Ny forkvinde: ”Jeg har brug for at møde folk og tale med dem – ellers ender jeg i ekkokammeret”
Balancen mellem studieliv og arbejdsliv er helt skæv, mener den nye forkvinde for DM Studerende, Anna Ockelmann. © Foto: DM.
Anna Ockelmann er blevet valgt som ny forkvinde for DM Studerende. Malthe Bækbo Vestergaard fortsætter som næstformand.
I ni år har hun brugt det meste af sin tid på ungdomspolitisk arbejde. Nu lægger Anna Ockelmann flere kræfter i aktivismen efter at være blevet valgt som forkvinde for DM Studerende i sidste uge.
”Det har været nogle hektiske år med uddannelsespolitik – og det mener jeg ikke på den positive måde. Det vil jeg gerne ind og rykke ved,” siger Anna Ockelmann.
Hvad er den største udfordring for studerende i dag?
”Uha, der er godt nok meget at tage fat i. Men balancen mellem studieliv og arbejdsliv er i hvert fald helt skæv,” siger Anna Ockelmann.
”Både erhvervslivet og politikerne har en forventning om, at studerende arbejder ved siden af studiet. Men det er jo slet ikke tænkt ind, at der skal være tid til det. På den måde forventer man faktisk, at studerende skal have en syvdages arbejdsuge, mens alle andre har en på fem dage.”
Man forsøger at presse unge mennesker gennem et mere og mere stramt system
Ved siden af historiestudiet på Københavns Universitet er Anna Ockelmann studentermedarbejder på det nationalhistoriske museum på Frederiksborg Slot. Hun pendler halvanden time hver vej et par gange om ugen for at arbejde med undervisning af folkeskoleklasse og lave forskellige administrative opgaver.
”Jeg synes selv, det er presset at arbejde 14 timer om ugen ved siden af et fuldtidsstudie. Jeg er selv gået ned i tid på studiet flere gange for at kunne følge med. Men jeg gør det også, fordi det er enormt spændende at arbejde, og det er vigtigt for mig at kunne supplere studierne noget konkret arbejdserfaring,” siger hun.
Der er de seneste år blevet gennemført flere politiske reformer, der påvirker de studerende - kandidatreform, forringelse af dagpenge for dimittender, fjernelsen af det sjette SU-år. Hvordan oplever du det?
”Det er sindssygt nederen. Vi er dukket op til alle SU-demonstrationer, der har været på det her, fordi det simpelthen er noget juks, og dagpengereformen var jeg også på barrikaderne imod sin tid. Man forsøger at presse unge mennesker gennem et mere og mere stramt system. Men det fordrer ikke deres trivsel at skabe endnu mere konkurrence,” siger hun.
Anna Ockelmann
Forkvinde for DM Studerende, der repræsenterer 18.000 studerende i DM.
Studerer dansk og historie på Københavns Universitet.
Studentermedarbejder på Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg.
Kandidatreformen er også problematisk.
”De korte uddannelser risikerer at dele de studerende op i A- og B-hold, hvor dem med de høje karakterer får de spændende to-årige uddannelser, der er eftertragtede på arbejdsmarkdet, mens dem med lave snit må nøjes med den ét-årige og vil have sværere at få ansættelse bagefter,” siger hun.
Længe så det dog ud til, at reformen kunne have været endnu værre, end den reelt blev, mener Anna Ockelmann.
”Den er stadig dårlig, men der er markant mindre dårlig end det, der først blev præsenteret, fordi der er færre etårige uddannelser."
Know your enemy
Anna Ockelmann er ved at kæmpe sig igennem de sidste dage før aflevering af sit bachelorprojekt. Hendes vejleder var virkelig opsat på, at hun skulle tage udgangspunkt i Søren Krarups kamp mod velfærdsstatens familiepolitik, så det er hun gået med, selv om det på mange måder er stik imod hendes personlige overbevisning.
”Det er ret interessant at dykke så meget ned i Krarups syn på familiepolitik og velfærdsstat. Det er også syret indimellem, fordi hans næstekærlighedsbegreb er så langt fra det, jeg selv har. Men det er en god ting at kunne sætte sig i andres sted. Der er lidt know your enemy over det.”
Netop samspillet mellem vejledning og egen indsats er vigtig for studerende. Derfor mener Anna Ockelmann, at der bør være langt større fokus på feedback på universiteterne. Det er simpelthen ikke godt nok i dag, mener hun.
”Når du er på hold med 30-40 mennesker, så er det meget begrænset, hvor meget feedback og dialog du har med dine underviser. Det gør at du famler i blinde nogle gange,” siger hun.
Vi skal vise vores medlemmer, at DM er mere end en kundeklub med fede medlemstilbud. Vi er også en politisk organisation
Sammen med bestyrelsen vil Anna Ockelmann nu lave en ambitiøs arbejdsplan for resten af året med kampagner og et mål om at være synlige i medierne.
Hvis man skal være ærlig, så er der jo en del studerende, der ikke går så meget op i det faglige arbejde i DM. Hvordan forholder du dig til det som forkvinde?
”Jeg tror, at vi skal vise vores medlemmer, at DM er mere end en kundeklub med fede medlemstilbud. Vi er også en politisk organisation, der kæmper for deres sag,” siger Anna Ockelmann.
Det bliver en prioritet for hende at komme med på forskellige uddannelser, når DM’s sekretariat også gør det.
”Det er vigtigt for mig at møde folk og tale om, hvad de har brug for fra os, og hvad der er vigtigt for dem. Ikke bare ved studiestart – der sker så meget andet lige der – men også i løbet af året,” siger Anna Ockelmann.
”Det er nemt at havne i et ekkokammer, hvor alle synes, kandidatreformen er noget lort, men måske er der andre ting, der fylder mere ude på uddannelserne. Derfor vil jeg rigtig gerne møde studerende på de uddannelser, jeg ikke kender så godt.”