Sig fra, cases og forventningsafstemning: Det kan du bruge kommunalt kodeks til
6 ud af 10 kommunale medarbejdere ikke kender til kodekset for forvaltningens betjening af politikere, viser en undersøgelse fra KL, som nu relancerer for at øge kendskabet. © Philip Davali/Ritzau Scanpix
Arbejder du i en kommune? Så er det på tide, at du hører om de syv pligter for den kommunale forvaltnings betjening af politikere. De kan nemlig gøre dit arbejde mindre dilemmafyldt, fortæller konsulent i DM.
Som kommunalt ansat har du måske prøvet at føle dig klemt mellem din leders og en lokalpolitikers ønske - som en lus mellem to negle.
I så fald er der hjælp at hente i det kodeks for, hvordan kommunale forvaltninger skal betjene politikerne, som Kommunernes Landsforening lancerede i 2016. Og som KL nu relancerer i en erkendelse af, at for få kommunale medarbejdere kender til og efterlever kodekset.
Kodeks 7 - De syv pligter
De syv pligter for den kommunale forvaltnings betjening af politikere er baseret på Bo Smith-udvalgets anbefalinger fra 2015, der undersøgte samspillet mellem forvaltning og politikere i staten.
De syv pligter er:
- Lovlighed
- Saglighed
- Faglighed
- Udvikling og samarbejde
- Ansvar og ledelse
- Åbenhed om fejl
- Partipolitisk neutralitet
Læs hele kodekset her.
Det er et godt initiativ, mener Rikke Mejlgaard, der er konsulent i DM med fokus på det offentlige område.
“Bare fordi der lå et kodeks i forvejen, betyder det ikke, at der ikke har været udfordringer. Vi mærker klart, at behovet for et etisk grundlag stadig er der,” siger hun og påpeger, at den rolle kan kodekset have.
Rikke Mejlgaard er af den opfattelse, at langt de fleste kommunalt ansatte efterlever kodeksets budskaber, men:
“Jeg tror, at kendskab til kodeksets pligter vil gøre arbejdet mindre dilemmafyldt for de ansatte i den kommunale forvaltning,” siger hun.
Sådan kan du bruge kodekset
Derfor har hun tre råd til, hvordan kodekset kan hjælpe dig, der er ansat i en kommune, med at gøre svære situationer nemmere at navigere i.
Sig fra
Det kan være svært at sige til en leder eller politiker, at de har truffet en uordentlig beslutning.
Derfor er Rikke Mejlgaards råd at bruge kodekset som en konkret etisk rammesætning, så du lettere kan navigere de dilemmaer, der opstår i den kommunale forvaltning.
Når du står i en svær situation, kan du derfor pege på én lignende i kodekset, som kan fungere som et stærkere argument og gøre det mere trygt at sige fra over for en leder eller politiker.
Brug cases fra kodeks
Det kan umiddelbart virke indlysende, at du som ansat i en kommune skal følge lovgivningen, tale sandt og træffe beslutninger på et fagligt og partipolitisk neutralt grundlag. Men virkeligheden er altid mindre ideel end værdierne.
Rikke Mejlgaard anbefaler, at der på din arbejdsplads arbejdes konkret med de cases, der er til sidst i kodekset.
For at få startet samtalen foreslår hun, at du i første omgang går til din leder og spørger, hvordan der kan arbejdes med kodekset, så alle lærer dem at kende - nye som gamle.
Åbenhed om fejl er en pligt, hun hæfter sig særligt ved.
“Hvis man er god til at italesætte pligten til åbenhed om fejl, medvirker det til en mere tryg arbejdskultur, hvor man ikke holder fejl skjult i frygt for konsekvenser.”
Afstem forventninger
På det politiske niveau kan kodekset bidrage til en overordnet forståelse for de til tider svære rammer, som forvaltningens medarbejdere arbejder indenfor, forklarer Rikke Mejlgaard.
Kommunalpolitikere er ofte valgt, fordi de har udtrykt ønske om udvikling og forandring. Det stiller store krav til forvaltningens medarbejdere, hvor de på den ene side skal understøtte politikernes dagsorden og samtidig sikre, at kodekset overholdes.
Her er rådet igen at gå til din leder for at starte en konstruktiv forventningsafstemning af forvaltningens pligter.
Hvis det lykkes, vil der forhåbentlig opnås en gensidig respekt og forståelse mellem politikerne og forvaltningen i forhold til hinandens udfordringer og begrænsninger.