Dansk Magisterforening

Plan afslører: Så mange medarbejdere skal ministerierne skære fra

Regeringen nedlægger 1000 stillinger i staten, fortalte finansminister Nicolai Wammen (S) på et pressemøde i dag. © Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix.

Del artikel:

Forsvarsministeriet og Skatteministeriet står til at blive de store tabere i regeringens plan for besparelser i staten. Statsministeriet og Økonomiministeriet ser ud til at slippe med få ændringer.

Der skal næste år være 1.000 færre årsværk i landets ministerier. Sådan lyder den plan, regeringen har fremlagt i dag. 

Nedskæringerne skal lægges til de besparelser på 400 millioner kroner om året, som ministerierne i forvejen skal spare i administrationen hvert år frem til 2027.

Det er stadig uklart, hvor mange medarbejdere der skal afskediges, og hvor mange af besparelserne der kan klares ved ikke at genansætte nye folk, når andre siger op. 

I flere ministerier er der imidlertid allerede sat gang fyringsrunder, og de tillidsvalgte blev for manges vedkommende orienteret i onsdags. 

“Vi er gået ind punkt for punkt og har sagt, at her er der nogle arbejdsopgaver, vi ikke længere beder om bliver udført, og sådan bliver der frigjort nogle årsværk, så dem, der er tilbage, ikke bare skal løbe hurtigere og lave det samme, som de hele tiden har lavet,” sagde finansministeren til pressemødet, skriver Altinget.

DM oplyser, at man har sat flere konsulenter af til at rådgive medarbejdere og tillidsvalgte, der bliver berørt af besparelserne.

Besparelser på administration, tilsyn og rådgivning

Ifølge regeringen skal besparelserne findes på fire typer af opgaver i ministerierne:

  • Administration (440 årsværk)
  • Tilsyn og kontrolopgaver (250 årsværk)
  • Myndighedsopgaver og rådgivning (190 årsværk)
  • Øvrige opgaver (190 årsværk)

Den forventede fordeling kan ses i tabellen nedenfor. 

Hvis du ikke kan se en tabel her, kan det skyldes cookie-indstillinger. Brug i stedet dette link.

Brug for hjælp?

DM’s konsulenter sidder klar ved telefonerne for at hjælpe og rådgive medlemmer, der bliver afskediget, og vejlede de tillidsvalgte.

Konsulenterne deltager også gerne i møder på arbejdspladserne, klubmøder m.m.

DM’s rådgivning kan kontaktes på telefon 38156600 og via mail dm@dm.dk