder på det tidspunkt, hvor fertilitetsbehandlingen påbegyndes (altså ikke i udredningsfasen). Beskyttelsen gælder begge partnere – uanset hvem, der er årsag til barnløsheden.

Der gælder den samme beskyttelse for fastansatte og midlertidigt ansatte.

Hvis en arbejdsgiver opsiger en medarbejder, som er i fertilitetsbehandling, har arbejdsgiveren bevisbyrden for, at afskedigelsen ikke har noget med fertilitetsbehandlingen at gøre. Denne bevisbyrde kan være svær for arbejdsgiver at løfte, når han har kendskab til fertilitetsbehandlingen.

Hvilke rettigheder og muligheder har en arbejdsgiver, som har en ansat i fertilitetsbehandling?

Arbejdsgiver kan få refusion efter de almindelige regler, når en medarbejder er syg. Det vil sige efter 30 dages sygefravær.

Hvis man taler med sin arbejdsgiver om fertilitetsbehandlingen, kan man overveje muligheden for at få en §56-aftale. Det er en aftale, som vil give arbejdsgiver ret til refusion fra medarbejderens første fraværsdag forbundet med fertilitetsbehandlingen.  

En § 56-aftale indgås mellem medarbejder og arbejdsgiver og skal derefter godkendes af medarbejderens kommune. Det er afgørende for at få denne aftale, at medarbejderen selv er i behandling for barnløsheden – uanset om årsagen til barnløsheden findes hos medarbejderen selv eller hos partneren. 

Hvis man skal have en § 56-aftale i forbindelse med fertilitetsbehandling, skal behandlingen være besluttet på ansættelsestidspunktet.