Ny næstforperson: Jeg har set mange, hvis arbejdsliv blive ødelagt
TR-arbejdet tændte Sune Bachs faglige engagement: "Jeg mødte mange, hvis arbejdsliv blev ødelagt af for store opgavemængder, af et elendigt arbejdsmiljø og af brutale spareplaner". © Foto: Mette Ovgaard
Sune Bach vil arbejde for bedre trivsel blandt offentligt ansatte, for bredere solidaritet mellem faggrupper og for at styrke de privatansattes tilhørsforhold til DM.
Det er en erfaren DM-politiker, der fra 1.oktober er udpeget til ny næstformand i foreningens hovedbestyrelse (HB).
Foruden at have siddet i HB i denne valgperiode har Sune Bach i 10 år været både næstformand og formand i DM’s sektor for offentligt ansatte, der tæller godt 8.000 medlemmer.
Alligevel går han til den nye politiske opgave med en vis ydmyghed.
”Det er et sæt store sko, jeg skal udfylde, og jeg har meget at lære,” siger Sune Bach med henvisning til HB's afgående næstforperson Thomas Vils Pedersen, der har siddet på posten siden 2018 og nu trækker sig efter eget ønske.
Fremover skal den 44-årige cand.tech.soc. fra RUC dele sin arbejdstid nogenlunde ligeligt mellem Holbæk Kommune, hvor han arbejder med jordforurening, og DM, hvor han foruden at sidde i HB også forbliver aktiv i DM Offentlig.
Syv år i kollektiv har lært mig en hel del om samarbejde, forhandlingsteknik og kunsten at bøje sig ind mod hinanden.Sune Bach
Sune Bach føler sig fint klædt på til at forsøge at binde nogle dagsordener sammen, der går på tværs af sektorer og faglighed.
”Siden jeg startede som tillidsrepræsentant på min forrige arbejdsplads i Rudersdal Kommune, har jeg set mange, hvis arbejdsliv ødelagt af for store opgavemængder, af et elendigt arbejdsmiljø og af brutale spareplaner. Kampen for bedre arbejdsvilkår ligger i både mit og i fagbevægelsens DNA”, siger han.
Konkret har Sune Bach været optaget af de kommunale forsøg med fire dages arbejdsuger og med nedsat arbejdstid.
”Samtidig ved vi, at dm’ere på både offentlige og private arbejdspladser oplever en vigende respekt for deres faglighed. De mange synsninger, der påvirker beslutninger af betydning for medlemmernes arbejdsliv er stærkt problematiske. Og vi skal hejse et tydeligt advarselsflag over for arbejdsgiverne”, siger Sune Bach.
Bred solidaritet
DM kan ikke gå alene op på barrikaderne og flytte på de store dagsordener, erkender han.
Derfor skal samarbejdet styrkes, både med den øvrige AC-familie og med de andre faggrupper i FH, mener han.
”Det kan ikke nytte, at vi bliver spillet ud imod hinanden, som det for eksempel sker i regionerne, når det meldes ud, at man skal finansiere flere SOSU'er og flere sygeplejersker ved at skære i administrationen. Akademikerne skal også være solidariske med andres kamp for bedre arbejdsforhold, og forvente det samme den anden vej”, understreger Sune Bach.
Akademikerne skal også være solidariske med andres kamp for bedre arbejdsforholdSune Bach, ny næstforperson i DM
Han spår, at den mere klassiske fagforeningsrolle i de kommende år vil blive udfordret af, at DM skal finde nye måder at repræsentere de privatansatte medlemmer på, som sidder alene eller få sammen og som heller ikke har en tillidsrepræsentant.
”DM skal ikke give køb på sin kerneopgave som fagforening, men supplere med andre tilbud for at forblive relevant for den gruppe: Det kan være særlig rådgivning, kurser, forsikring eller faglige fællesskaber”, siger Sune Bach.
Kunsten at bøje sig
Til daglig bor han uden for Roskilde i landsbyen Kamstrup, hvor han deler matrikel med seks andre voksne og to børn.
Huset ligget lige op ad hegnet til Roskilde Festival, tæt på badesøen.
Ud over, at det udløser fribilletter hvert år til hele husstanden, har syv år i kollektiv lært Sune Bach en hel del om samarbejde, forhandlingsteknik og kunsten at bøje sig ind mod hinanden. Det får HB nu også glæde af:
”Jeg skal i gang med at snakke med en masse mennesker nu, opbygge mine relationer og se om andre sektorer f.eks. vil være interesseret i, at jeg kommer mere ind over. Jeg vil gerne være ’hands-on’ i politik på samme måde, som jeg er ’hands-on’ i kommunen, når jeg laver miljøarbejde. Så det er væk fra skrivebordet og ud i virkeligheden.”