Dansk Magisterforening

DR: "Det berører os, at nogle praktikanter er kede af det"

Universitetspraktikant Isaac Macaulay hævder, at han reelt arbejdede som journalist i DR. Nu fortæller flere tidligere praktikanter samme historie. © Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix.

Del artikel:

Nu reagerer Danmarks Radio på kritik fra en række tidligere praktikanter, der ifølge dem blev bedt om at arbejde i strid med reglerne.

Akademikerbladet har forelagt ledelsen i Danmarks Radio en række tidligere DR-praktikanters vidnesbyrd om, at de i perioden 2017-2023 i strid med loven og DR’s egne retningslinjer reelt blev brugt som almindelig journalistisk arbejdskraft.

Flere af dem opgav på grund af arbejdspresset deres praktikophold før tid, mens andre efterfølgende følte sig udnyttet.

Det drejer sig blandt andet om praktikant Anne Horsted Møller, der af en redaktionschef blev bedt om at tie stille om hendes arbejde på sikkerhedsprogrammet Droner og Kanoner på P1, og Katrine Fugl, der gennem flere måneder arbejdede som tilrettelægger på Klog på Sprog, men selv måtte betale billetten til Bornholm og sørge for overnatning for at medvirke til at afvikle en særudgave af Klog på Sprog i forbindelse med Folkemødet.

Tidligere har Akademikerbladet ligeledes beskrevet, hvordan Isaac Macaulay i foråret 2023 arbejdede fuld tid på Klog på Sprog med en 13-timers kontakt og fungerede som programmets tilrettelægger.

Ifølge Nanna Abildstrøm stræber DR efter at være et attraktivt uddannelsessted.

”Derfor berører det os at høre, at der er nogle praktikanter, der ikke har været glade for deres forløb,” lyder det fra DR’s HR-chef Nanna Abildstrøm i et skriftligt svar til Akademikerbladet.

”Det er svært for mig at gå konkret ind i oplevelser der ligger år tilbage og i nogen tilfælde er anonymiserede. Men hvis der er tidligere praktikanter, der har noget på hjerte, er man selvfølgelig altid velkommen til at henvende sig til DR,” skriver hun.

DM: "Vi vil gøre alt for at passe på praktikanter, der står frem"

Foreløbig har DR dog afvist at anerkende, at Isaac Macaulays var tilrettelægger på Klog på Sprog, ligesom DR også har afvist et krav og et krav fra DM om, at han kompenseres for sit arbejde.

Det på trods af, at hans forklaringer bekræftes af programmets daværende producer, Svala Sigfusdottir.

Og ifølge Camilla Gregersen, formand for DM, tyder de nye vidnesbyrd på, at Isaac Macaulays eksempel ikke er enestående.

”Det er fuldstændig uacceptabelt, at Danmarks Radio gennem længere tid har brugt ulønnede praktikanter som reel arbejdskraft, hvilket meget peger på, når nu flere historier som disse dukker op”, siger hun.

”Det er modigt og vigtigt, at de unge står frem med deres fortællinger. Når vi får sådanne sager frem i lyset, kan vi som fagforening gøre noget ved dem og stoppe, at virksomheder udnytter praktikanter som gratis arbejdskraft. Og jeg kan love for, at vi vil gøre alt for at passe på de praktikanter, der står frem”, siger hun.

Ifølge Nanna Abildstrøm har DR på baggrund af Isaac Macaulays historie igangsat et eftersyn af DR’s retningslinjer for praktikanter.

”De forhold der er blevet forelagt DR nu, understreger netop vigtigheden af løbende at have fokus på, at retningslinjerne følges – selvfølgelig med særligt fokus på praktikantens trivsel og arbejdsforhold”, skriver hun.