Dansk Magisterforening

KL genopliver kodeks, selvom "relationen mellem politikere og forvaltningen fungerer udmærket"

En tredjedel af DM-medlemmerne, der er ansat kommunalt, oplever politisk pres i deres arbejde. KL-direktør Kristian Vendelbo peger på, at politisk pres er en naturlig del af forvaltningens arbejde, men håber alligevel, at politikerne også vil læse det relancerede kodeks. © Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Del artikel:

KL-direktør Kristian Vendelbo svarer her på, hvorfor der er brug for at genudgive kodeks for den kommunale forvaltnings betjening af politikere.

Hvis du er ansat i en kommune, er du formentlig stødt på kodekset for forvaltningens betjening af politikere.

Eller?

Det blev udgivet i 2016 og indeholder syv pligter, der fungerer som et etisk grundlag for samspillet med politikerne.

I februar 2024 blev kodekset genudgivet - men pligterne er ikke ændret. Faktisk er det helt de samme. Så hvorfor er der brug for at genudgive?

Det svarer administrerende direktør i Kommunernes Landsforening (KL), Kristian Vendelbo, på herunder.

Kodeks 7 - De syv pligter

De syv pligter for den kommunale forvaltnings betjening af politikere er baseret på Bo-Smith-udvalgets anbefalinger fra 2015, der undersøgte samspillet mellem forvaltning og politikere i staten.

De syv pligter er:

  1. Lovlighed
  2. Saglighed 
  3. Faglighed 
  4. Udvikling og samarbejde
  5. Ansvar og ledelse
  6. Åbenhed om fejl 
  7. Partipolitisk neutralitet 

Læs hele kodekset her.

Hvornår begyndte I at tænke på at relancere kodekset? 

“Sidste år fandt vi i KL ud af, at 6 ud af 10 kommunalt ansatte ikke kendte til kodekset, hvilket ikke er et problem, hvis pligterne overholdes. Alligevel så vi det som en god anledning til at relancere kodekset”. 

Er det jeres oplevelse, at de overholder kodekset?

“Ja. Der er ingen brændende platform, faktisk tværtimod tyder vores undersøgelser på, at relationen mellem politikere og forvaltningen fungerer udmærket”.

Når der kommer fokus på kodekset igen, tager man det måske op ude i kommunerne og finder, at der er noget, man skal have drøftet igennem

Hvis medarbejderne overholder kodekset, selvom de ikke kender til det, hvorfor så relancere? 

"Fordi det er vigtigt, at dialogen om kodekset er vedvarende." 

Hvad er det, I tænker, dialogen skal bidrage med? 

“Vores samfundsmodel hviler på, at man som borger kan være tryg ved, at tingene går ordentligt til. Når der kommer fokus på kodekset igen, tager man det måske op ude i kommunerne og finder, at der er noget, man skal have drøftet igennem. Derfor handler den vedvarende dialog også om at opretholde balancen mellem forvaltning og politikere”.

Man skal forstå, at politikerne må gerne udøve politisk pres. Det er sådan set det, de er valgt til

En undersøgelse lavet af Epinion for DM i 2023 viser, at en tredjedel af de kommunalt ansatte DM-medlemmer oplever politisk pres. Hvad tænker du om politikernes medansvar?

“Man skal forstå, at politikerne må gerne udøve politisk pres. Det er sådan set det, de er valgt til. Her er det embedsmandens pligt at overholde loven og kodekset, men at politikerne træffer en faglig uklog beslutning, er en af præmisserne for demokratiet.” 

Håber du alligevel, at politikerne også læser kodekset?

“Ja, politikere vil altid presse på for at få deres synspunkter igennem, men det er hele tiden en balance. Derfor er det også en diskussion, der er relevant for dem."