Cecilie har rådgivet gravide i årevis: ”Lad være med at boykotte dig selv til jobsamtalen”
"Folk ringer ofte ind, fordi de er i tvivl om, hvorvidt de skal sige, at de snart skal på barsel. Måske ved de faktisk godt, at de ikke behøver sige det, men de vil så gerne være ordenlige mennesker," forklarer Cecilie Cohrt som er konsulent og chef for karriere i DM. © Foto: Cécilie Smetana Baudier
Det er en myte, at arbejdsgiveren ikke må spørge, om du er gravid til jobsamtalen. Alligevel skal du ikke sige noget, lyder rådet i podcasten Ha' en god dag, skat.
Tag en tyk trøje på, og nævn intet om, at du skal have et barn.
Sådan lyder anbefalingen klart og tydeligt fra chef for karriere i DM, Cecilie Cohrt, til gravide som søger nyt job.
Som konsulent i DM har hun ofte kommende forældre i røret, som er i tvivl om, hvorvidt de skal fortælle potentielle arbejdsgivere, at de er på vej på barsel.
”De ved, lovgivningen siger, at man bare skal sige det tre måneder inden fødslen, men de vil så gerne være ordentlige mennesker. Så selvom reglerne på området er klare, bliver det alligevel til et etisk dilemma”, forklarer Cecilie Cohrt i podcasten ’Ha’ en god dag, skat’.
Det er ikke så længe siden, at hun selv ansatte en ny kollega, som var gravid.
”Heldigvis sagde vedkommende ikke, at hun var gravid til samtalen.
Ikke fordi det ville have gjort en forskel, men det var en ret interessant oplevelse at se det fra den anden side af bordet, nu hvor jeg har rådgivet om det her i årevis. Vi havde jo ansat hende alligevel, fordi hun var den dygtigste, men samtalen og mine tanker havde handlet om noget andet, hvis jeg vidste det.”
Ellers tænker man kun på baby
Det er derfor ikke kun for arbejdsgiveren, men også for din egen skyld, at du kun skal fokusere på dine professionelle færdigheder, når du inviteres til samtale.
”Man skal ikke boykotte sig selv. Hvis du nævner det til samtalen, så går folks hoveder typisk i baby. Så snart at du kommer ind ad døren, så tænker vi, ’nårh baby’, så uanset hvor professionel jeg og alle andre gerne vil være på den ansættende side, så tænker vi på de nuttede fingre og nuttede tæer. Det kan også være, at jeg sidder og tænker, ’er du okay? Har du kvalme? Kan jeg give dig et eller andet?’. Det er superempatisk, men det gør bare, at vi ikke får talt om det vigtige, nemlig hvordan du løser jobbet.”
Jeg vidste godt, at de nok ikke måtte sige ’så vil vi ikke se dig’Caroline Færch, nyansat på barsel
Men hvad så, hvis du alligevel bliver spurgt ind til din runde mave? Det må arbejdsgiveren faktisk godt, men det er dårlig stil, siger Cecilie Cohrt.
”Der er en myte, at chefen ikke må spørge om, hvorvidt folk er gravide til jobsamtalen. Det må de godt, men de må ikke bruge det til noget. Derfor bliver det de facto til, at man skal lade være med at spørge, da det er ret svært at bevise, at man ikke har brugt det til noget.”
”Hvis du bliver spurgt om det så sig: ’det vil jeg rigtig gerne svare på, men jeg skal bare lige vide, hvordan det er relevant i forhold til jobbet?”
Grib altid chancen
Det kan måske virke utopisk at få tilbudt et nyt, spændende job, hvis chefen godt ved, at du er vej på flere måneders barsel, men prøv alligevel, lyder rådet fra Cecilie Cohrt.
Det var netop, hvad Caroline Færch gjorde, da hun synligt højgravid søgte sit drømmejob i Styrelsen for Undervisning og Kvalitet i Holbæk i efteråret.
”Da de ringede og inviterede mig til samtale, valgte jeg at sige, at jeg rigtig gerne ville komme, men at de bare lige skulle vide, at jeg også var på vej på barsel. Jeg havde besluttet, at det var en okay måde at gøre det på,” siger Caroline Færch.
Ha' en god dag, skat
Får du nogle gange ondt i maven, når du henter dit barn efter klokken 16? Men også når du smutter tidligere fra jobbet for at nå det hele?
I ’Ha’ en god dag skat’ gør Caroline Cecilie Olesen sit bedste for at fjerne alt, der hedder skam, skyld og skadelig selvkritik – både fra andre fuldtidsarbejdende småbørnsforældre og fra sig selv.
Find podcasten her, eller hvor du normalt hører dem.
”Jeg vidste godt, at de nok ikke måtte sige, ’så vil vi ikke se dig’. Så bordet ville fange, og de ville blive nødt til at se mig. Det var en taktisk måde at give mig mulighed for at sælge mig selv, så godt jeg kunne, uden at det handlede om barslen.”
Caroline Færch var netop så tæt på sin termin, at hun var forpligtet til at fortælle, at hun var gravid.
Det kom derfor også bag på hende, da de inviterede hende til anden samtale og i sidste ende tilbød hende jobbet.
”Du var ikke heldig at få jobbet. Du fik det, fordi du var den bedste,” pointerer Cecilie Cohrt.
Hun håber, at flere vil gøre som Caroline og tro på deres evner uanset situationen i deres privatliv.
“Og hvis arbejdsgiveren reagerer negativt, når du så fortæller, at du er gravid, så skal du måske alligevel overveje, om det er et sted, du har lyst til at være.”